Skip to content
Sneaker Sizing Guide

Vans Sizing Guide: hoe kies ik de juiste maat?

4 april 2023 20:47
Vans Sizing Guide: hoe kies ik de juiste maat?

Vans is al ontelbare jaren een bekend merk, vooral als het om skaten gaat. Modellen als de Vans Old Skool, SK8-Hi, Classic Slip-On, Authentic of Half Cab zijn uitgegroeid tot klassiekers en geliefd bij velen. Mocht je binnenkort een nieuwe Vans sneaker willen scoren, check hier welke maat je het beste kunt scoren. Laten we beginnen met de Vans Sizing Guide!

De geschiedenis van Vans

Laten we beginnen met de basis. Vans werd op 16 maart 1966 opgericht door de broers Paul en Jim Van Doren. Samen met zakenpartners Gordon Lee en Serge Delia richtten de vier de ‘Van Doren Rubber Company’ op in Anaheim, Californië.

In de jaren zeventig, in 1977 om precies te zijn, bracht Paul Van Doren de legendarische Vans Old Skool uit. Het model stond vroeger bekend als Vans Style 36, een model dat al snel door de meeste Amerikaanse skateboarders werd gedragen. Na korte tijd werd de sneaker ook geadopteerd door de streetstyle gemeenschap.

Hier kun je een beeld krijgen van de Vans Old Skool voor als je het silhouet nog niet kent:

Hoe bepaal je je eigen schoenmaat

Allereerst is het belangrijk om je eigen schoenmaat te bepalen. Als je online sneakers bestelt, is dat niet zo makkelijk als wanneer je naar een schoenenwinkel gaat en de schoen ter plekke kunt passen. Hoe vervelend zou het zijn als je Vans bestelt, maar ze passen niet?

Je hebt nodig: 2 vellen papier (DIN A4), 1 potlood (geslepen) en een liniaal.

Meet je schoenmaat als volgt:

Neem een vel papier en een potlood. Kies een muur of een deurkozijn waar je rechtop kunt staan en zet je hakken er tegenaan. Het beste is om hetzelfde paar sokken te dragen die je zou dragen in je nieuwe Vans.

Leg nu het vel papier onder je voeten, je kunt het vel ook met plakband vastzetten voor het geval je gewicht het papier niet goed houdt. Ga rechtop staan met je hielen tegen de muur en begin met het tekenen van je voet met het potlood. Als dit te lastig voor je is, kan iemand je helpen.

Zodra je een mooie omtrek hebt, kun je beginnen met meten. Neem de liniaal en meet de afstand van de hiel tot de punt van je grote teen. Schrijf het resultaat op in centimeters.

Je kunt het proces het beste herhalen bij beide voeten. Bijna iedereen heeft twee verschillende voetmaten en zelfs millimeters kunnen een verschil maken.

Vans Sizing Guide

Deze maattabel gaat over de Vans Old Skool, SK8-Hi, Classic Slip-on, Vans Authentic, Vans Era, Vans Half Cab en Vans SK8-Mid. Zelfs als je je eigen maat weet, verschillen de sneakers soms in pasvorm. Houd er ook rekening mee dat er extra modellen en pasvormen zijn voor vrouwen.

Wil je weten of een van de sneakers in de lijst nog beschikbaar is? Klik dan op de betreffende sneaker en je wordt direct doorgestuurd.

Vans Old Skool

De Vans Old Skool valt vrij groot, daarom raden we een halve of zelfs een maat kleiner aan.

Conclusie: valt groot uit

Vans Sizing Guide

Vans SK8-Hi

De Vans SK8-Hi valt ook vrij groot. We adviseren daarom een halve tot een maat kleiner.

Conclusie: valt groot uit

Vans Sizing Guide

Vans Classic Slip-On

De Vans Classic Slip-On zit nauwer aan de voet in vergelijking met andere Vans sneakers. Dit komt omdat de sneaker geen veters heeft. De Slip-On past zich echter snel aan je voet aan, ook al kunnen de sneakers eerst wat nauw voelen.

Conclusie: true to size

Vans Sizing Guide

Vans Authentic

De Vans Authentic is maatvast. Dus als je maat 39 draagt, raden we je aan om maat 39 te bestellen.

Conclusie: true to size

Vans Sizing Guide

Vans Era

De Vans Era valt goed op maat. De Era heeft een wat dikkere vulling bij de kraag, waardoor hij hier wat strakker zit – zoals het hoort bij een skateschoen. Als je de sneaker meer voor dagelijks gebruik draagt, zou je een halve maat groter kunnen kiezen.

Conclusie: true to size/ halve maat groter

Vans Sizing Guide

Vans Half Cab

De Vans Half Cab is true to size. De sneaker heeft extra demping voor je voeten.

Conclusie: true to size

Vans Sizing Guide

Vans SK8-Mid

De Vans SK8-Hi valt vrij groot. Wij adviseren een halve tot een maat kleiner.

Conclusie: halve/hele maat kleiner

Vans Sizing Guide

Dat was het voor onze Vans Sizing Guide. Als je ook bij andere sneakers niet helemaal zeker weet welke maat je het beste past, kun je onze andere Sizing Guides bekijken.