Skip to content
Editorial

Het verhaal achter de Terrace sneakers trend

16 september 2023 13:13
Het verhaal achter de Terrace sneakers trend

Sneakers zijn al lang niet meer alleen maar sportieve schoenen die je draagt tijdens het sporten. Ze zijn geëvolueerd tot een cultureel fenomeen, een mode-uitdrukking en een manier om je persoonlijke stijl te laten zien. De Terrace sneakers behoren tot een van de meest opvallende trends in de wereld van sneakers. Maar wat zijn deze schoenen precies en waar komt deze trend vandaan?

De oorsprong van Terrace sneakers

De term ‘Terrace sneakers’ komt voort uit de ‘Terrace culture’, een subultuur die zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk. Deze cultuur wordt voornamelijk geassocieerd met voetbal. De terraces, ofwel de staanplaatsen in voetbalstadions, waren ooit de plekken voor voetbalfans toen er nog geen zitplaatsen waren om een wedstrijden te kijken. Hier ontstond niet alleen de passie voor de sport, maar ook een unieke modecultuur!

Terrace sneakers zijn dus geïnspireerd op de stijl van deze voetbalfans uit de jaren 70 en 80. Ze vertegenwoordigen de casual en relaxte look die populair was onder de supporters die zich op de staanplaatsen bevonden. Dit type schoen is daarom meestal te herkennen aan zijn retro-ontwerp en het gebruik van hoogwaardige materialen.

Terrace sneakers on feet
Asphaltgold

Waarom zijn Terrace sneakers zo populair?

De aantrekkingskracht van Terrace sneakers ligt in hun nostalgische en tijdloze uitstraling. Ze brengen een gevoel van retro-stijl met zich mee en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende outfits. Dus of je nu een fanatieke voetbalfan bent of gewoon op zoek bent naar een stijlvolle en comfortabele sneaker, Terrace sneakers bieden een veelzijdige keuze!

Wat bovendien opvalt, is dat deze sneaker trend niet zomaar een kortstondige hype blijkt te zijn. In feite wijst alles erop dat deze schoenen nog wel even in de mode zullen blijven. Merken zoals adidas, die een sterke geschiedenis hebben in het segment, blijven dan ook regelmatig nieuwe modellen en ontwerpen uitbrengen die de trend in stand houden.

Social media en beroemdheden

Andere belangrijke factoren die hebben bijgedragen aan de razendsnelle populariteit van de Terrace sneaker trend is de invloed van social media en beroemdheden. Deze moderne krachten hebben de trend in een stroomversnelling gebracht, waardoor deze niet alleen onder hardcore fans, maar ook onder een breder publiek is verspreid.

Zo verschijnen er op Pinterest talloze moodboards gewijd aan deze schoenen, staat Instagram vol met inspirerende outfitfoto’s en vind je op TikTok verschillende styling-video’s die je laten zien hoe je deze sneakers kunt integreren in je dagelijkse look.

En daarnaast is het geen geheim dat beroemdheden fungeren als trendsetters en een sterke basis hebben gevormd voor deze rage. Nadat onder andere Bella Hadid, Jonah Hill, Harry Styles, Rihanna en A$AP Rocky werden gespot met Terrace sneakers, wisten fans dezelfde stijl al snel te omarmen.

Harry Styles met adidas Gazelle tijdens optreden
Harry Styles (Twitter)

adidas en PUMA domineren de Terrace sneakers

Hoewel Nike ongetwijfeld een van de grootste spelers in de sneakerindustrie blijft, zijn adidas en PUMA de merken die de markt domineren. Deze twee Duitse sportkledingbedrijven hebben al decennialang een sterke invloed op de sneakermarkt en hun betrokkenheid bij de Terrace sneaker hype is geen uitzondering.

Met zijn rijke geschiedenis en diepe wortels in de casual en sportieve markt, heeft adidas een leidende rol gespeeld in het definiëren van de Terrace sneakers trend. Het merk heeft een schat aan klassieke modellen die perfect passen bij de nostalgische esthetiek van deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan iconische silhouetten, zoals de Gazelle, Samba en Spezial.

Maar ook PUMA heeft dus een indrukwekkende reeks retro-geïnspireerde sneakers uitgebracht die fans van deze stijl zeker waarderen. Met een eigen unieke aanpak behoren de PUMA Colibri, Delphin en Super Team ook tot de gewilde sneakers.

Populaire Terrace sneakers van dit moment

Of je nu een OG sneakerhead bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe, tijdloze schoenstijl om toe te voegen aan je garderobe. De Terrace sneakers zijn zeker het overwegen waard. Ze brengen een vleugje nostalgie en stijlvolle eenvoud in je dagelijkse look, terwijl ze tegelijkertijd een eerbetoon zijn aan een rijke cultuur.

Dus laten we eens kijken naar enkele van de populaire Terrace sneakers van dit moment!

adidas Samba

adidas Samba OG 'White' on feet
Asphaltgold
adidas Samba OG 'Black' on feet

Allereerste hebben we de adidas Samba, zonder enige twijfel de must-have sneaker van dit moment. Samenwerkingen met toonaangevende merken zoals Wales Bonner, Kith en Sporty & Rich onderstrepen de ongekende populariteit van de Samba.

Ondanks de overvloed aan verschillende colorways die beschikbaar zijn, behouden de ingetogen ‘White’ en ‘Black’ uitvoeringen nog steeds hun status als onze persoonlijke favorieten!

adidas Samba OG 'White'

B75806 · Prijs vanaf €68,-

Naar alle aanbieders

adidas Samba OG 'Black'

B75807 · Prijs vanaf €62,-

Naar alle aanbieders

adidas Gazelle

adidas Gazelle Indoor 'Collegiate Green Lucid Pink'
Sneaker District
adidas Gazelle Indoor 'Blue Dawn'

Een andere tijdloze favoriet is de adidas Gazelle. Het slanke silhouet heeft een bovenwerk van hoogwaardig suède en kenmerkt zich door het minimalistische ontwerp met de kenmerkende 3-Stripes van adidas.

Wil je graag een fashion statement maken met je sneakers? Kijk dan eens naar de ‘Collegiate Green Lucid Pink’ en ‘Blue Dawn’ colorways!

adidas Gazelle Indoor 'Collegiate Green Lucid Pink'

IG5929 · Prijs vanaf €94,-

Naar alle aanbieders

adidas Gazelle Indoor 'Blue Dawn'

IG4994 · Prijs vanaf €89,-

Naar alle aanbieders

adidas Spezial

adidas Originals Handball Spezial 'Collegiate Navy'
Footasylum
adidas Spezial Handbalschoenen 'Core Black'

De adidas Originals Handbal Spezial maakte zijn debuut in 1979 als een specifiek ontwerp voor handbalspelers. Maar inmiddels is het adidas Spezial-model uitgegroeid tot een zeer geliefde streetwear-sneaker, voornamelijk vanwege zijn vintage en retro uitstraling, evenals de hoogwaardige materialen waaruit hij vervaardigd is.

Onze twee favoriete adidas Spezial colorways zijn de ‘Collegiate Navy’ en ‘Core Black’.

adidas Originals Handball Spezial 'Collegiate Navy'

BD7633 · Prijs vanaf €71,-

Naar alle aanbieders

adidas Spezial Handbal 'Core Black'

DB3021 · Prijs vanaf €78,-

Naar alle aanbieders

PUMA Colibri

Puma Colibri OG Puma Team Royal
PUMA
Puma Colibri OG Black

Net als zijn naamgenoot onderscheidt de Colibri OG zich door zijn levendige uiterlijk, met een opvallend contrasterend bovenwerk en Formstrip. Deze schoen werd oorspronkelijk in 1979 geïntroduceerd als een veelzijdige trainingschoen, ontworpen voor diverse sporten. Vandaag de dag heeft hij echter vooral een status als retro-sneaker.

Ga voor een opvallend kleurenpalet zoals de ‘Team Royal’ of een meer ingetogen uiterlijk zoals de ‘Black’ colorway.

Puma Colibri OG Puma Team Royal

390419-01 · Prijs vanaf €46,-

Naar alle aanbieders

Puma Colibri OG sneakers voor Heren

390419-02 · Prijs vanaf €64,-

Naar alle aanbieders

PUMA Delphin

PUMA Delphin 'Dark Jasper-PUMA Gold'
PUMA Delphin sneakers 'Puma Black-Pumpkin Pie'

De PUMA Delphin is een ander klassiek model dat in de jaren 70 opkwam. Deze tijdloze sneaker met immense aantrekkingskracht vertoont gelijkenissen met het Bluebird-model, vooral in de constructie van het bovenwerk. De eyestay strekt zich uit tot aan de voorkant van de schoen als een teenoverlay, wat het een bijna bowlingachtige uitstraling geeft.

Daarnaast zijn de ‘Dark Jasper-PUMA Gold’ en ‘Puma Black-Pumpkin Pie’ prachtige uitvoeringen om een vleugje onderscheidende stijl aan je look toe te voegen!

Puma Delphin sneakers

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Puma Delphin sneakers

390685-08 · Prijs vanaf €90,-

Naar alle aanbieders

PUMA Super Team

Puma Super Team OG 'Puma Black'
Puma Super Team OG 'White'

De PUMA Super Team sneakers maakten hun debuut in 1982 en werden in 2020 opnieuw uitgebracht. Deze nieuwe editie biedt een moderne kijk op het originele model, met contraststiksels die door de middenzool lopen om een stevigere verbinding met het bovenwerk te garanderen. Bovendien behoudt het de kenmerkende gummi cupzool met een apart hielstuk, wat een eerbetoon is aan het oorspronkelijke ontwerp dat oorspronkelijk was ontwikkeld voor handbalkeepers.

Kies voor de ‘PUMA Black’ en ‘White’ colorways voor een tijdloze stijl die moeiteloos kan worden gecombineerd met elke outfit!

Puma Super Team OG 'Puma Black'

390424-08 · Prijs vanaf €47,-

Naar alle aanbieders

Puma Super Team OG 'White'

390424-09 · Prijs vanaf €47,-

Naar alle aanbieders

Bekijk de Sneakerjagers releasekalender voor upcoming terrace sneaker designs!