Skip to content

Maak kennis met de Nike Dunk

Nike bracht de Dunk High in 1985 uit als een high-top basketbalsneaker die vier eerdere Nike modellen combineerde - de AJ1, de AF1, de Terminator en de Legend. Peter Moore, de toenmalige creatief directeur, schetste de Nike Dunk als eerste.

De Air Force 1 inspireerde het uiterlijk van de Nike Dunk en de buitenzool had dezelfde tractie. Het bovenwerk was een mix van de Air Jordan 1 en de Terminator.

Hoewel Moore het model oorspronkelijk de 'College Colour High' noemde, veranderde hij van gedachte toen de 40e verjaardag van de eerste slam dunk samenviel met de release van het model en hij noemde het ter ere van de gelegenheid de 'Nike Dunk'.

In het begin van de jaren 90 was de Dunk uit de gratie geraakt, waardoor hij voor heel weinig geld kon worden gekocht. Het model werd omarmd door skateboarders vanwege de subtiele updates die Nike aan het model aanbracht, waaronder de nylon tong die de sneaker comfortabeler en lichter maakte. Daarnaast was de sneaker gemakkelijk te stylen, mede door de vele colorways die uitkwamen.

Met zijn eenvoudige, maar ongelooflijk veelzijdige ontwerp en color-blocking stijl is de Nike Dunk een van de populairste Nike modellen aller tijden. In de afgelopen jaren is het silhouet geëvolueerd van een basketbalsneaker naar een iconisch streetwear model.

Wist je dat?

Nike nam een slimme beslissing met de 'Be True To Your School'-serie. De serie uit 1985 werd een handelsmerk voor de Nike Dunk. De colorways uit de serie waren elk gericht op de kleuren van een specifiek team, zo konden eerste divisie college basketbalteams en hun fans de kleuren van hun team dragen.

De universitaire basketbalteams die de Dunk High droegen waren onder andere; Iowa, Kentucky, Michigan, St. John's, Syracuse, UNLV en Georgetown.

Populaire Nike Dunk Colorways

Nike Dunk low chicago split colourway

Chicago Split

De 'Chicago' colorway is vooral bekend van het Air Jordan 1 model. De colorway verscheen echter ook op andere silhouetten, zoals op deze Dunk Low. Nike Dunk Low 'Chicago Split' geeft een unieke draai aan de originele colorway en is, zoals de naam al doet vermoeden, voorzien van gesplitste details.

Nike Dunk Low Phot Dust colourway

Photon Dust

De Dunk Low is een vaste favoriet geworden binnen de hedendaagse popcultuur. Nike speelt hier maar al te goed op in door neutrale colorways voor dagelijks gebruik te creëren. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk de WMNS 'Photon Dust' colorway. Het silhouet kwam uit in de zomer van 2021 en is nnog altijd een populaire sneaker voor de zomer.

Nike Dunk Low Sesame

Sesame

In 2022 bracht Nike een smaakvolle premium Dunk Low uit, geïnspireerd op een bagel. De sneaker komt in een broodachtige kleur beige met blauwe merkopdrukken. Als je de sneaker van dichterbij bekijkt, zie je dat de overlays zijn voorzien van kleine sesamzaadjes als knipoog naar de sandwich waarop de sneaker geïnspireerd is.

Nike Dunk low White-Plaid pack colourway

White - Plaid Pack

Bij het creëren van een opvallende look is de Nike Dunk Low 'White' Plaid een perfecte keuze. Het patroon maakt de sneaker een echte blikvanger. Het bovenwerk heeft een witte kleur, met plaid overlays op de hiel en neus.

Nike Dunk Low red swoosh colourway

Red Swoosh

Heb je een zwak voor de 'Panda' colorway, maar heb je net iets meer pit nodig? Dan is de 'Red Swoosh' iets voor jou. De rode Nike branding geeft een extra twist aan de sneaker.

Nike Dunk low just do it colourway

Just Do It

De WMNS exclusive 'Just Do It' heeft een premium uitstraling met unieke details op het leer. De sneaker maakt ook gebruik van verschillende gouden details. De eyecatcher op deze Dunk is de goudkleurige medaille die op de veters is geplaatst.

Nike Dunk low mini swoosh colourway

Mini Swoosh

Wederom een vergelijkbaar alternatief voor de 'Panda' Dunk, is de 'Mini Swoosh'. Zwarte overlays op een grijze basis, met als extra detail een kleine oranje Swoosh, waar de sneaker naar vernoemd is.

Populaire samenwerkingen

Hoewel de hype rond het model afnam in de laatste jaren, was er een enorme opleving van de Nike Dunk op zijn 35e verjaardag in 2020. Collabs met Virgil Abloh's merk Off-White en Travis Scott zorgden ervoor dat het silhouet weer helemaal terugkwam. Het model is nog altijd erg gewild bij zowel sneaker liefhebbers als modefanaten.