Skip to content
Editorial

Alle Piet Parra sneaker samenwerkingen tot nu toe

19 juni 2021 12:00
Alle Piet Parra sneaker samenwerkingen tot nu toe

De beelden van de nieuwe Parra x Nike SB Dunk Low verspreiden zich al een tijdje over het internet. De officiële releasedatum is nog niet bekend, maar we verwachten dat het niet lang meer zal duren. Om het wachten op deze release toch wat aangenamer te maken, hebben we een lijst opgesteld met alle Piet Parra sneaker samenwerkingen tot nu toe. Hieronder zie je ook de aankomende SB release. Meer over deze aanstaande release vindt je hier.

Piet Parra x Nike Dunk 2021
Image by Repgod888

Piet Parra

Pieter Janssen, bekend als Piet Parra, is een grafisch ontwerpster en illustrator uit Amsterdam. Ooit begonnen in een kamertje bovenin het oude kantoor van Patta op de Oudezijds Voorburgwal. Hij ontwierp destijds ook het Patta logo, daarnaast ook het bekende Woei logo. Pieter is begonnen met affiches en het illustreren van flyers, totdat Nike om de hoek kwam kijken en samen wilde werken met hem. Samen hebben ze een aantal sneakers uitgebracht. Pieter heeft naast deze samenwerking ook zijn eigen kledingmerk genaamd By Parra, voorheen Rockwell Clothing.

Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’ & ‘Albert Heijn’

Parra’s eerste sneaker van de samenwerkingen met Nike was in 2005. Hij bracht samen met het merk de Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’ uit. In de schoen zie je de roze en blauwe elementen die bij de huisstijl van Piet horen. De rest van de kleuren van deze sneaker is geïnspireerd door De Wallen in Amsterdam. Op de binnenzool van deze sneaker is een de achterkant van een vrouw in alleen een onderbroek geïllustreerd. Het handschrift van Parra is heel herkenbaar hierin.

Parra x Nike Air Max 1 'Amsterdam'
Image by Orin Sjaris

Voordat de ‘Amsterdam’ uitkwam, verschenen er ook beelden van de Parra x Nike Air Max 1 ‘Albert Heijn’. Parra had voor deze sneaker de kleuren van de bekende supermarkt gebruikt. Echter veranderde de supermarktketen hun huiskleuren rond die tijd en zodoende kwam het niet tot een officiële release van deze colorway. In totaal bestaan er maar 24 paar van de AM1 ‘Albert Heijn’. Deze paartjes worden vandaag de dag voor astronomische prijzen aangeboden en soms ook verkocht.

Parra x Nike Air Max 1 'Albert Heijn'
Image by Sneakerjagers

Parra x Nike Air Max 95 ‘Running Man’

In 2008 kwam Nike met een ‘Running Man’ pack. In dit pack zat naast de Air Max 95 een Air Max 90 en een Cortez. Parra mocht meewerken aan de AM95. Doordat deze Air Max verschillende lagen heeft op het bovenwerk kon Parra los gaan met kleuren. De zool en de onderste laag was zwart. De lagen erboven waren roze, rood, blauw en wit. De veters zijn dezelfde blauwe kleur als de bovenlaag.

Parra x Nike Air Max 95 'Running Man'
Image by @gawmess

Patta x Parra x ASICS GEL-Lyte Speed

Patta en Parra hebben een rijke geschiedenis. Dit komt doordat Parra, Patta heeft geholpen met hun logo. Voor Patta’s vijfde verjaardag in 2009 heeft Parra hen meegeholpen met een ASICS GEL-Lyte Speed. In plaats van roze gebruikte Parra rood voor de colorway. Geel en blauw konden uiteraard niet missen uit zijn handschrift en maken een comeback op deze sneaker. Bij dit paartje hoorde ook een matchende rugtas.

Patta x Parra x ASICS GEL-Lyte Speed
Image by Koen Romers

Parra x Vans

In 2009 bracht Parra nog een paar sneakers uit. Dit keer met het skatemerk Vans. Ze brachten een Era, Sk8-Hi en een Chukka uit. Op deze canvas sneakers kon Parra los gaan met zijn signature kleuren en zijn illustraties. Op de binnenzool van deze sneakers stond “Don’t Forget To Actually Skate In These!”.

Parra x Vans samenwerkingen
Image by Colette

Parra x Converse Chuck Taylor All Star High ‘Simply the Wurst’

In 2009 kwamen niet alleen de ASICS en Vans samenwerkingen uit, maar ook de Parra x Converse samenwerking. Converse organiseerde een barbecue in Berlijn en vroeg aan Parra of hij een Chuck kon ontwerpen voor de gasten. Zo gezegd, zo gedaan. Parra had een witte Chuck uitgekozen om mee aan de slag te gaan. Hij illustreerde blauwe worsten met de tekst ‘Simply the Wurst’ er op. Een grappige hint naar de barbecue.

Parra x Converse Chuck Taylor All Star High 'Simply the Wurst' samenwerking
Image by Hypebeast

Patta x Parra x Nike Air Max 1 ‘Cherrywood’

In 2010 waren Patta en Parra terug met een samenwerking. Dit was ook nog een Air Max 1 om het 5 jarig bestaan van het Amsterdamse streetwear merk te vieren. Parra is losgegaan op een Air Max 1 met één kleur, die lijkt op de ‘Amsterdam’ versie van dit model. Het bovenwerk van de AM1 is gemaakt van suède en mesh, met de Swoosh en de branding op de tong in een badstof. Op de binnenzool zitten weer illustraties van Parra met daarnaast de logo’s van Patta en Nike. In totaal werden er 258 paartjes uitgebracht, waardoor deze dus erg gelimiteerd was. Op StockX gaat deze sneaker voor meer dan €6000,00.

Patta x Parra x Nike Air Max 1 'Cherrywood'
Image by Sneakerjagers

Parra x Converse (RED) Chuck Taylor All Star High

Na de worsten-sneaker die Parra voor Converse maakte, mocht hij in 2010 samenwerken voor het (RED) goede doel. Deze Chuck was van beige canvas met allemaal rode kersen er op. Uiteraard klinkt dat niet als een typische Parra sneaker. Dat was het wel, de kersen hadden benen met laarsjes. De schoen had een rode voering met een witte zool.

Parra x Converse (RED) Chuck Taylor all Star High
Image by Hypebeast

Parra x Nike Air Max 1 & Zoom Spiridon

Parra heeft een aantal jaar rust genomen van sneakers en kwam in 2018 terug met een Nike samenwerking. Ze brachten samen twee verschillende Air Max 1’s uit en een Zoom Spiridon. Op de sneakers zie je het kleurenpalet van Patta’s kunst terug en zijn illustraties zijn meteen te herkennen. De tweede Air Max 1 was zonder Swoosh en was een Friends & Family release. Naast deze sneakers brachten ze ook een matching tracksuit naar buiten.

Parra x Nike Air Max 1
Parra x Nike Zoom Spiridon
Images by Solebox
Parra x Nike Air Max 1 F&F
Image by Stadium Goods

Parra x Nike SB Dunk Low & Blazer Low

Na het vorige Parra x Nike succes konden ze niet wachten om weer een tweetal sneakers uit te brengen samen. In 2019 kwamen ze met twee versies van de SB Dunk Low en één versie van de Blazer Low. De General Release SB Dunk Low en de Blazer Low bleven wit met Parra’s identiteit in de Swoosh verwerkt. Het lijkt alsof er verschillende lagen van de Swoosh zijn in de roze, rode en blauwe kleur die we kennen van de artiest. De nestels en de branding op de tong hebben dezelfde details. De Friends & Family SB Dunk Low was toch net iets anders. De basis was suède in een donker groene kleur met dezelfde Swoosh als de GR. De veters waren wit voor het contrast en onder de Dunk zat een gum-zool. Dit was de laatste release van alle Parra samenwerkingen tot nu toe.

Parra x Nike SB Dunk Low
Image by Ballinnn’
Parra x Nike Blazer Low
Image by Sneakernews
Parra x Nike SB Dunk Low F&F
Image by @nikesbornothing

Kijk jij ook zo uit naar de volgende Parra x Nike release? Volg ons dan op Instagram en download de Sneakerjagers app! Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste sneaker updates en Parra samenwerkingen.