Skip to content
Editorial

Hoe Phil Knight 60 jaar geleden geschiedenis schreef met oprichting Blue Ribbon Sports

25 januari 2024 14:01
Hoe Phil Knight 60 jaar geleden geschiedenis schreef met oprichting Blue Ribbon Sports

Op 25 januari 1964, precies 60 jaar geleden, richtten Phil Knight en Bill Bowerman Blue Ribbon Sports, een onderneming die jaren later uitgroeide tot een miljardenbedrijf onder de naam Nike. Wat begon als doorverkoop van sneakers uit Japan groeide uit tot de grootste naam op het gebied van sport, sneakers en lifestyle.

Phil Knight

Phil Knight, geboren en getogen in Oregon, Amerika, startte precies 60 jaar geleden samen met voormalige coach Bill Bowermann het merk Blue Ribbon Sports. Na het afstuderen van University of Oregon en Stanford Graduate School of Business vroeg Knight zich af wat hij met zijn papiertjes wilde doen.

Phil Knight
Beeld Medium

Gedurende zijn tijd op de University of Oregon was Knight professioneel hardloper onder de coaching van Bill Bowermann. Naast het rennen van meerdere records, had Knight samen met Bowerman een eigen hardloopteam opgericht, genaamd ‘Athletics West’. Als groot sportfanaat zijnde wilde Knight hier meer mee doen en vertrok hij, na het verkopen van zijn auto en het lenen van geld bij zijn vader, naar Japan voor het inkopen van sportschoenen.

Blue Ribbon Sports

Na een lange rondreis door Azië, met een korte stop in Hawaii, kwam Knight aan bij het hoofdkantoor van Onitsuka, nu bekend als ASICS. Hier pitchte Knight zijn idee onder de naam ‘Blue Ribbon Sports’ en sloot hij een deal voor de doorverkoop van de Onitsuka Tiger Limber Up in de Verenigde Staten. Nadat de eerste tientallen exemplaren geleverd werden in Oregon, nam Knight deze mee naar Bowerman voor advies.

Blue Ribbon Sports
Beeld Sneaker Freaker

Vandaag de dag, precies 60 jaar geleden, resulteerde deze lunch tussen Knight en Bowerman tot de officiële start van Blue Ribbon Sports. Bowerman werd Knight’s zakenpartner en stapte onder een fifty-fifty contract in het bedrijf. Bowerman had destijds diverse Olympische hardlopers gecoacht en was, volgens Knight, met zijn kennis en ervaring de aangewezen persoon voor een samenwerking.

Twaalf jaar later kreeg het bedrijf zijn huidige naam; Nike. De naam is geïnspireerd op de Griekse godin Nike die overwinning symboliseert. In 1971 werd de Swoosh ontworpen door Carolyn Davidson. Het logo is volgens Mark Hughes, auteur van The Independent, ’s werelds meest herkenbare logo.

Precies 60 jaar na oprichting is Nike relevanter dan ooit tevoren. Wat begon met de verkoop van Onitsuka sneakers, is uitgegroeid tot het grootste sneakermerk ter wereld. Succesvolle lijnen als het Jordan Brand en iconische sneaker designs als de Air Max 1, Air Force 1 en vele meer maken Nike tot op de dag van vandaag de grootste speler in de wereld van sneakers.

Shoe Dog

Mocht je geïnteresseerd zijn in het hele verhaal van Phil Knight en de oprichting van Nike, lees dan het boek ‘Shoe Dog’, geschreven door Phil Knight zelf. Het boek is bij diverse partners te verkrijgen, waaronder Bol.com.

Mocht je meer artikelen als deze willen lezen, neem dan een kijkje op de Sneakerjagers nieuwspagina. Benieuwd naar de populairste designs van Nike? Bekijk de huidige Nike collectie hier.