Skip to content
Sneaker Sizing Guide

New Balance Sizing Guide: Hoe kies ik de juiste maat?

7 mei 2023 11:53
New Balance Sizing Guide: Hoe kies ik de juiste maat?

Misschien wel een probleem van veel sneakerliefhebbers onder ons: het kopen van de juiste maat sneakers. Met name wanneer je jouw paartjes online besteld, kan het nog wel eens voorkomen dat de sneaker te krap, te wijd of te groot uitvalt. Om dit te voorkomen, hebben we een New Balance size guide voor je opgesteld.

Hoe bepaal je je eigen schoenmaat

Allereerst is het belangrijk om je eigen schoenmaat te bepalen. Wanneer je sneakers online bestelt, is dat niet zo gemakkelijk als wanneer je een schoenenwinkel binnen loopt en de schoen ter plekke kan passen.

Hier is wat je nodig hebt om je eigen schoenmaat op te meten:

  • 2 vellen A4-papier
  • Een potlood
  • Een liniaal

Hoe bereken je de afmetingen van je voet:

Neem een vel papier en het potlood en kies een muur waar je rechtop kunt tegen staan en zet je hiel er helemaal tegenaan. Je kunt het beste de sokken aantrekken die je ook in jouw nieuwe schoenen zult dragen. Maak het vel papier met plakband of met je gewicht aan de vloer vast en ga erop staan met je hiel tegen de muur. Het beste is om iemand te vragen die met het potlood rond jouw voet tekent. Zodra je een mooie omtrek hebt, pak je er een liniaal bij en meet je de afstand van de hiel tot het puntje van je grote teen. Noteer dit resultaat in centimeters.

Herhaal dit proces ook bij je andere voet. Klinkt misschien dubbel, maar bij veel mensen verschillen de maten per voet. Neem vervolgens de grootste voet als referentie om de schoenmaat te bepalen met behulp van de juiste tabel. Vergeet niet dat de informatie van de verschillende fabrikanten kunnen verschillen en dat je daarom altijd hun maattabellen aan moet houden.

Je kunt de maattabellen van elk merk gebruiken om de perfecte schoenmaat te vinden door deze te vergelijken met jouw gemeten maat. Maar let op! Veel stijlen verschillen in pasvorm, zelfs als het merk hetzelfde is. Vaak schrijven de fabrikanten dit in de beschrijving.

New Balance size guide

New Balance size guide

New Balance werd in 1906 opgericht door William J. Riley in Boston. Het bedrijf heette in deze tijd New Balance Arch Support Company en richtte zich voornamelijk op het ontwerpen van orthopedische inlegzolen voor schoenen. In 1960 kwam New Balance met hun eerste sneaker, de NB Trackster.

De Trackster was de eerste schoen met een golf-vormige zool. Dit zorgde voor optimale demping. Ook werd het model in verschillende breedtematen geproduceerd. De maatspecificaties voor de breedtematen van de schoenen worden als volgt beschreven:

Breedtematen mannen

B – Smal
D – Standaard
2E – Breed
4E – X-Breed
6E – XX-Breed

Breedtematen vrouwen

2A – Smal
B – Standaard
D – Breed
2E – X-Breed

Breedtematen kinderen

S – Standaard
W – Breed

Pasvorm en comfort hebben dus altijd een belangrijke rol gespeeld bij New Balance. Om jou op weg te helpen bij het kiezen van jouw maat, hebben we per New Balance model een size guide opgesteld. Dit betreft de populairste New Balance-modellen.

Passen New Balance sneakers true to size?

New Balance 530 Sizing

De New Balance 530 werd uitgebracht in 1992 en was bedoeld als een performance running sneaker, maar het model werd al snel een favoriet onder sneaker liefhebbers vanwege het eenvoudige en strakke ontwerp. De NB530 heeft een ENCAP tussenzool en ABZORB hiel demping voor ultiem comfort.

De New Balance 530 is verkrijgbaar in wijdte maat D (standaard). De sneaker staat bekend om de pasvorm en is ongelooflijk comfortabel dankzij de demping technologieën.

Conclusie: valt op maat

New Balance W 530 'White & Grey'

New Balance 550 Sizing

De New Balance 550 werd in 1989 geïntroduceerd als basketbalschoen. Het paartje heeft een retro uitstraling en heeft een leren upper. Ondanks het feit dat het in de tijd van zijn release niet bij het grote publiek aansloeg, bracht Aimé Leon Dore het model opnieuw uit in 2020. Dit deed het lifestyle merk met groot succes en sinds 2020 is de sneaker niet meer weg te denken.

De New Balance 550 is in breedtemaat D (standaard) te verkrijgen. De sneaker valt op maat, maar mocht je bredere voeten hebben raden we je aan een halve maat groter te gaan. Dit omdat het paartje een vrij smalle pasvorm heeft.

Conclusie: valt op maat, voor brede voeten kies een halve maat groter

New Balance 550

New Balance 574 Sizing

De New Balance 574 is misschien wel een van de meest bekende silhouetten van het sportmerk. Het model bestaat, evenals de 1500 series, al zo’n 30 jaar en is met zijn tijdloze design een must in iedere schoenenkast. De sneaker wordt ondersteund met de ENCAP-technologie, die zorgt voor demping en comfort.

Ook dit New Balance model komt in de breedtemaat D, de standaardmaat, maar er zijn ook colorways die in meerdere breedtematen verkrijgbaar zijn. Zo is het model ook in de maten 2E-4E te verkrijgen. De schoenmaat zelf is true to size, maar mocht je brede voeten hebben, kies dan voor een bredere pasvorm of een halve maat groter.

Conclusie: valt op maat, voor brede voeten kies een maat groter of breedtemaat 2E of 4E

New Balance 574

New Balance 878 Sizing

We sluiten onze New Balance size guide af met de NB 878. Het model werd in 1990 voor het eerst geïntroduceerd en was met zijn sportieve silhouet geschikt voor hardloopsporten. In 2016 werd het chunky model opnieuw geïntroduceerd en werd de 878 ook als lifestyle sneaker gedragen.

Ondanks de re-release van het 878 model, zijn er niet veel colorways van de sneaker. Ook heeft het model maar een breedtemaat, de D (standaard). De sneaker valt op maat dus met de 878 zit je eigenlijk altijd wel goed met jouw eigen maat.

Conclusie: valt op maat

New Balance 990 Sizing

Het New Balance 990-model werd in 1982 geïntroduceerd en werd ontworpen voor de hardloopsport. Sinds zijn eerste release heeft het 990 model verschillende varianten gekregen die stuk voor stuk nieuwe, innoverende technologieën kregen. Tot op de dag van vandaag is het model nog altijd een geliefde sneaker on- en off the track.

Omdat de nadruk van de 990-serie voornamelijk op sportiviteit ligt, heb je bij dit model een ruime keuze uit verschillende breedtematen. De 990-serie valt vaak wel wat groter, dus we raden je aan om een halve maat kleiner te pakken. Mocht je bredere voeten hebben, kun je het beste kijken naar een breedtemaat van 2E of 4E.

Conclusie: 0,5 maat kleiner, let op de breedtematen van de 990-serie

New Balance 990

New Balance 991 Sizing

Het volgende model uit de New Balance size guide, is de 991-serie. Dit silhouet is het jongere broertje van het 990-model en werd in 2001 voor het eerst geïntroduceerd. De ENCAP-middenzool zorgt voor demping en maakt het een comfortabele sneaker. Het model gebruikt luxueuze materialen op het bovenwerk en is met zijn strakke look een geschikte sneaker voor velen.

Ook de 991-serie valt op maat. De sneaker is verkrijgbaar in de standaard breedtemaat D. Mocht je bredere voeten hebben, raden we je aan om een halve maat groter te nemen dan je normaal hebt.

Conclusie: valt op maat, halve maat groter bij brede voeten

New Balance 991

New Balance 1500 Sizing

De 1500 is een iconisch silhouet van New Balance. Het design is al zo’n 30 jaar oud en is sinds zijn release (1989) een van de meest populaire modellen van het sportmerk. De sneaker is ontworpen in Engeland en is gemaakt met high-end materialen. Op de New Balance homepagina is de schoenmaat met breedtemaat D gemarkeerd, wat staat voor een standaard breedte.

De schoenmaat zelf wordt als ’true to size’ omschreven. Mocht je erg smalle voeten hebben en je voorkeur ligt bij het hebben van een strakkere pasvorm, kun je ook een halve maat kleiner nemen.

Conclusie: valt op maat

New Balance 1500

New Balance 2002R Sizing

Het 2002R model van New Balance heeft een retro uitstraling. De sneaker is geïnspireerd door de hardloopschoenen uit de jaren 2000. De middenzool wordt ondersteund door de ABZORB-technologie. Deze technologie zorgt voor demping en comfort. Het bovenwerk combineert de materialen mesh, leer en suède.

Ook het 2002R model is in alleen breedtemaat D (standaard) te verkrijgen. De sneaker valt op maat, dus we raden je aan om jouw eigen maat te kiezen. Ook voor mensen met bredere voeten is het aangeraden om jouw eigen maat te nemen.

Conclusie: valt op maat

New Balance 2002R

Ga voor meer maattabellen voor je favoriete sneakermodellen naar de Sneaker Sizing Guide-pagina.