Skip to content
Editorial

Zo werkt ASICS aan een duurzame toekomst

26 mei 2024 17:54
Zo werkt ASICS aan een duurzame toekomst

Sinds de oprichting van ASICS in 1949 is het ASICS’s doel om mensen te helpen een gezonde geest in een gezond lichaam te hebben. Maar voor een Sound Mind, Sound Body hebben we ook een gezonde aarde nodig waarop we kunnen hardlopen. Daarom onderneemt ASICS actie voor een betere toekomst.

Door een steentje bij te dragen en ervoor te zorgen dat de lucht schoon is en flora en fauna floreren, hoopt ASICS dat hardlopers en sporters schone lucht zullen hebben om in te ademen en mooie omgevingen hebben om in te bewegen, zowel nu als voor toekomstige generaties.

Om dat te bereiken heeft ASICS zich gewijd aan een duurzaamheidsstrategie die onder meer inhoudt dat ze minder afhankelijk worden van niet-duurzame materialen en processen. Het doel daarvan is om uiterlijk in 2030 tot duurzamere alternatieven voor die materialen te komen.

2 duurzaamheidspilaren van ASICS

Duurzame ambities van ASICS
ASICS

Om een maximale positieve impact te hebben, richt ASICS zich op twee belangrijke pijlers:

 1. Mensen – Richt zich op mentaal en fysiek welzijn en mensenrechten in de toeleveringsketen.
 2. Planeet – Richt zich op klimaatactie en circulariteit.

Focus op de mensen

Als het gaat om consumenten en gemeenschappen, zet ASICS zich in om hun klanten en lokale gemeenschappen te helpen bij het verbeteren van hun mentale en fysieke fitheid en gezondheid. Voor werknemers bevordert de bedrijfscultuur van ASICS diversiteit en creativiteit, waarbij ze hun medewerkers ondersteunen om hun volledige potentieel te bereiken.

Wat betreft de toeleveringsketen, bouwt ASICS transparante, eerlijke en ethische partnerschappen op en geeft het de mensen in hun toeleveringsketens meer zeggenschap.

Focus op de planeet

Op het gebied van het beperken van de impact van producten op de planeet, richt ASICS zich op de gebruikte materialen, productieprocessen en duurzaam ontwerp. Bovendien streven ze ernaar een positieve bijdrage te leveren aan wereldwijde klimaatdoelstellingen door hun werkmethoden aan te passen, inclusief hun productieprocessen.

De circulaire werkwijze van ASICS

De focus op de planeet wordt ondersteund door de circulaire werkwijze van ASICS. Ofwel, het verminderen van materiaalgebruik, het hergebruiken van materialen en het produceren van duurzame producten met een langere levensduur.

Duurzame circulaire werkwijze van ASICS
ASICS

Belangrijke onderwerpen die onderdeel zijn van de circulaire werkwijze, zijn:

 • Ontwerp: creëren van producten die minder hulpbronnen vereisen.
 • Materialen: gebruik van gerecyclede, biologische en waterzuinige alternatieven.
 • Productie: opwekken van hernieuwbare energie en efficiënte, milieuvriendelijke productieprocessen.
 • Gebruik: voortdurende verbetering van de kwaliteit om de levensduur van de producten te verlengen.
 • Nieuw leven: terugnemen van verpakkingen voor hergebruik en recycling.

ASICS duurzaamheidsambities voor materialen

Zoals eerder genoemd, heeft ASICS als doel om uiterlijk in 2030 tot duurzamere alternatieven te komen voor niet-duurzame materialen en processen. Daarvoor hebben ze een aantal duurzaamheidsambities voor de meest voorkomende materialen opgesteld.

Polyester

Polyester ASICS shirt
ASICS

Ondanks dat polyester een geweldig materiaal is voor sportuitrusting, vanwege de duurzaamheid, elasticiteit en waterafstotende eigenschappen, wordt het gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen en gaat de productie gepaard met een hoge koolstofemissie. Polyester heeft daarom een negatieve impact op het milieu.

Om die reden is ASICS vastbesloten om uiterlijk in 2030 alle polyestermaterialen te vervangen door duurzamere, gerecyclede alternatieven.

Leer

Leer voor kleding en schoenen
ASICS

Ook leer wordt al eeuwenlang gebruikt in kleding en schoeisel. Als bijproduct van vleesconsumptie, staat het bekend als een natuurlijk, duurzaam en veelzijdig materiaal. Toch zijn bij het transformeren van huiden tot bruikbaar leer arbeidsintensieve stappen en het gebruik van chemische stoffen en water betrokken.

Vanwege de milieu-uitdagingen die samen gaan met leerproductie, heeft ASICS zich ingezet voor het inkopen van duurzamer leer. Dit doen zij bij leveranciers aangesloten bij de Leather Working Group (LWG).

Momenteel verkrijgt ASICS al meer dan 80% van hun totale leer voor schoenen van LWG-geaccrediteerde leveranciers, die een waardering hebben ontvangen voor hun duurzaamheidsinspanningen.

Katoen

Katoen
ASICS

Hoewel ASICS relatief weinig katoen gebruikt, is het bekend dat katoen veel water verbruikt en aanzienlijke hoeveelheden chemicaliën (pesticiden en meststoffen) nodig heeft.

Daarom streeft ASICS ernaar om tegen 2025 al hun katoen in te kopen als ‘duurzamer katoen’. Dit omvat onder andere beter katoen, biologisch katoen, fairtrade katoen en gerecycled katoen.

ASICS verbeterdoelen

ASICS Carbon Footprint schoenendoos
ASICS

Naast hun duurzaamheidsambities voor materialen, heeft ASICS ook diverse algemene verbeterdoelen. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet:

 • 2021 (✅): 90% van de nieuwe hardloopschoenen bevat gerecycled materiaal.
 • 2030: 63% reductie in CO2-uitstoot in directe activiteiten en de toeleveringsketen ten opzichte van 2015.
 • 2030: 100% hernieuwbare energie in alle bedrijfsgebouwen.
 • 2030: commitment voor 100% gerecycled polyester.
 • 2050: nul CO2-uitstoot.

ASICS duurzame sneakers

ASICS sneaker tussen zonnebloemen
ASICS

Je vraagt je misschien ondertussen af: “Hoe kan ik bijdragen?” Een eenvoudige manier is door te kiezen voor ASICS-items met het zonnebloempictogram. Dit symbool staat voor ASICS’ toewijding aan duurzaamheid en milieubehoud.

Je kunt het zonnebloempictogram vinden op:

 • Schoenen met een bovenwerk gemaakt van restmaterialen of minstens 30% gerecycled materiaal.
 • Kleding vervaardigd uit restmateriaal of waarvan minstens 50% van het hoofdmateriaal gerecycled is.

Cellulose nanovezel (CNF)

Overweeg bijvoorbeeld schoenen die cellulose nanovezel (CNF) bevatten. Dit biologisch gebaseerde materiaal wordt gebruikt in de zolen van ASICS schoenen. CNF kan worden geproduceerd uit bijna elke soort plantaardige biomassa, waardoor het een overvloedige en hernieuwbare bron is. Door CNF in schoenen te integreren, vermindert ASICS haar ecologische voetafdruk.

Een voorbeeld van een ASICS-schoen met cellulose nanovezel is de Gel-Kayano 25. Deze schoen was de eerste hardloopschoen ter wereld met CNF.

ASICS duurzaamheidsinitiatieven zijn ook van toepassing op de Gel-Kayano 30. Deze schoen heeft een mesh bovenwerk dat ongeveer 70% gerecycled is, wat de uitstoot vermindert. De ASICS Court FF 3 is een andere duurzame keuze, gemaakt van slijtvaste, biologische materialen. Wil je een schoen met de laagste CO2-uitstoot op de markt? Ga dan voor de Gel-Lyte III CM 1.95.

Conclusie

Of je nu een doorgewinterde sporter bent of gewoon van een gezonde levensstijl houdt, laten we allemaal een stap in de goede richting zetten en meewerken aan een wereld waarin zowel lichaam als planeet. We hebben tenslotte maar één aarde, laten we er goed voor zorgen!

Meer over ASICS te weten komen? Klik dan op de knop hieronder: