Skip to content
Upcoming

The Untold Story – Billie Eilish

24 maart 2023 20:01
The Untold Story – Billie Eilish

Op 26 maart 2023 is het Air Max Day en speciaal voor deze dag, komt Sneakerjagers met ‘The Untold Story’. In de The Untold Story community challenge vertellen we de untold stories achter Nike’s succesvolle werken en samenwerkingen. Na het verhaal van Tinker Hatfield achter de Air Max 1 ‘Big Bubble’ en het verhaal van Michael Jordan, hebben we het vandaag over Billie Eilish. Verteld door Sneakerjagers, hier leer je meer over de singer-songwriter die in korte tijd de wereld overnam.

Billie Eilish

Billie Eilish, volledige naam Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, is een 21-jarige singer-songwriter uit Los Angeles. Bekend om haar opvallende stijl, unieke stem en jaarlijks terugkerende Vanity Fair interviews, heeft de zangeres in korte tijd de wereld overgenomen met haar nummers. Samen met haar broer Finneas O’Connell schrijft en produceert ze al haar nummers zelf en blijft ze dicht bij haar eigen sound.

Billie Eilish
Beeld Koury Angelo/Getty Images

Sinds haar doorbraak in 2015 heeft de zangeres een hoop bereikt. Met meerdere Grammy’s op zak, verbroken Guinness World Records en zelfs een Oscar voor haar nummer ‘No Time To Die’, geschreven voor de James Bond film uit 2022, is de 21-jarige op weg om een van de grootste artiesten van de generatie te worden.

Toch kwam ook het succes van Billie niet uit de lucht vallen en heeft de zangeres veel moeten doorstaan om op het punt te staan waar ze nu staat. In haar Vanity Fair interviews vertelt ze open over haar mentale problemen, verbroken relaties en de keerzijdes van beroemd zijn. Billie’s carrière lijkt op een overnight succes, maar niets is minder waar.

Geen label

Op 13-jarige leeftijd bracht Billie haar debuutsingle ‘Ocean Eyes’ uit in 2015, samen met haar broer Finneas (toen 18 jaar). Het nummer werd op Soundcloud gezet en werd binnen mum van tijd miljoenen keer beluisterd. Momenteel heeft het nummer meer dan een miljard streams op Spotify en andere streamingdiensten.

Ondanks het grote succes van ‘Ocean Eyes’, werd Billie niet direct getekend bij een platenlabel. Dit motiveerde de zangeres alleen maar meer om nummers te maken en samen met haar broer nam ze het ene nummer na het andere op. Haar debuut EP ‘Don’t Smile At Me’ is in zijn geheel opgenomen op de slaapkamer van Finneas, evenals andere succesvolle nummers van de broer en zus.

Eind 2016, een maand voor de 15e verjaardag van Billie, werd ze getekend bij platenlabel Darkroom/Interscope. Onder dit label bracht ze haar debuutalbum ‘WHEN WE ALL FALL ASLEEP WHERE DO WE GO’ uit in 2019.

Billie Eilish
Beeld AP Photo I Chris Pizzello

Met hits als ‘Bad Guy’, ‘Bury A Friend’ en ‘When The Party’s Over’ won ze met haar album maar liefst zeven Grammy’s in 2020. In 2022 won ze als een van de jongste artiesten ooit haar eerste Oscar.

Mentale gezondheid

In 2021 kwam AppleTV met de documentaire ‘Billie Eilish: The World’s a Little Blurry’. De documentaire, geregisseerd door R.J. Cutler, gaf een inzage in het leven van de jonge artiest. Ondanks de grote successen van Billie, gaf de film een realistisch beeld over haar leven en vertelde de zangeres dat ze al jaren lang aan depressies leed.

Billie Eilish David Letterman
Billie Eilish en David Letterman I Beeld Netflix

Ook in haar nummers, als ‘everything i wanted’, uit ze zich over haar mentale problemen. In een interview met David Letterman in 2022 vertelt ze voor het eerst over het syndroom van Gilles de la Tourette. De zangeres heeft al sinds jongs af aan al last van tics. Ondanks dat ze zelf vrede heeft met haar tics, vertelde Billie dat het onbegrip van anderen soms voor irritaties kan zorgen.

Op het podium heeft ze hier geen last van en gaat ze los als geen ander. Billie staat bekend om haar energieke manier van optreden en heeft in het verleden zelfs blessures opgelopen tijdens haar concerten. Ondanks haar grote succes wereldwijd, blijft ze bescheiden en dankt ze alles wat ze bereikt heeft aan haar fans. “I don’t even call them fans. I don’t like that. They’re literally just a part of my life; they’re a part of my family”, aldus Billie.

Nike collab

Billie staat bekend om haar opvallende, oversized streetstyle. Met haar signature outfits, bestaande uit oversized tees, hoodies en shorts, zet ze de toon en dit ging niet onopgemerkt bij Nike. In 2021 bracht Billie haar eerste sneaker uit in samenwerking met Nike, de Air Jordan 1 Retro AJKO ‘Ghost Green’.

Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk. De felgroene sneaker werd gevolgd door een opvallende (vegan) Air Jordan 15 ‘Beige’. Het Air Jordan 15 silhouet is in vergelijking met andere Air Jordan modellen niet Nike’s meest bekende of geliefde sneaker, wat het volgens Billie des te meer redenen gaf om dit model te gebruiken in haar collab.

Nike

In 2023 kwamen de twee opnieuw samen en bracht Billie diverse colorways van de Air Force 1 uit. De sneakers hebben een gefragmenteerd patchwork gekregen en hebben een unieke look. Naast de muziekindustrie lijkt Billie ook in de sneakerscene nog niet uitgespeeld te zijn. Wij zijn in ieder geval fan.

The Untold Story

Speciaal voor Air Max Day komt Sneakerjagers met ‘The Untold Story’. In The Untold Story, een community challenge in samenwerking met Nike, vertellen we de succesverhalen van de ‘Big Bubble’, Michael Jordan en Billie Eilish onder het motto ‘failure that lead to success’. Het zijn vaak de untold stories die men juist kan inspireren.

Evenals bij Billie Eilish, die veel tegenslagen heeft moeten verduren, ligt het behalen van succes in het leren van je fouten. Een terugkerend thema in Sneakerjagers’ The Untold Story. Van 21 tot en met 26 maart 2023 kun je via de Sneakerjagers app meer untold stories lezen.

In samenwerking met Nike geven we ook 3x de Nike Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’ weg. Lees de voorwaarden van de challenge hier. Houd onze Instagram in de gaten en lees meer untold stories.

Vergeet ook niet de Sneakerjagers app te downloaden en blijf op de hoogte van The Untold Story community challenge.