Skip to content

Nike Air Max Day

Op 26 maart 1987 werd de eerste Air Max uitgebracht, een model dat uit zou groeien tot een van de invloedrijkste sneakers aller tijden. Elk jaar op 26 maart viert Nike de geschiedenis van de Air Max serie tijdens Air Max Day. Lees hier meer over deze speciale dag.

De geschiedenis van Nike Air Max Day

Beelden Nike

Air Max Day 2014

In 2014 werd de eerste Air Max Day gehouden. De introductie van deze bijzondere dag werd gevierd met de Nike Air Max 1 ‘Air Max Day’. De sneaker haalt inspiratie uit de OG ‘Sports Red’ colorway, die in 1987 verscheen, maar arriveerde met een neongroene middenzool. Ook de binnenkant van de tong heeft een neongroene kleur gekregen.

Op de tong zien we ook een duidelijke referentie naar Air Max Day. De cijfers ‘3.26’ verwijzen naar de officiële datum van Air Max Day. De eerste Air Max Day was een groot succes en smaakte naar meer.

Air Max Day 2015

In 2015 bracht Nike een compleet nieuwe sneaker uit met de naam Air Max Zero. Ondanks dat de schetsen van deze Air Max al gemaakt waren voor die van de Air Max 1, was de sneaker nog nooit uitgekomen. In 2015 bracht Nike de schetsen van designer Tinker Hatfield, tevens de designer van de Air Max 1, tot leven en bracht de Nike Air Max Zero uit.

Nike air Max Day 2015

Nike pakte groots uit in het jaar 2015. Samen met merken en retailers kwam het merk met evenementen en activiteiten die elk de Air Max vierde. In Praag kon je bij Footshop meedoen met een uitdagend parcours en in Johannesburg waren er lezingen over de Air Max.

Air Max Day 2016

Het jaar daarop bracht Nike drie verschillende HTM-sneakers uit. De letters HTM staan voor drie individuen: muzikant Hiroshi Fujiwara, designer Tinker Hatfield en Mark Parker, destijds CEO bij Nike. De Air Max LD-Zero H werd ontworpen door Hiroshi Fujiwara, de Air Max 90 Ultra Superfly T door Tinker Hatfield en de Air Max Ultra M door Mark Parker.

De Air Max LD-Zero H had een klassiek bovenwerk met een grote witte Swoosh erop. De zool lijkt erg op die van een Air Max 2016 en heeft een Air unit over de gehele lengte van de zool. Tinker Hatfield’s sneaker deed denken aan een Air Max 90, maar dan met een Flyknit bovenwerk.

Nike Air Max Day 2016

Air Max Day 2017

In 2017 vierde de Air Max 1 zijn 30-jarige bestaan en deed dit groots. Tijdens Air Max Day 2017 werden er maar liefst negen sneakers gereleased. Een daarvan was de Nike Air VaporMax, een opvallend design met een unieke buitenzool. De sneaker werd gelanceerd in het Centre Pompidou in Parijs, het gebouw dat Tinker Hatfield inspireerde om een zichtbare Air unit te gebruiken in de Air Max 1.

Datzelfde jaar introduceerde Nike de ‘Vote Forward’ competitie waarin men het tegen elkaar op kon nemen met hun eigen designs. Sean Wotherspoon won met zijn hybrid Air Max 1/97 design. De sneaker is te herkennen aan zijn corduroy upper en kleurrijke overlays. Het model combineerde moeiteloos elementen van de Air Max 1 met de Air Max 97 en is nog altijd een geliefde sneaker bij velen.

Nike air Max Day 2017

Air Max Day 2018

In 2018 verscheen het Air Max 1/97 design van Sean Wotherspoon in de Nike app. Naast de release van Wotherspoon’s silhouet werden ook de Air Max 180 en Air Max 93 gedropt. Nike introduceerde de Air Max 270 en de VaporMax Flyknit 2.0 die beiden vooruitstrevende technologieën gebruikten.

In Los Angeles werd de Sean Wotherspoon Air Max 1/97 geïntroduceerd met een klassiek Volkswagen-busje met het design van de Air Max 1/97 erop. Het busje baande zijn weg door Los Angeles met meerdere exemplaren van de sneaker in de achterbak. Wotherspoon deelde gratis paar uit aan fans, wat voor grote chaos zorgde in de straten van Los Angeles.

Nike Air Max day 2018

Een ander uniek aspect van Air Max Day 2018, was de ‘Nike On Air’ competitie. Het initiatief bracht mensen over de hele wereld samen om een sneaker te ontwerpen. De gekozen designs zouden vervolgens het jaar daarop droppen tijdens Air Max Day.

Colorways als de Air Max 1 ‘Tokyo Maze’, Nike Air Max 98 ‘La Mezcla’, Nike Air Max 97 ‘SH Kaleidoscope’, Nike Air Max 97 ‘Neon Seoul’, Nike Air Max 97 ‘London Summer of Love’ en de Nike Air VaporMax Plus ‘Paris Works in Progress’ verschenen in de ‘Nike On Air’ competitie.

Air Max Day 2019

In 2019 stonden eigenlijk de vijf ‘Nike: On Air’ sneakers op de planning, maar door onbekende redenen werd de release van deze sneakers verplaatst naar april datzelfde jaar. Voor de rest bleef Air Max Day dit jaar erg rustig en waren er geen grote releases of evenementen.

Air Max Day 2020

In 2020 bracht Nike een eerbetoon aan de talloze variaties van de Air Max die de weg vrijmaakten voor de toekomst van Air. Denk hierbij aan de Air Max 90 Flyease en de Air Max Verona. We zagen een aantal speciale drops op Air Max Day, waaronder de futuristische Air Max 2090, de all-time favorite Air Max 90 ‘Duck Camo’ en een ‘Metallic’ Air Max 90 pack dat met een zilveren, gouden en roségouden colorways kwam.

Nike Air Max Day 2020

Air Max Day 2021

Het jaar 2021 zag de lancering van de virtuele ervaring van Air Max Day Worldwide. Gebruikers van de Nike SNKRS app konden wereldwijd meedoen met online activiteiten en live shows bekijken. We zagen ook de komst van de Air Max Pre-Day, een trio Air Vapormax EVO’s, de afsluiting van het Air Max 1 ‘Evolution of Icons’ en de revival van de Air Max 90 ‘Bacon’.

Nike Air Max 90 Bacon

Air Max Day 2022

In 2022 vierde de Nike Air Max 1 zijn 35ste verjaardag en deed dit met unieke releases. Per regio verscheen er een bijzondere colorway van de Air Max 1. Europa ontving Nike Air Max 1 ‘La Ville Lumière‘, in Azië dropte de ‘Premium‘ colorway en in Noord-Amerika dropte de ‘Blueprint‘.

nike air max 1 la ville lumiere
nike air max 1 premium
nike air max 1 blueprint

Air Max Day 2023

In 2023 stond de Nike Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’ centraal. Nike bracht het originele ontwerp van de iconische Air Max 1 terug op de markt. Zo had de voorganger van de officiële Air Max 1 uit 1987 een grotere Air unit dan zijn opvolger. De legendarische ontwerper Tinker Hatfield kreeg kritiek op zijn Air Max ontwerp uit ’86, omdat de zichtbare luchtbel als te excentriek werd beschouwd.

Op 26 maart 2023 verscheen dan eindelijk de voorganger van de Air Max 1 uit ’97. De Air Max 1 ’86 OG ‘University Red’ verscheen in de klassieke rood met witte colorway en had een vergrote Air unit.

Nike Air Max Day 2024

Het jaar 2024 tekent het 10-jarige bestaan van Air Max Day. Nike viert dit met de release van de Nike Air Max 1 ’86 OG ‘Royal Blue’ – Air Max Day ’24. De sneaker brengt ode aan de Air Max 1 ‘Air Max Day’ die in 2014 gereleased werd en komt met dezelfde neongroene middenzool. De release uit 2014 verscheen in de klassieke ‘Sports Red’ colorway.

In 2024 is de ‘Royal Blue’ colorway aan de beurt en gaat het hier om de Air Max 1 ’86 met een vergrote Air unit.

Naast de release van de Air Max 1 ’86 OG ‘Royal Blue’, lanceert Nike ook een nieuw silhouet: de Nike Air Max DN. De sneaker gebruikt Nike’s nieuwste Air-technologie die onder de naam ‘Dynamic Air’ gaat. De Air Max DN gebruikt Air-units met dubbele tubes die extra demping bieden.

Recent verscheen het design al in een samenwerking met Supreme. Nu zien we diverse colorways van de sneaker verschijnen bij Nike op Air Max Day 2024.

Ben je benieuwd naar de opkomende en recente releases van de Air Max? Check dan de Sneakerjagers Releasekalender.