Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme HOKA FAQ

31 maart 2024 15:50
De ultieme HOKA FAQ

Van hardloopschoen tot ‘it piece’- zo kun je het verhaal van het opkomende merk ‘HOKA’ waarschijnlijk het beste samenvatten. De hardloopschoenen met de bolvormige buitenzool zijn steeds vaker op straat te vinden (of op Instagram posts van Bella Hadid en Britney Spears). Maar waar staat het merk eigenlijk voor? En wat is er zo speciaal aan de sneakers? Deze en vele andere vragen beantwoorden we vandaag: welkom bij de ultieme HOKA FAQ!

De geschiedenis van Hoka

Het verhaal van HOKA One One (kortweg HOKA) begon in 2009 in de Franse Alpen, om precies te zijn in Annency, een Alpenstadje in het zuidoosten van Frankrijk. De oprichters Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud waren allebei atleten die graag hardliepen in de bergen, maar geen geschikte hardloopschoenen konden vinden voor bergachtig terrein en besloten ze zelf een model uit te vinden voor.

Het handelsmerk van het merk: de extreem dikke buitenzool. In het begin was het merk vooral populair bij wandelaars, maar nu is de sneaker helemaal on trend. Van trekkingschoen tot ‘it piece’!

Beeld Asphaltgold

Deze HOKA collabs ken je misschien nog niet

HOKA is sinds 2019 actief betrokken bij collabs. Een van de grootste en bekendste collabs was de samenwerking met het Koreaanse label thisneverthat.

HOKA x thisisneverthat

HOKA

In 2021 sloegen HOKA en thisisneverthat de handen ineen voor een collab om de Speedgoat 4 te creëren. De sneaker verscheen in een volledig witte kleurstelling met blauwe HOKA-accenten. Het silhouet is speciaal ontwikkeld voor alle terreinen en is voorzien van multi-directionele noppen.

HOKA x Bodega

In 2022 kwam HOKA met de volgende collab, dit keer met Bodega. Het duo ontwierp de Tor Ultra ‘The World at Large’. De sneaker combineert outdoorprestaties met streetwear-design voor dagelijks gebruik.

Het merk Bodega is opgericht in 2006 en ziet zichzelf als een interface tussen mode, gemeenschap, kunst en tegencultuur, wat duidelijk herkenbaar is in het ontwerp van de Tor Ultra.

HOKA

HOKA x Moncler

De limited edition HOKA x Moncler Mafate Speed 2 is ook uitgebracht in 2022. De schoen maakt vooral indruk met een Vibram Megagrip zool, driekleurige details en een vilten patch van Moncler.

Hoka X Moncler Mafate Speed 2 Hiking

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

HOKA x J.L-A.L.

J.L-A.L. is de afkorting van ontwerper en HOKA-oprichter Jean-Luc Ambridge Lavelle, die inmiddels zijn eigen label heeft opgericht. De sneaker verscheen in een lage en een hoge variant en in twee kleurstellingen.

AFEW

Wat is Gorpcore?

Gorpcore is een modetrend die zich richt op praktische, functionele outdoorkleding en -uitrusting. De afkorting ‘GORP’ staat voor ‘Good Old Raisins and Peanuts’ (Goede Oude Rozijnen en Pinda’s) en verwijst naar een populaire snack die wandelaars en buitensporters meenemen op hun tochten.

‘Core’ staat voor de essentie van de trend, wat bestaat uit het gevoel van avontuur in de natuur en brengt dit over naar de modewereld.

@hoka via Instagram

De ultieme Hoka FAQ

Hieronder beantwoorden we je meest gestelde vragen over het merk in onze ultieme HOKA FAQ. Heb je nog vragen over HOKA of een ander merk die in andere FAQ’s onbeantwoord zijn gebleven? Voel je vrij om ons te benaderen via Instagram – we beantwoorden je vragen graag!

1. Waar komt HOKA vandaan?

HOKA komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar het bedrijf werd opgericht door Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud. Omdat de twee niet tevreden waren met hun schoenen tijdens het wandelen in de Franse Alpen, besloten ze al snel om hun eigen schoen te maken. Je kunt meer lezen over de geschiedenis van HOKA in het gedeelte ‘De geschiedenis van HOKA’ hierboven.

2. Wie zit er achter HOKA?

Achter HOKA staan de oprichters Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud, die hun bedrijf oprichtten in Annency, Frankrijk. Je kunt meer lezen over de geschiedenis van HOKA in het gedeelte ‘De geschiedenis van HOKA’ hierboven.

3. Wat is er zo speciaal aan HOKA schoenen?

Het bijzondere aan HOKA is zeker de superdikke zool, het handelsmerk van HOKA. Bovendien is de zool vaak gebogen, waardoor de voet zich gemakkelijker voortbeweegt. Daarnaast zijn de hardloopschoenen bijzonder dempend en erg licht aan de voet.

4. Wie produceert HOKA schoenen?

HOKA is onderdeel van de Deckers Outdoor Corporation uit Goleta, Californië. Deckers is een schoenenfabrikant die ook eigenaar is van UGG en Teva. Deckers verwierf een minderheidsbelang in HOKA in 2012 en het bedrijf werd vervolgens volledig overgenomen door Deckers in 2013.

5. Wat betekent ‘HOKA One One’?

De naam ‘HOKA One One’ komt uit de Maori-taal en betekent ’tijd om te vliegen’. ‘One One’ zou aan de andere kant staan voor ‘aarde’ en ‘vliegen’ – wat betekent dat de schoenen je het gevoel geven dat je over de aarde kunt vliegen. Een bijzondere dubbele betekenis dus!

6. Welke HOKA schoen heeft de beste demping?

Volgens HOKA zelf is de beste hardloopschoen onder de wegmodellen de HOKA Bondi 7, die een soepele, evenwichtige hardloopervaring biedt voor elke afstand.

7. Zijn HOKA goede hardloopschoen?

HOKA is een van de fabrikanten van de beste hardloopschoenen. Dankzij het handelsmerk van het merk, de dikke buitenzool, bieden deze sportschoenen veel demping en comfort.

8. Hoe lang gaan HOKA schoenen mee?

Hoe lang HOKA hardloopschoenen meegaan varieert altijd. HOKA zegt zelf: “Er is geen algemene regel voor iedereen. Schoenconstructie, lichaamsgewicht, biomechanica, loopoppervlak, weer, opslag en verzorging kunnen er allemaal toe bijdragen dat je hardloopschoenen sneller verslijten.” Grofweg hebben HOKA hardloopschoenen echter een richtlijn van 400-800km.

En dat was het voor de ultieme HOKA FAQ. Als je nog vragen hebt over het merk, stel ze ons dan gerust via Instagram. En anders houden we je altijd op de hoogte via onze Sneakerjagers nieuwspagina.