Skip to content
Staff Picks

De eerste jaren van de Nike SB Dunk ⏱️

21 juli 2021 10:00
De eerste jaren van de Nike SB Dunk ⏱️

De welbekende Nike SB Dunk heeft een rijke geschiedenis. De eerste SB Dunk kwam namelijk al in 2002 uit. Dat is nu vijftien jaar geleden. Dit betekent dat het tijd is om terug te blikken naar de beginjaren van het iconische model.

Om terug te blikken op de geschiedenis van de Nike SB Dunk kijken we naar vijf oude colorways. De beginjaren van het skatemerk waren bepalend voor waar zij nu staan. We beginnen dan ook bij één van de eerste SB Dunk’s die is uitgekomen.

Nike SB Dunk Low Pro ‘Gino’ | 304292-401

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Gino’ hoorde bij de ‘Colors By’ serie van Nike SB. In deze serie mochten skaters van het Nike skateteam hun eigen schoen ontwerpen. Deze sneaker is ontworpen door Gino Iannucci.

Gino hield van donkere kleuren op sneakers en wilde dat de zool dezelfde kleur had als het bovenwerk. Nike nam dat mee in het ontwerpproces van deze Nike SB Dunk. De basis werd geperforeerd leer en daarboven kwamen suède overlays. Een unieke schoen met een simpel kleurenschema.

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Gino’ kwam in maart van 2002 uit. Klik op de afbeelding om het model te bekijken op StockX.

Nike SB Dunk Low Pro 'Gino'

Nike SB Dunk Low Pro ‘Supreme’ | 304292-131

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Supreme’ werd de eerste samenwerking tussen deze twee merken op dit model. Het bovenwerk van de sneaker werd gemaakt van nubuck leer. Dit is erg soepel leer. De overlays hadden een olifantenprint die bekend was van de Jordan 3.

Deze colorway is deel van een pack. De andere colorway had een witte basis in plaats van zwart en een blauwe voering in plaats van rood.

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Supreme’ kwam in juni van 2002 uit. Klik op de afbeelding om het model te bekijken op StockX.

Nike SB Dunk Low Pro 'Supreme'

Nike SB Dunk Low Pro ‘Reese Denim’ | 304292-441

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Reese Denim’ is één van de bekendste en meest gewilde releases. Nike SB gebruikten in de begintijd van de Dunk inspiratie van verschillende skaters. De graphics die op hun board zaten kwamen voorbij, maar ook de kleding die zij droegen. Skater Reese Forbes bracht zijn eigen jeans uit met verweerde details.

Reese mocht de verweerde denim details gebruiken op de Dunk Low. Het hele bovenwerk is van denim. Naarmate je meer had geskate met deze colorway, verweerde het denim nog meer.

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Reese Denim’ kwam in december van 2002 uit. Klik op de afbeelding om het model te bekijken op StockX.

Nike SB Dunk Low Pro 'Reese Denim'

Nike SB Dunk High Pro ‘Sea Crystal’ | 305050-301

Sandy Bodecker, een oud werknemer van Nike, bekeek het kleurenpalet van het seizoen en zag een opvallende kleur. Deze kleur deed Bodecker denken aan aangespoeld glas dat op het strand lag. Door deze gedachtegang ontstond de Nike SB Dunk High Pro ‘Sea Crystal’.

Op het bovenwerk van de ‘Sea Crystal’ werd voor het eerst gebruik gemaakt van varkenssuède. Door dit materiaal springen de blauwe kleuren er nog beter uit.

De Nike SB Dunk High Pro ‘Sea Crystal’ kwam in april van 2004 uit. Klik op de afbeelding om het model te bekijken op StockX.

Nike SB Dunk High Pro 'Sea Crystal'

Nike SB Dunk Low Pro ‘Cali’ | 304292-211

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Cali’ zette het spotlicht op Californië. Verschillende SB medewerkers, waaronder Chris Reed, wilden deze staat op de skatekaart zetten. Hierdoor is de vlag van Californië geprojecteerd op het model. De kleuren groen, rood, wit en bruin komen terug op het bovenwerk en op de zool.

Het bovenwerk bestaat uit leer met een klein beetje suède. Het middenpaneel wat de beer van de vlag van Californië moet voorstellen is gemaakt van suède.

De Nike SB Dunk Low Pro ‘Cali’ kwam in juli van 2004 uit. Klik op de afbeelding om het model te bekijken op StockX.

Dunk Low Pro 'Cali'

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste sneaker nieuws? Volg ons dan op Instagram en download de Sneakerjagers app. In de app kan je de releasekalender bekijken en onze blogs lezen.