Skip to content
Brand

De geschiedenis van Onitsuka Tiger

9 maart 2024 16:58
De geschiedenis van Onitsuka Tiger

In 2024 viert Onitsuka Tiger haar 75e verjaardag, wat voor ons de perfecte aanleiding is om dieper in de geschiedenis van Onitsuka Tiger te duiken. Benieuwd hoe het Japanse merk tot een wereldwijd fenomeen uitgroeide en generaties heeft geïnspireerd? Blijf dan zeker lezen!

Terug naar het jaar 1949

Het begon voor Onitsuka Tiger allemaal in 1949, kort na de oorlog. Kihachiro Onitsuka geloofde dat “sport de kracht heeft om het leven van mensen te veranderen”. Dit werd vertaald naar de iconische slogan: “Anima Sana In Corpore Sano”, ofwel een gezonde geest, in een gezond lichaam.

Deze levensfilosofie werd onder andere geïntroduceerd met als doel de jeugd van Japan te ondersteunen en hen te helpen bij het opbouwen van een betere toekomst na het einde van de oorlog in 1949. Kihachiro Onitsuka was overtuigd van de kracht van sport om mensen te verenigen en gemeenschappen met elkaar te verbinden. In zijn streven naar kracht en comfort bracht hij grensverleggende sportschoenen op de markt.

Het verhaal van de octopus

Onitsuka Tiger Octopus BASKETBALL SHOE
Onitsuka Tiger

Ooit gedacht dat een achtpotige delicatesse, waarvan de tentakels verstrikt raakten in een slakom, meer kon zijn dan alleen avondeten? Wij ook niet! Toch diende deze octopus als inspiratie voor de baanbrekende sportschoeninnovatie van Onitsuka Tiger. Ook wel bekend als de zuignapzool op de OK BASKETBALL SHOE uit 1951.

Een innovatie die er onder andere voor zorgde dat het Japanse highschoolteam het kampioenschap behaalde. Dankzij de uitstekende grip konden basketballers namelijk snelle doorbraken maken en plotseling stoppen, wat van essentieel belang was voor het spel.

Innovaties en schoenen

Wat betreft innovaties blijft het niet alleen bij de zuignapzool op de BASKETBALL SHOE. Zoals genoemd staat de geschiedenis van Onitsuka Tiger garant voor meerdere baanbrekende schoenen.

Onitsuka Tiger MAGIC RUNNER

Onitsuka Tiger MAGIC RUNNER
Onitsuka Tiger

Kihachiro Onitsuka kreeg een briljant idee terwijl hij toekeek hoe stoom van heet water zijn tenen deed rimpelen in het bad. Na het zien van blaarvormende patronen van een universitaire medische professor, besefte Onitsuka dat hitte blaren kon veroorzaken tijdens het hardlopen. Deze observatie inspireerde hem om zich te concentreren op het verbeteren van de luchtcirculatie in langeafstandsloopschoenen.

Het boren van gaatjes in de schoenen bleek in 1960 een revolutionaire ontdekking te zijn. Daarmee was de MAGIC RUNNER niet alleen lichter, maar bood het ook uitstekende luchtcirculatie.

Onitsuka Tiger RUNSPARK

Onitsuka Tiger RUNSPARK
Onitsuka Tiger

De Japanse innovatie kwam tot uiting tijdens de Olympische Spelen van Tokio in 1964. Hier maakte de iconische RUNSPARK zijn debuut, voorzien van de eerste vaste baanspikes van Onitsuka Tiger voor atleten. Sporters hadden de keuze uit vier verschillende lengtes van spikes, afhankelijk van de baanomstandigheden.

Daarnaast omvatte de schoenlijn diverse structuren, waaronder een hiel met lagen van zachte sponzen om schokken bij de impact met de grond te helpen absorberen.

Onitsuka Tiger CALIFORNIA

Onitsuka Tiger CALIFORNIA
Onitsuka Tiger

De CALIFORNIA was ontworpen met het oog op joggen. Het ondersteunde de voetboog en bood stevige ondersteuning aan de tenen. Daarnaast liet de vormvaste binnenzool voldoende ruimte voor natuurlijke beweging van de tenen. De brede, afgeronde hiel bevorderde balans bij het landen, terwijl de brede, opwaarts gebogen teen zorgde voor een goede voorwaartste beweging.

Bovendien waren er reflecterende patches op de achterkant van de schoenen genaaid. Met deze veiligheidsmaatregels waren hardlopers ’s nachts of op regenachtige dagen tot op 300 meter afstand zichtbaar voor automobilisten.

De iconische Tiger stripes

Onitsuka Tiger Stripes op Mexico sneaker
Onitsuka Tiger

In 1966 maakte de Onitsuka Tiger strepen zijn debuut, eerst te zien op de LIMBER UP Leather BK die werd geïntroduceerd voor de Olympische Spelen in Mexico in 1968.

En sprekend over stripes, Onitsuka Tiger verdiende zijn strepen als een van de top sportschoenenmakers in Japan in de geschiedenis, door uitstekende prestaties te leveren op grote internationale evenementen, wat de aandacht van de rest van de wereld trok.

Onitsuka Tiger en Nike

Eén van degenen die interesse ontwikkelde was Phil Knight. Tijdens zijn studie bedrijfskunde in sportschoenenmarketing ontmoette hij Kihachiro Onitsuka. Deze ontmoeting inspireerde Knight om Blue Ribbon Sports op te richten, met als doel Onitsuka Tiger-schoenen naar de Verenigde Staten te brengen.

Op verzoek van Blue Ribbon Sports, creëerde Onitsuka Tiger de Tiger Cortez. Deze schoen werd speciaal ontworpen voor de Amerikaanse markt, waar er vraag was naar een schoen met verbeterde demping. Het bleek een enorm succes te zijn, en in de tussentijd transformeerde Blue Ribbon Sports tot Nike.

Niet lang daarna lanceerde Nike zijn eigen versie van de Cortez, ditmaal met het iconische Swoosh-logo. Dit resulteerde zelfs in een rechtszaak over wie het recht op de naam zou hebben. De uiteindelijke beslissing viel in het voordeel van Nike, waardoor Onitsuka gedwongen werd om hun schoen opnieuw te introduceren onder de naam Tiger Corsair.

Van Onitsuka Tiger naar ASICS

In 1977, een sprong in de tijd, voegde het Japanse merk zich samen met GTO Co. en JELENK Co. Na deze fusie werd het bedrijf officieel omgedoopt tot “ASICS”, een afkorting van het Latijnse gezegde Anima Sana In Corpore Sano.

Deze overname betekende ook dat het merk Onitsuka Tiger tijdelijk uit de belangstelling verdween. Desondanks, vele jaren later, kreeg Onitsuka Tiger in 2002 een nieuw leven als modemerk in Europa, gedreven door de retro-trend.

Onitsuka Tiger vandaag de dag

Onitsuka Tiger sneakers
Onitsuka Tiger

Nog steeds blijft het merk vooruitstrevend bezig met modieuze items, zowel geïnspireerd op erfgoedstijlen uit het archief als high-end modetrends. Ook sieren de iconische strepen nog steeds de zijkanten van Onitsuka Tiger en ASICS schoenen!

Klassiekers zijn vernieuwd, opnieuw geïnterpreteerd en heruitgevonden. Met de originele Onitsuka Tiger sportschoenen als basis, zijn aanpassingen gemaakt in de pasvormen, kleuren en constructie om de MEXICO 66, CALIFORNIA 78 en NIPPON MADE opnieuw vorm te geven.

In november 2023 werd aangekondigd dat Onitsuka Tiger stopte met de verkoop op de Amerikaanse website. Gelukkig voor ons dat de verkoop nog steeds doorgaat op andere wereldwijde Onitsuka Tiger-sites, waaronder die voor de EU, Japan en Groot-Brittannië.

Dus wil je graag de wonderen van Japans vakmanschap zelf ervaren? Neem dan een kijkje tussen de schoenencollectie van Onitsuka Tiger met de Sneakerjagers zoekmachine!