Skip to content
Upcoming

The Untold Story – Tinker Hatfield

22 maart 2023 20:01
The Untold Story – Tinker Hatfield

Het is 26 maart 2023 Air Max Day en dit wordt groots gevierd. In de Sneakerjagers The Untold Story community challenge vertellen we de untold stories achter Nike’s succesvolle werken en samenwerkingen. We trappen af met het verhaal van Tinker Hatfield, de ontwerper van de Air Max 1. Verteld door Sneakerjagers, hier leer je meer over Nike’s bekendste ontwerper.

Tinker Hatfield

Een welbekende naam bij sneakerliefhebbers; Tinker Hatfield, Nike’s huidige Vice President for Design and Special Projects. De ontwerper uit Oregon sloot zich in 1981 aan bij het team van Nike nadat hij zijn studie aan de University of Oregon School of Architecture afrondde.

Voor hij startte bij Nike, was Hatfield op de track te vinden en was hij recordhouder polsstokhoogspringen op de University of Oregon. In 1976 plaaste hij zesde tijdens de Olympic Trials, maar na een ernstige blessure moest Hatfield zijn sportcarrière opzeggen, wat hem bracht bij Nike. Al kort na zijn intrede bij Nike kwam Hatfield met designs die de geschiedenis van Nike tot op de dag van vandaag tekenen.

Tinker Hatfield
Foto Getty Images

Met name het jaar 1987 was een belangrijk jaar voor de ontwerper. In dit jaar kwamen de Air Trainer 1 en Air Max 1 op de markt en met name dat tweede silhouet is een belangrijke. De Air Max 1 was baanbrekend in zijn soort en was de eerste Nike sneaker waarbij de air unit zichtbaar was.

Geïnspireerd door het Centre Georges Pompidou gebouw in Parijs, wilde Hatfield de air unit zichtbaar maken. Evenals bij het gebouw, waarin alle functionele en structurele elementen naar buiten werden gebracht, wou Hatfield dit ook met de Air Max 1 bereiken. De air unit bij de hiel werd exposed en gaf de sneaker een moderne uitstraling.

Nike Air Max 1

Het ontwerpproces van de Air Max 1 ging niet zonder enige tegenslag. De sneaker verscheen in 1987 voor het eerst in de schappen bij Nike, maar had de maanden voorgaand van de release een ander uiterlijk. Het originele model uit 1986 had een grotere air unit. Dit element was zodanig groot, dat het bij koude temperaturen kon scheuren.

Nike Air Max 1
Beeld Nike

Kort voor de geplande release werd het Nike team bij elkaar geroepen. Met de hulp van engineers werd de air unit verkleind om zo te voorkomen dat het element zou scheuren bij koude temperaturen. Op 26 maart 1987 werd de Nike Air Max 1 ‘Big Bubble’ gereleased. Deze variant had nog wel de vergrote air unit en had niet de problemen met de voorgaande ontwerpen. Dit had hoogstwaarschijnlijk te maken met de lenteachtige temperaturen in de tijd van de release.

Nike

Na de release van de ‘Big Bubble’ bleef het originele ’86 Air Max 1 model onder de radar. De Air Max 1 sneakers kregen stuk voor stuk een compactere air unit. Het ontwerp dat we tot op de dag van vandaag kennen, is uitgegroeid tot een klassieker en blijft een bijzonder verhaal hebben. Tijdens Air Max Day brengt Nike voor het eerst de Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble terug’. Een favoriet bij OG sneakerheads.

‘Big Bubble’

De Nike Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’ keert terug na 37 jaar wachten. Gekleed in de OG ‘University Red’ colorway, combineert de sneaker de kleuren ‘White’, ‘Sail’ en ‘University Red’. De sneaker is opgebouwd uit mesh en leer. Op het middenpaneel is de Swoosh geplaatst en ook op de tong verschijnt het Nike logo.

Nike Air Max 1 '86 Big Bubble
Beelden Nike

De air unit heeft een aanzienlijk groter formaat. De middenzool heeft een witte kleur en wordt ondersteund door een rood met zwart geblokte buitenzool. Op de hiel is het Nike Air logo in het rood gestitched. Ook op de binnen- en buitenzool zien we Nike Air brandings voorbij komen.

Nike Air Max 1 '86 Big Bubble

De Nike Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’ komt met een custom schoenendoos. De doos heeft een aged look en heeft een cut-out Swoosh op de deksel. De Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’ komt uit op Air Max Day, 26 maart 2023. Bekijk de retailers waar je de sneaker kunt scoren via de knop hieronder.

Nike Air Max 1 '86 OG 'University Red'

DQ3989-100 · Prijs vanaf €84,-

Naar alle aanbieders

The Untold Story

Speciaal voor Air Max Day komt Sneakerjagers met ‘The Untold Story’. In The Untold Story, een community challenge in samenwerking met Nike, wordt het verhaal van de ‘Big Bubble’ verteld. Onder het motto ‘failure that lead to success’ vertellen we verhalen achter Nike’s succesvolste werken en samenwerkingen. Het zijn vaak de untold stories die men juist kan inspireren.

Evenals bij de Nike Air Max 1, een sneaker dat na zijn “failure” een van Nike’s grootste successen was, ligt de kracht in het leren van je fouten. Van 21 tot en met 26 maart 2023 kun je via de Sneakerjagers app meer kennis opdoen over het Air Max 1 model en meer untold stories lezen.

In samenwerking met Nike geven we 3x de Nike Air Max 1 ’86 ‘Big Bubble’ weg. Lees de voorwaarden van deze challenge hier. Houd onze Instagram in de gaten en leer meer over het verhaal achter de Air Max 1 en andere untold stories.

Vergeet ook niet de Sneakerjagers app te downloaden en blijf op de hoogte van The Untold Story community challenge.