Skip to content

Nike Air Max Day

Op 26 maart 1987 werd de eerste Air Max officieel uitgebracht, en op deze dag viert Nike elk jaar de geschiedenis van de Air Max met Air Max Day.

De geschiedenis van Nike Air Max Day

Air Max Day 2014

Op de eerste Air Max dag in 2014, bracht Nike de Nike Air Max 1 ‘Air Max Day’ uit. Deze sneaker heeft grotendeels de looks van de OG Air Max 1 maar toch zijn er een aantal belangrijke details. Zo is de midsole niet wit gekleurd maar fluoriserend groen. Ditzelfde geldt voor de binnenkant van de tong. Op deze zelfde tong zien we ook een duidelijke referentie naar Air Max Day. Op de tong staan namelijk de cijfers ‘3.26’. Dit staat natuurlijk voor 26 maart, wat de officiële datum is van Air Max Day.

Air Max Day 2015

In 2015 bracht Nike een compleet nieuwe sneaker uit met de naam Air Max Zero. Ondanks dat de schetsen van deze Air Max al gemaakt waren voor die van de Air Max 1 vóór, was de sneaker nog nooit uitgekomen. Toch bracht Nike in 2015 leven in de schetsen van Tinker Hatfield en bracht deze Nike Air Max Zero uit.

2015 was ook het jaar dat Nike tal van events organiseerde om Air Max te vieren. Zo had Nike samen met Footshop een parcours in Praag en kon je in Johannesburg naar verschillende lezingen luisteren over de Air Max.

Nike air Max Day 2015

Air Max Day 2016

In 2016 bracht Nike 3 verschillende HTM-sneakers uit. HTM staat voor Hiroshi Fujiwara, Tinker Hatfield en Mark Parker. De Air Max LD-Zero H is ontworpen bij Hiroshi Fujiwara, de Air Max 90 Ultra Superfly T is ontworpen door Tinker Hatfield en de Air Max Ultra M is ontworpen door Mark Parker.

De Air Max LD-Zero H had een klassiek bovenwerk met een grote witte swoosh erop. De zool lijkt erg op die van een Air Max 2016 en heeft een Air unit over de gehele lengte. Tinker Hatfield’s sneaker was eigenlijk een Air Max 90 met een bovenwerk van het FlyKnit materiaal. Daarnaast heeft de sneaker een sok achtige constructie bij de enkel. Hierdoor was de sneaker een stuk hoger dan de original Air Max 90.

Nike Air Max Day 2016

Air Max Day 2017

In 2017 bestond de Air Max 1 dertig jaar en dat werd ook behoorlijk gevierd. Er kwamen maar liefst 9 sneakers uit op Air Max Day. De meest opvallende was natuurlijk de Nike Air VaporMax. Deze sneaker werd gelanceerd in Parijs op het Centre Pompidou. Dit was het gebouw dat Tinker Hatfield inspireerde om de zichtbare Air unit te gebruiken.

Ditzelfde jaar introduceerde Nike de ‘Vote Forward’ competitie die werd gewonnen door Sean Wotherspoon. Kenmerkend aan deze Air Max hybrid was natuurlijk het golvende bovenwerk gemaakt van corduroy. Met verschillende kleuren op het bovenwerk zou dit een van de meest geanticipeerde releases worden van het volgende jaar. De sneaker was een combinatie van de Air Max 1 zool en het bovenwerk van de Air Max 97. Dit is terug te zien in de kleurrijke golven op het bovenwerk.

Nike air Max Day 2017

Air Max Day 2018

2018 stond in het teken van de release van de Sean Wotherspoon Air Max 1/97. Samen met de Air Max 1/97 kwamen ook de Air Max 180 en Air Max 93 terug. Ook introduceerde Nike de Air Max 270 en de VaporMax Flyknit 2.0. Deze nieuwe Air Max technologie op de Air Max 270 zien we tegenwoordig regelmatig terug op verschillende sneakers. Kijk bijvoorbeeld naar de Air Jordan Mars 270 of de Nike Air Max 270 React.

In Los Angeles werd de Sean Wotherspoon Air Max 1/97 geïntroduceerd met een klassiek Volkswagen busje met de Air Max 1/97 print erop. Dit busje baande zijn weg door Los Angeles met de sneaker van het jaar in de achterbak. Hij gaf deze sneakers gratis weg aan fans en dit zorgde voor grote chaos in de straten van de City of Angels. Hierbij behoorde ook de bijpassende ‘More Air’ t-shirts in de kleuren van de sneaker. 

Nike Air Max day 2018

Ook in 2018 bracht ‘Nike: On Air’ verschillende mensen over de hele wereld bij elkaar om een sneaker te ontwerpen. Deze designs zouden dan het jaar erna uitkomen op Air Max Day. Hier zagen we bijvoorbeeld de Air Max 1 ‘Tokyo Maze’, Nike Air Max 98 ‘La Mezcla’, Nike Air Max 97 ‘SH Kaleidoscope’, Nike Air Max 97 ‘Neon Seoul’, Nike Air Max 97 ‘London Summer of Love’ en de Nike Air VaporMax Plus ‘Paris Works in Progress’. 

Air Max Day 2019

In 2019 stonden eigenlijk de 5 ‘Nike: On Air’ sneakers op de planning. Maar door onbekende redenen werd de release van deze sneakers verplaatst naar april. Voor de rest bleef Air Max Day erg rustig en waren er geen grote releases.

Air Max Day 2020

In 2020 bracht Nike een eerbetoon aan de talloze variaties van de Air Max die de weg vrijmaakten voor de toekomst van Air, zoals de Air Max 90 Flyease en de Air Max Verona. We zagen een aantal speciale drops op Air Max Day, waaronder een futuristische Air Max 2090, de fan-favourite duck camo print op de Air Max 90 en 2090, en een glanzende Air Max 90 Metallic Pack dat een full size run in goud, roségoud en zilver colorways uitbracht.

Nike Air Max Day 2020

Air Max Day 2021

2021 zag de lancering van de virtuele ervaring Air Max Day Worldwide, waarmee gebruikers konden kijken, luisteren en een scala aan activiteiten beleven die overal ter wereld plaatsvonden. We zagen ook de komst van de Air Max Pre-Day, een trio Air Vapormax EVO’s en de afsluiting van het Air Max 1 ‘Evolution of Icons’ pack met een prachtig gedetailleerde colorway. Maar de meest geanticipeerde gebeurtenis was absoluut de revival van de Air Max 90 ‘Bacon’.

Nike Air Max 90 Bacon

Air Max Day 2022

In 2022, vierde de Nike Air Max zijn 35ste verjaardag. Verschillende colorways van de Air Max 1 doken op en de Nike Air Max 1 ‘La Ville Lumière‘, ‘Premium‘ en ‘Blueprint‘ werden gedropt op Air Max Day voor verschillende gebieden in de wereld.

nike air max 1 la ville lumiere
nike air max 1 premium
nike air max 1 blueprint

Air Max Day 2023

In 2023 was de hype helemaal rond de Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’, want Nike bracht het originele ontwerp dat hen tot het iconische merk maakte dat ze nu zijn, terug naar het publiek.

De legendarische ontwerper Tinker Hatfield kreeg aanvankelijk kritiek op zijn Air Max ontwerp, omdat de zichtbare luchtbel als te excentriek werd beschouwd. Gelukkig gelooft Nike in innovatief denken, en de Air Max veroverde de schoenenindustrie en schreef geschiedenis.

Op 26 maart 2023 werd de Air Max 1 ’86 OG ‘University Red’ uit. Een speciale touch op deze spannende drop was de vergrote luchtbel, die oorspronkelijk te vinden was op de originele paren door een productiefout, en de sneaker de bijnaam de ‘Big Bubble’ geeft.

Met een witte mesh basis, grijze suède overlays en een ‘University Red’ suède spatbord is de sneaker een iconische throwback die geen enkele sneakerhead mag missen.

Ben je benieuwd naar de opkomende en recente releases van de Air Max? Check dan de Sneakerjagers Releasekalender.