Skip to content

Maak kennis met de Nike Dunk

Nike bracht de Dunk High in 1985 uit als een high-top basketbalsneaker die vier eerdere Nike modellen combineerde - de AJ1, de AF1, de Terminator en de Legend. Peter Moore, de toenmalige creatief directeur, schetste de Nike Dunk als eerste.

De Air Force 1 inspireerde het uiterlijk van dit model en de buitenzool had dezelfde tractie. Het bovenwerk was een mix van de Air Jordan 1 en de Terminator en de Legend werd gebruikt om de mallen te maken.

Hoewel Moore het model oorspronkelijk de 'College Colour High' noemde, veranderde hij van gedachten toen de 40e verjaardag van de eerste slam dunk samenviel met de release van het model en hij noemde het ter ere van de gelegenheid de 'Nike Dunk'.

In het begin van de jaren '90 was de Dunk uit de gratie geraakt, waardoor hij voor heel weinig geld kon worden gekocht. De Dunk werd met liefde geadopteerd door skateboarders vanwege de subtiele updates die Nike aan het model aanbracht, zoals de nieuwe nylon tong, waardoor de sneaker comfortabeler en lichter werd, en het feit dat hij duurzaam en makkelijk te stylen was, en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Met zijn eenvoudige, maar ongelooflijk veelzijdige ontwerp en colour-blocking stijl is de Nike Dunk een van de populairste Nike modellen aller tijden. In de afgelopen jaren is het silhouet geëvolueerd van een basketbalsneaker voor de universiteit naar een streetwear model.

Wist je dat?

Nike nam een slimme beslissing met de 'Be True To Your School'-serie; het werd een bepalend handelsmerk voor de Nike Dunk. Elke kleurensamenstelling van de Dunk was gericht op de kleuren van een specifiek team, zo konden eerste divisie college basketbalteams en hun fans de kleuren van hun team dragen.

De universitaire basketbalteams die de Dunk High droegen waren onder andere Iowa, Kentucky, Michigan, St. John's, Syracuse, UNLV en Georgetown.

Populaire Nike Dunk Colorways

Nike Dunk low chicago split colourway

Chicago Split

De Chicago colorway is vooral bekend van het Air Jordan 1 model. De colorway verscheen echter ook op andere silhouetten, zoals op deze Dunk Low. Nike Dunk Low 'Chicago Split' geeft een extra onderscheidende draai aan de originele colorway en is dus, zoals de naam al doet vermoeden, voorzien van gesplitste details.

Nike Dunk Low Phot Dust colourway

Photon Dust

De Dunk Low is een vaste favoriet geworden binnen de hedendaagse popcultuur. Nike speelt hier maar al te goed op in door neutrale colorways voor dagelijks gebruik te creëren, een voorbeeld hiervan is natuurlijk de WMNS 'Photon Dust' colorway. Het silhouet kwam uit in de zomer van 2021 en is nu twee jaar later nog steeds een fijne trainer voor de zomer.

Nike Dunk Low Sesame

Sesame

In 2022 bracht Nike een smaakvolle premium Dunk Low uit, geïnspireerd op een bagel. De sneaker komt in een broodachtige kleur beige met blauwe merkopdrukken. Als je de sneaker van dichterbij bekijkt, zie je dat de overlays zijn voorzien van kleine sesamzaadjes als knipoog naar de sandwich waarop de sneaker geïnspireerd is.

Nike Dunk low White-Plaid pack colourway

White - Plaid Pack

Bij het creëren van een opvallende look is de Nike Dunk Low 'White' Plaid een perfecte keuze. Het patroon maakt de sneaker een echte blikvanger.

Nike Dunk Low red swoosh colourway

Red Swoosh

Heb je een zwak voor de 'Panda' colorway, maar heb je net iets meer pit nodig? Dan is de 'Red Swoosh' iets voor jou. De rode Nike branding geeft een extra opvallend randje aan het model.

Nike Dunk low just do it colourway

Just Do It

De WMNS exclusive 'Just Do It' heeft een premium uitstraling door de details op het leer. De trainer maakt ook gebruik van verschillende gouden details. De kroon op deze Dunk is de goudkleurige medaille.

Nike Dunk low mini swoosh colourway

Mini Swoosh

Wederom een vergelijkbaar alternatief voor de 'Panda' Dunk. Zwarte overlays op een grijze basis, met als extra detail een kleine oranje Swoosh, waar de trainer naar vernoemd is.

Populaire samenwerkingen

Hoewel de hype rond het model afnam, was er een enorme opleving van de Nike Dunk op zijn 35e verjaardag in 2020. Collabs met Virgil Abloh's merk Off-White en Travis Scott zorgden ervoor dat het silhouet weer helemaal terug was. Hij is nu weer erg gewild bij zowel sneaker liefhebbers als modefanaten.