Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme Nike Cortez FAQ

9 maart 2023 09:28
De ultieme Nike Cortez FAQ

Als we het hebben over classic silhouetten, dan mag de Nike Cortez uiteraard niet ontbreken! Het is een Nike classic die al meer dan 50 jaar populair is onder de sneakerliefhebbers. Reden dus om de geschiedenis in te duiken en jullie meest gestelde vragen te beantwoorden!

De geschiedenis van de Nike Cortez

1972

Voor de eerste uitgebrachte hardloopschoen van Nike reizen we terug naar het jaar 1972. En in het bijzonder de Olympische Zomerspelen van 1972 in München. Tijdens het hoogtepunt van deze Spelen werd namelijk de eerste Nike Cortez uitgebracht!

Al kennen we de sneaker nu vooral als een fashion item, werd de schoen dus oorspronkelijk ontworpen als hardloopschoen. Bill Bowerman, medeoprichter van Nike, had als doel een comfortabele en duurzame hardloopschoen te ontwerpen voor afstandstraining en hardlopen.

Maar de Cortez was niet alleen populair onder de atleten. Na de Olympische Spelen kreeg de sneaker ook al snel belangstelling van het grote publiek.

De naam ‘Cortez’

Wist je dat de oorspronkelijke naam voor de schoen ‘Mexico’ was? Dit was gebaseerd op de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico. Tijdens het toernooi voltooide Bill Bowerman zijn jaren van ontwerpen en experimenten met een definitief beeld van de Nike Cortez.

Alleen toen de Spelen eindigden, was het ook tijd voor een nieuwe naam op de schoen. Nike koos voor de naam ‘Aztec’. Maar ook van deze naam moest Nike snel afscheid nemen. Concurrent adidas dreigde namelijk met juridische stappen, omdat het te erg leek op hun eigen ‘Azteca Gold’ track shoe.

Niet veel later gaf Nike hun hardloopschoen de naam Cortez. Dit was een eerbetoon aan Hernan Cortés, de Spaanse conquistador die een missie leidde die de val van het Aztec Empire betekende.

Eerste ontwerp Nike Cortez
BRS

De strijd tussen Blue Ribbon Sports en Onitsuka Tiger

Vooraf aan de populariteit van Nike en ASICS van vandaag de dag, waren beide bedrijven bekend onder twee andere namen. Namelijk ‘Blue Ribbon Sports’ voor Nike en ‘Onitsuka Tiger’ voor ASICS. De Cortez is bovendien ontstaan uit een samenwerking tussen Bill Bowerman en het Japanse schoenen bedrijf.

In 1971 veranderde Blue Ribbon Sports naar Nike Inc. Dit deed Bowerman samen met Phil Knight. De introductie van hun eigen schoenenlijn was met de Nike Cortez, waarop vanaf toen ook de iconische Swoosh zichtbaar was.

Al was dit de start van een nieuw tijdperk, was dit ook de start van een jarenlange strijd. Want zowel Nike als Onitsuka Tiger bleef de schoen verkopen, bovendien onder de naam Cortez. Dit leidde vervolgens tot een rechtszaak over wie het recht op de naam zou krijgen.

In 1974 werd er een beslissing genomen in het voordeel van Nike door de rechtbank. Onitsuka werd gedwongen de schoen te rebranden onder de naam Tiger Corsair. Sindsdien is deze sneaker nog steeds zeer populair.

De Nike Cortez van Blue Ribbon Sports en Onitsuka Tiger
Sneakerjagers

Farrah Fawcett & Forrest Gump

Twee iconische momenten in de geschiedenis hebben gezorgd voor een belangrijke doorbraak in de bekendheid van de sneaker.

Ten eerste de uitbraak van hét modebeeld van de seventies. Op deze bekende foto zien we seventies stijlicoon Farrah Fawcett een paar Nike Cortez dragen op een skateboard met flared jeans en blonde haren die wapperen in de wind. Dit was overigens een vrouwenversie van de schoen, namelijk de Señorita Cortez!

Ten tweede het moment dat we de Nike Cortez zien in de film Forrest Gump. Deze film van 1994 vertelt het verhaal van een man met een laag IQ en speelt zich gedeeltelijk af in de jaren 70. Hierbij mag de schoen natuurlijk niet ontbreken. Forrest ontving dan ook de sneaker als een cadeau en omschreef ze als: “Het beste cadeau dat iemand me ooit kon geven!”

Farrah Fawcett op Nike Cortez schoenen
Nike Campagne
Nike Cortez in film Forrest Gump
Forrest Gump de film

Verbod op de Nike Cortez

Tot het enorm brede publiek van de schoen hoorde ook de gangsters in Los Angeles. De populariteit ontstond tegelijk met de opkomst van gangster rap in LA. Zo werd de schoen bekend als “Dopeman’s Nike” door het NWA nummer Dopeman: “To be a dopeman boy, you must qualify. Don’t get high off your own supply.”

Als je rond 1980 een Cortez droeg, wist iedereen dat je bij een gang zat. De politie in Los Angeles kon door de sneakers gangmembers zelfs heel gemakkelijk identificeren. Twee colorways waren bij de gangs het populairst. De schoen in wit met een blauwe Swoosh werd gedragen door de Cripps en de schoen in zwart met een witte Swoosh werd gedragen door de Bloods.

Vanwege de vele incidenten rondom de sneakers werden ze begin jaren 90 zelfs verboden op scholen. De schoenen werden namelijk beschouwd als ‘gang-related’.

The Ultimate Nike Cortez FAQ

Hoe valt de Nike Cortez?

De Nike Cortez valt true to size. Dus je kunt je echte maat aanhouden. Wel zijn ze wat smaller bij de tenen. We raden daarom aan om een halve maat groter te nemen als je brede voeten hebt.

Waar komt de naam Cortez vandaan?

De originele naam voor de Nike Cortez was ‘Mexico’, gebaseerd op de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico. De naam werd later veranderd in ‘Aztec’, maar Nike moest deze naam snel veranderen vanwege juridische dreigingen van adidas. De uiteindelijke naam werd Cortez, ter ere van Hernan Cortés, de Spaanse conquistador die verantwoordelijk was voor de val van het Aztec Empire.

Waar kan ik de Nike Cortez kopen?

Je kunt de Nike Cortez kopen bij Nike of sneaker retailers. Alle colorways, sneaker winkels en beschikbare maten vind je eenvoudig via onze sneaker zoekmachine!

Bovendien kun je via onze Sneakerjagers website of app gemakkelijk up to date blijven van alle komende Nike Cortez releases!

Hoe stijl je de Nike Cortez?

Door het strakke ontwerp en de color blocking van de Nike Cortez passen ze goed bij de meeste outfits. Je kunt dus meerdere kledingstijlen dragen bij deze schoen. Wel hebben wij een lichte voorkeur voor jeans en joggers.

Wil je graag meer weten over het matchen van sneakers met je outfit? Bekijk dan zeker onze andere toffe style guides!

Is de Cortez goed om te skaten?

De Nike Cortez kun je ook zeker goed gebruiken om te skaten. Met de Cortez beschik je namelijk over een goed board gevoel en demping en heb je geen tot zeer korte inloop periode.

Welke film maakte de Cortez beroemd?

De film Forrest Gump maakte de Nike Cortez zo beroemd. In deze film werd Forrest vanwege zijn lage IQ en beenbeugels voortdurend gepest. Op een dag wordt hij achtervolgd door een groep jongens op fietsen, maar weet met de woorden ‘Run, Forrest, run!’ van Jenny te ontsnappen. De film speelt zich bovendien gedeeltelijk af in de jaren 70. De Nike Cortez is daarbij een iconische schoen die niet mag ontbreken.

Is de Nike Cortez comfortabel?

De Nike Cortez wordt als erg comfortabel ervaren. Dit komt namelijk door de voldoende rek en ondersteuning. Daarnaast wordt het comfort verhoogd door de kraag van de schoen. De vulling langs de kraag en de tong zorgen tot slot voor een stevige demping rond je enkels.

Is de Nike Cortez goed voor training?

Al presteert de Nike Cortez goed in comfort, is het niet de ideale schoen voor trainingprestaties. Het is een prima schoen voor stationaire (bovenlichaam) oefeningen en wandelen, maar niet voor intensief en zwaar gewichtheffen.

We hopen je hiermee nieuwe inzichten te hebben gegeven over een van de meeste iconische silhouetten van Nike. Ben je overtuigd dat een Nike Cortez niet meer mag ontbreken in jouw garderobe? Gebruik dan onze Sneakerjagers zoekmachine voor een overzicht van alle colorways! Of houd onze release kalender in de gaten voor alle komende Cortez releases!