Skip to content
Brand

ASICS weg naar succes in de sneakerwereld

3 mei 2023 20:00
ASICS weg naar succes in de sneakerwereld

ASICS is een bekend en geliefd merk in de wereld van schoenen en sportkleding. Met name op het gebied van sneakers heeft ASICS een sterke positie weten te veroveren. Maar wat maakt ASICS zo bijzonder en hoe is het erin geslaagd om zo’n succesvol sneakermerk te worden?

Om deze vraag te beantwoorden nemen we je graag mee in ASICS weg naar succes in de sneakerwereld. Zo lees je hieronder onder andere over de geschiedenis, de innovaties en technologieën, succesvolle releases en samenwerkingen en meer!

Het ontstaan van ASICS

Terug naar het jaar 1949

In 1949 richtte Kihachiro Onitsuka ONITSUKA Shokai op in Kobe, Japan. Het bedrijf werd in datzelfde jaar gereorganiseerd als ONITSUKA Co., Ltd. met slechts twee werknemers en een kapitalisatie van 300.000 yen. Bij de oprichting streefde hij ernaar dat het bedrijf zou bijdragen aan het koesteren van de jeugd en de ontwikkeling van de samenleving door middel van sport.

Niet veel later werd de bedrijfsnaam gewijzigd naar ASICS, een acroniem voor de Latijnse uitdrukking “Anima Sana In Corpore Sano” (“Je moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam”), een citaat van de Romeinse satiricus Juvenal.

Het “A Sound Mind, in A Sound Body” spreekwoord werd door Kohei Hori voorgesteld. Dit was een vriend van Onitsuka die in oorlogstijd directeur was van Gezondheid en Lichamelijke Opvoeding bij de Hyogo Prefecture Board of Education. Het raakte Onitsuka zo erg dat het hem inspireerde om zich toe te wijden aan het maken van sportschoenen met als doel om mensen over de hele wereld een gezond en gelukkig leven te laten leiden, zowel fysiek als mentaal.

Ontstaan van Onitsuka
ASICS

De eerste basketbalschoen in 1950

Vooraf aan de eerste release van ONITSUKA Co., Ltd., gaf Onitsuka verschillende prototypes van zijn schoenen aan spelers in een van de toonaangevende basketbalgrootmachten van vandaag de dag. Hier werden de schoenen regelmatig getest en verbeterd. Dit leidde tot de eerste atletische sportschoen gemaakt door ONITSUKA Co., Ltd. in 1950, wat dus een basketbalschoen was.

Dit terwijl in die tijd werd gedacht dat het de lastigste sportschoen was om te maken. Maar Onitsuka was ervan overtuigd dat als hij bij de start een hoge hindernis kon overwinnen, hij ook de komende hindernissen kon blijven overwinnen.

De eerste basketbalschoen van Onitsuka

Na het succes van de basketbalschoen, werd even later ook een grote verscheidenheid aan andere categorieën sportschoenen gelanceerd. Denk aan de marathonschoenen, worstelschoenen, voetbalschoenen, schermschoenen en volleybalschoenen.

De Mexico-strepen

De iconische ASICS-strepen die we allemaal kennen werden oorspronkelijk geïntroduceerd als de Mexico-lijn. Traditiegetrouw introduceerde ONITSUKA namelijk elke vier jaar een nieuw uniek merkteken aan. Zo ook de Mexio-strepen in 1966. Uiteindelijk zou dit design de schoenen van ONITSUKA TIGER, ASICSTIGER en ASICS vertegenwoordigen.

Mexico-strepen op schoenen

De Cortez schoen en de strijd met Nike

Wist je dat de Cortez schoen werd uitgebracht in samenwerking tussen Bill Bowerman van Blue Ribbon Sports en Onitsuka? Deze schoen was speciaal voor de Amerikaanse markt, waar vraag was naar een schoen met betere demping.

Terwijl de schoen een groot succes werd, veranderde Blue Ribbon Sports naar Nike, waarbij Nike hun eigen Nike Cortez lijn uitbracht, ditmaal met de iconische Swoosh. Hierdoor ontstond er een strijd achter de schermen die zelfs leidde tot een rechtszaak over wie het recht op de naam zou krijgen. De beslissing werd genomen in het voordeel van Nike en Onitsuka werd gedwongen om hun schoen te rebranden onder de naam Tiger Corsair.

Innovatie en technologie bij ASICS

Als het gaat om innovatie in de sneakerindustrie, is ASICS een van de toonaangevende spelers. Het merk heeft talloze technologische vooruitgangen geboekt om zijn sneakers te verbeteren en de prestaties van jou en atleten te optimaliseren. Enkele voorbeelden hebben we hieronder toegelicht.

GEL

Een van de meest opvallende innovaties van ASICS is de GEL-technologie. De eerste op GEL gebaseerde hardloopschoen werd in 1986 uitgebracht. Het siliconen dempingsmateriaal was bedoeld om schokken te dempen en te verdelen tijdens het hardlopen. Uiteindelijk werd en is het nog steeds een van de functionele basismaterialen van ASICS.

FlyteFoam

Een andere belangrijke innovatie van ASICS is FlyteFoam. In 2016 was de eerste lancering van een hardloopschoen gebaseerd op FlyteFoam. Het lichtste tussenzoolmateriaal in de geschiedenis van ASICS is ongeveer 55% lichter dan de traditionele EVA-tussenzoolmaterialen. Door de uitstekende duurzaamheid, een laag gewicht en dempende eigenschappen kan FlyteFoam de snelheid van hardlopers bevorderen.

TRUSSTIC

Als de voet in verschillende richtingen beweegt, dan draait de schoen. En overmatige verdraaiing van de schoen belemmert een stabiele beweging. Om de stabiliteit van de schoen te verbeteren door overmatige verdraaiing van de schoen te voorkomen is de TRUSSTIC technologie ontworpen. TRUSSTIC wordt gebruikt in het middengedeelte van de zool en de vorm is afgestemd op het type schoen volgens de bij de sport gebruikte bewegingen.

AHAR

De slijtvastheid van de buitenzool is van grote invloed op de levensduur van schoenen. Om die reden zijn AHAR en AHARPLUS ontwikkeld. Maar ook op basis van het concept om zo bij te dragen aan de vermindering van de milieubelasting door de levensduur te verlengen. AHAR en AHARPLUS zijn dus buitenzoolmaterialen die de duurzaamheid van schoenen verbeteren, zonder in te leveren op de noodzakelijk functies, zoals grip.

DUOMAX

DUOMAX vermindert de stress op de voet als gevolg van overpronatie (wanneer de hiel naar binnen rolt aan het einde van een stap). Ook ondersteunt het de voet voor een comfortabelere loopervaring. Bij DUOMAX is een deel van de binnenkant van de tussenzool gemaakt van een stevige spons. Dit controleert het naar binnen rollen van de hiel.

ASICS designfilosofie

ASICS on feet

ASICS heeft altijd een sterke focus gehad op de functionaliteit van zijn sneakers, vooral voor de hardloop- en sportindustrie. Het merk is echter ook bekend geworden om zijn innovatieve en stijlvolle ontwerpen. Door functionaliteit en esthetiek perfect te combineren zijn de ASICS sneakers zowel populair geworden in de sport- als de modewereld.

De designfilosofie van ASICS richt zich ten eerste op het begrijpen van de behoeften van de sporter en de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Vervolgens ontwikkelt ASICS ontwerpen die deze behoeften en uitdagingen aanpakken. Op die manier worden de hierboven genoemde innovaties en technologieën geïntegreerd in het ontwerp van de sneaker.

Naast de functionele aspecten, hecht ASICS dus ook veel belang aan de esthetiek van zijn sneakers. Het merk gelooft dat een sneaker, naast de prestaties, ook een belangrijk onderdeel moet zijn van jouw persoonlijke stijl.

Om een onderscheidende en herkenbare sneaker te maken, maakt ASICS gebruik van verschillende, contrasterende kleuren, texturen en patronen. Om dit te realiseren werkt ASICS regelmatig samen met ontwerpers en kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan Ronnie Fieg.

Daarnaast worden ook regelmatig nieuwe collecties en kleurenschema’s uitgebracht die zijn geïnspireerd op de nieuwste modetrends en kleuren. Zo blijft het merk niet alleen stijlvol, maar ook vernieuwend en vooruitstrevend op het gebied van sneakerontwerp.

Succesvolste releases en trending ASICS colorways

ASICS heeft door de jaren heen een breed scala aan sneakers uitgebracht. Elk met hun eigen unieke kenmerken en stijlen. Sommige van deze releases hebben echter bijzonder veel aandacht getrokken en zijn uitgegroeid tot ware iconen in de sneakerwereld.

ASICS GEL-Kayano

Als je je afvraagt waar ASICS bekend om staat, is de GEL-Kayano schoen het noemen waard. De GEL-Kayano is een krachtige schoen en wordt als een bestseller beschouwd vanwege zijn hoge prestatievermogen.

Hij is bovendien verkrijgbaar in veel verschillende stijlen in zowel dames- als herenmaten. Enkele populaire colorways op dit moment zijn de GEL-Kayano 28 ‘French Blue’ en de GEL-Kayano 14 ‘White’!

ASICS Gel - Kayano 28 French Blue

1011B189.400 · Prijs vanaf €150,-

Naar alle aanbieders

ASICS Gel - Kayano 14 White

1201A019.104 · Prijs vanaf €153,-

Naar alle aanbieders

ASICS GEL-Nimbus

De GEL-Nimbus werd in 1999 voor het eerst uitgebracht. Hij heeft zijn naam te danken aan de cumulonimbuswolk, vanwege de lichte en zachte eigenschappen. De GEL-Nimbus wordt als een succesvolle release beschouwd vanwege de geslachtsspecifieke voorvoet (TRUSSTIC) en de dempingstechnologie (FlyteFoam), waardoor je altijd ultieme stabiliteit en schokabsorptie ervaart.

Trending colorways van de GEL-Nimbus zijn de GEL-Nimbus 9 ‘Nightshade’ en de GEL-Nimbus ‘Black/White’.

ASICS GEL-NIMBUS 9 'Nightshade'

1201A849-020 · Prijs vanaf €140,-

Naar alle aanbieders

ASICS Gel - Nimbus™ 23 Black

1012A885.001 · Prijs vanaf €152,-

Naar alle aanbieders

ASICS GEL-Lyte

Een ander model dat al decennialang populair is onder de sneakerliefhebbers over de hele wereld is de ASICS GEL-Lyte. De GEL-Lyte is zo populair omdat het naast uitstekende demping en comfort, ook een opvallend design heeft dat relevant en stijlvol blijft. Het is namelijk een slanke schoen met strakke lijnen en subtiele details.

De talloze kleurencombinaties en materialen maken het een populaire keuze voor zowel sporters als casual sneakerheads. De populaire kleurencombinaties van dit moment zijn de Awake NY x ASICS GEL-Lyte III ‘Della Robbia Blue’ en de ASICS Gel-Lyte III ‘Watershed Rose’.

Awake NY x ASICS GEL-Lyte III 'Della Robbia Blue'

1201A568-400 · Prijs vanaf €54,-

Naar alle aanbieders

ASICS Gel-Lyte III 'Watershed Rose'

1201A296-700 · Prijs vanaf €58,-

Naar alle aanbieders

ASICS EX89

Een opkomend, maar al zeker een succesvol model, is de ASICS EX89! Deze schoen is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals mesh en synthetisch leer, wat zorgt voor een goede pasvorm en langdurige duurzaamheid.

Een ander populair kenmerk van de EX89 is de opvallende, retro-stijl. Het is geïnspireerd op de jaren 80 en 90 en heeft een unieke, nostalgische uitstraling. Dit maakt het een populaire keuze voor sneakerfans die op zoek zijn naar iets anders dan de standaard modellen. Enkele voorbeelden zijn de Bellahollic x Asics SportStyle EX89 ‘Cream’ en EX89 ‘White Classic Red’.

Bellahollic x Asics SportStyle EX89 'Cream'

1201A837-100 · Prijs vanaf €129,-

Naar alle aanbieders

ASICS EX89 'White Classic Red'

1201A476-111 · Prijs vanaf €47,-

Naar alle aanbieders

Bekende samenwerkingen

Samenwerkingen met atleten

ASICS heeft in de loop der jaren samengewerkt met vele bekende atleten. Niet alleen heeft dit bijgedragen aan het succes van het bedrijf, maar ook aan de ontwikkeling van enkele van de meest iconische sneakers. Sporten waarin ASICS voornamelijk samenwerkt met atleten zijn hardlopen/atletiek, tennis, worstelen en triatlon.

Hardlopen en atletiek

Als het om hardlopen en atletiek gaat, kun je denken aan namen als Sara Hall, Deena Kastor, Taliyah Brooks en Johnny Gregorek. Door feedback en expertise van deze atleten te verwerken, heeft ASICS enkele van zijn meest populaire hardloopschoenen kunnen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de GEL-Kayano en de GEL-Nimbus.

Makenna Myler loopt hard in ASICS uitrusting

Tennis

Als we het hebben over een van de meest succesvolle tennissers aller tijden, dan hebben we het natuurlijk over Novak Djokovic! Samen met ASICS heeft hij samengewerkt om zijn eigen lijn van tennisschoenen te ontwikkelen, waaronder de populaire ASICS COURT FF.

Novak Djokovic tennist in ASICS uitrusting

Worstelen

Worstelaars hebben unieke behoeften en specifieke eisen als het gaat om hun uitrusting. Daarom werkt ASICS nauw samen met worstelaars van wereldklasse om producten te ontwikkelen die je prestaties op de mat verbeteren. Zo werkt het bedrijf bijvoorbeeld samen met Adeline Gray, Nick Gwiazdowski en Joey McKenna. Dit heeft onder andere geresulteerd in de populaire ASICS Aggressor collectie.

Nick Gwiazdowski worstelt in ASICS uitrusting

Triatlon

Naast worstelaars, hebben ook triatleten unieke behoeften en specifieke eisen. Om de prestaties van triatleten te verbeteren werkt het merk samen met Flora Duffy. Een Bermudiaanse triatlete die bekend staat om haar krachtige zwemmen en hardlopen. Deze samenwerking heeft geleid tot onder andere de GEL-Noosa Tri en Metaspeed Sky collectie.

Flora Duffy loopt triatlon in ASICS uitrusting

Samenwerkingen met merken

Naast bekende atleten, heeft ASICS ook verschillende iconische samenwerkingen met merken op zijn naam staan.

Bijvoorbeeld met JJJJound, waarbij de twee werkte aan de GEL-Kayano 14. De JJJJound x ASICS werd in twee kleurstellingen uitgebracht en was binnen de kortste keren uit voorraad – wat niet zo verrassend is als het om Justin Saunders gaat.

Of denk aan Awake NY, die al meerdere succesvolle samenwerkingen hebben gehad met ASICS. Denk bijvoorbeeld aan de GEL-Kayano 5 360 uit 2020 of de nieuwe GEL-NYC collectie!

Tot slot de kleurrijke versie van Brain Dead op de GEL-Nimbus 9. Deze schoen heeft een industriële look die gebruikelijk was tijdens het Y2K-tijdperk. Verder beschikt het over de klassieke moniker van Brain Dead op de sockliners en twee veteropties voor een meer gepersonaliseerde look.

JJJJound x ASICS
JJJJound
Awake NY x ASICS
Awake NY
Brain Dead x ASICS
Brain Dead

We hopen je hiermee nieuwe inzichten te hebben gegeven in het iconische sneakermerk ASICS! Ben je ervan overtuigd dat een paar ASICS sneakers nu niet meer mag ontbreken in je sneakercollectie? Ontdek dan jouw favoriete ASICS sneaker in de Sneakerjagers zoekmachine!