Skip to content

De Vans Sk8 Hi

In 1978 introduceerde Vans de Sk8-Hi, een klassiek skateboardschoeisel dat functionaliteit combineerde met een kenmerkende stijl die zijn oorspronkelijke context is ontstegen en een begrip is geworden in mode en subculturen.

De skateboardwereld vormde de inspiratie voor deze high-top sneaker, die verbeterde enkelbescherming en ondersteuning biedt. In de eerste colorway zijn 'Black and White' gebruikt om het strakke ontwerp en silhouet van de sneaker te benadrukken en de veelzijdigheid te waarborgen.

De Sk8-Hi van Vans is niet alleen iconisch vanwege zijn ontwerp en functionaliteit, maar ook vanwege zijn culturele betekenis. Naast de prestatiekenmerken van skateboarden werd de Sk8-Hi ook omarmd door muzikanten, artiesten en fashion-forwards vanwege de opvallende esthetiek.

Sk8-Hi's vermogen om als canvas te dienen voor talloze samenwerkingen, speciale edities en customisations heeft zijn status als tijdloos icoon verstevigd.

Vans Sk8-Hi Ontwerp

De blijvende populariteit van de Vans Sk8-Hi is te danken aan de unieke designelementen die vorm en functie combineren, waardoor de Sk8-Hi geliefd is bij verschillende subculturen. De opvallende look wordt gecompleteerd door het high-top silhouet, dat de enkel de nodige ondersteuning biedt tijdens het skateboarden. Door de constructie van canvas en suède is het silhouet duurzaam en veerkrachtig.

De verstevigde neuzen zijn ontworpen om herhaaldelijk dragen te weerstaan, en de gevoerde kragen verbeteren het comfort en de ondersteuning van de sneaker. Skaters waarderen de uitzonderlijke grip van de wafelzool van Vans, die ook populair is geworden buiten het board. De iconische zijstreep, of 'Jazz stripe', voegt een herkenbaar visueel accent toe aan de merkidentiteit van Vans.

Sk8-Hi kleurstellingen komen tegemoet aan een breed scala aan voorkeuren en stijlen. De klassieke 'Black/White' blijft een klassieker vanwege zijn veelzijdigheid en tijdloze aantrekkingskracht. De 'Checkerboard' biedt een gedurfde en opvallende look die de speelse geest en het skateboarderfgoed van Vans weerspiegelt.

De oorsprong van Sk8-Hi

De Sk8-Hi, oorspronkelijk uitgebracht als Vans Style 38, is diep geworteld in de behoeften van skateboarders aan het eind van de jaren 70. In hetzelfde jaar dat ze werden uitgebracht, bedacht skateboarder Allan Ollie Gelfand de iconische 'Ollie'-truc.

Dit leidde tot het afslijten van schoenen rond de enkel en veel blessures bij skateboarders. Om het groeiende probleem op te lossen, ontwierp Vans de Sk8-Hi, die met zijn gewatteerde kraag de voeten van de drager beschermt en ondersteunt bij het uitvoeren van de klassieke truc.