Skip to content
Editorial

De Meest Iconische Sneaker Modellen uit de Jaren 90 – Deel 1

24 januari 2023 11:17
De Meest Iconische Sneaker Modellen uit de Jaren 90 – Deel 1

De jaren ’90 waren een legendarische tijd, van games tot sport, muziek en natuurlijk sneakers. In deze blog nemen we je mee in een trip down memory lane om de meest iconische sneakers uit de jaren 90 te eren.

Iconische sneaker modellen uit de jaren 90

1. Nike Air Huarache

Nike Air Huarache

In 1991 kwam de comfortabele Nike Air Huarache voor het eerst uit. Het design van deze hardloopschoen was uniek, de schoen had namelijk een neoprene upper die een sock-like feeling had. De quote die bij de schoen hoorde was: “Have you hugged your foot today?”, wat de sneaker goed beschrijft.

De Air Huarache werd ontworpen door Tinker Hatfield. Volgens hem had het model geen Nike Swoosh nodig :“People knew that only Nike could think of this crazy idea and then pull it off”.

2. adidas EQT Support 93

adidas EQT Torsion Support

In 1991 kwam adidas uit met een nieuw model: de adidas EQT Support 93. Het sportieve model verraadt het merk met de iconische drie strepen aan de zijkant. Het doel was de voeten van de loper te ondersteunen, ongeacht het terrein waarop hij liep.

Daarnaast is het colorblock design ook iets wat veel terugkomt bij dit model.

3. Reebok Instapump Fury

De Reebok Instapump Fury kwam in 1994 op de markt, een aantal jaren na de historische release van de Reebok PUMP-technologie eind jaren ’80. Het experimentele ontwerp werd een cult-sensatie en is nog steeds een van Reeboks meest ambitieuze schoenen tot nu toe. Aanvankelijk bedoeld als hardloopschoen, raakten verzamelaars meer geïnteresseerd in het Frankenstein ontwerp dan in de prestaties die de sneaker bood.

4. Air Jordan V

De Air Jordan 5 verscheen in vier kleurstellingen in de eerste run in februari 1990, met de colorways ‘White/Black’, ‘Black/Metallic’, ‘White/Fire Red’, en ‘White/Grape’, de ‘Fire Red‘ als meest populaire release. De AJ5 was het eerste Jordan-model met een translucent zool en reflecterend 3M-materiaal op de tong, wat de sneaker onderscheidde ten opzichte van zijn voorgangers en een trendsetter werd binnen de Air Jordan-lijn. Het was ook de eerste basketbalschoen met voorgevormd foam in het bovenwerk.

Je kent het model misschien wel als je een fan was van de beroemde Amerikaanse 90s comedy serie ‘The Fresh Prince of Bel Air’. De serie was niet alleen erg komisch, maar had ook een zeer grote invloed op de sneakerwereld. De hoofdpersoon Will Smith stond bekend om de unieke sneakers die hij in de serie droeg, meestal het model Jordan.

Op de foto van de serie droeg hij de iconische Jordan V’s zonder veters. In 2020 re-releasde Jordan de sneakers als eerbetoon voor de show, exclusief veters.

5. Nike Air Max Plus

De Nike Air Max Plus werd in 1998 uitgebracht en heeft al meer dan twee decennia een hoop fans. Je kent het model misschien beter als de Nike Air Max TN, vanwege het Tuned Air systeem in de zool. Ontwerper Sean McDowell liet zich inspireren door een walvis en diende de staartvin van het gigantische zoogdier als inspiratiebron voor de schoenen.

6. Nike Air 180

De Nike Air 180 werd in 1991 uitgebracht als hardloopschoen en ontleende zijn naam aan de zichtbare Air Bubble die 180 graden over de zool is verdeeld. Hoewel de Air 180 bij zijn eerste debuut niet populair was, won hij aan kracht toen hij werd gepromoot door Michael Jordan tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Tijdens dit toernooi droog de basketballer de Air 180 ‘Concord’, een speciale colorway die was ontwikkeld met een opvallende gouden Swoosh en paarse accenten. De Nike Air 180 werd ook gezien aan de voeten van onder andere Kanye West, Eminem en Dizzee Rascal.

7. Nike Air Max BW

De iconische Nike Air Max BW (ook bekend als de Nike Air Max Classic, of oorspronkelijk de Air Max IV) was niet alleen een favoriet van langeafstandslopers in de States, maar ook van Amerikaanse R&B-sterren en in de Europese rave-scene. De sneaker had een enorme impact op de streetstyle in de jaren ’90 en maakte in 2021 zijn comeback.

De Air Max BW werd oorspronkelijk in 1991 uitgebracht in de ‘Persian Violet‘ colorway. Sindsdien heeft het silhouet meerdere, unieke colorways mogen ontvangen, maar de ‘Persian Violet’ blijft een fan favorite.

8. New Balance 1500

New Balance dropte de 1500 in 1993 als hardloopschoen. Toen de M1500 dropte in de jaren ’90, zei New Balance het volgende over de schoen: “The closest thing yet to a perfect running shoe.”. Het model werd voor het eerst gezien in een ‘Grey‘ colorway als onderdeel van de Made in England serie.

Nog steeds wordt dit model van New Balance vaak gedragen. Het model heeft een klassiek silhouet met een comfortabele fit.

9. Asics GEL Lyte III

Asics GEL Lyte III

In 1990 kwam Asics uit met een nieuw model: de Gel Lyte III. Het model heeft een tijdloos design en ziet er sportief uit. De sneaker heeft in de afgelopen decennia verschillende contrasterende colorways ontvangen.

Daarnaast is de schoen te herkennen aan de “Gel Lyte III” letters aan de zijkant van het model.

10. Air Jordan VI

De Air Jordan 6 werd uitgebracht in 1991, en is opmerkelijk omdat Michael Jordan zijn eerste kampioenschap won terwijl hij het model droeg. Hij was oorspronkelijk verkrijgbaar in vijf kleurstellingen, waaronder ‘Black’, ‘White’, ‘Carmine’, ‘Sport Blue’ en ‘Maroon’. MJ droeg de hierboven afgebeelde ‘Black/Infrared’ kleurstelling voor het naseizoen in 1991.

De Air Jordan 6 is ook opmerkelijk omdat het de laatste keer was dat een Air Jordan het merk Nike droeg. Na de AJ6, verhuisde de Air Jordan de sneakers naar hun eigen merk.

Een van de meest iconische silhouetten van Air Jordan, de Air Jordan VI blijft populair tot op de dag van vandaag, bijna onmiddellijk uitverkocht bij de release.


Bekijk hier deel 2 van De meest iconische sneaker modellen uit de jaren 90!