Skip to content

Nike Air Max BW

0 resultaten

De Nike Air Max BW

Het iconische Nike Air Max BW model (ook bekend als de Nike Air Max Classic, of oorspronkelijk de Air Max IV) was niet alleen een favoriet van lange afstand hardlopers in de States, maar ook van Amerikaanse R&B sterren en Europa’s rave scene, en had een enorme impact op de streetstyle in de jaren ’90 die recentelijk weer een explosieve comeback heeft gemaakt.

Wie ontwierp Nike BW?

Ontworpen door Tinker Hatfield, was de Nike Air Max BW zijn vierde Air Max model na de Air Max 1, de Air Max Light (of Air Max 2), en de Air Max 90 (of Air Max 3). De Air Max BW nam dezelfde zool eenheid als de Air Max 90, maar met een groter venster in de hiel. In combinatie met een scherpe PU-middenzool en een bovenwerk van leer en synthetisch materiaal kreeg de Air Max BW een slanke, gestroomlijnde look. De kraag en de algehele ondersteuning voor hardlopers waren ook beter gevuld.

Wanneer is de Air Max BW uitgekomen?

De Air Max BW werd oorspronkelijk in 1991 uitgebracht in een zwarte, witte en ‘Persian Violet‘-kleurige uitvoering. Hoewel het model sindsdien in vele andere kleuren is uitgebracht, blijft het ‘Persian Violet’ zijn kenmerkende look.

Het model werd al snel een klassieker, en het was de ‘Gabber’-cultuur van Nederland in de jaren ’90 die daar een grote rol in speelde. Gabber’, wat ‘vriend/buddy’ betekent, was een cultuur die alles omarmde wat te maken had met hardcoremuziek, die bekend staat om zijn harde en snelle beats tussen 180-220 BPM (beats per minute). Hun kenmerkende stijl was een samensmelting van de Britse skinhead- en old school hiphopcultuur, met onder meer gekleurde trainingspakken, bomberjacks, kaalgeschoren hoofden en de Air Max BW. Het sportieve silhouet stelde de Gabbers in staat om urenlang door te feesten.

Hoewel het enige tijd van de radar verdween, bracht Nike op 8 maart 2016, de 25e verjaardag van het model, de Nike Air Max BW OG uit in een ‘Persian Violet’ colorway met een nubuck upper, en werd de BW plotseling weer een hot topic in de sneaker scene.

De Nike Air Max BW Ultra werd geïntroduceerd samen met de release van de Nike Air Max BW OG in maart 2016, waarbij een cored mid en buitenzool werden gekoppeld aan een lichtgewicht bovenwerk van tweekleurig mesh voor een lager gewicht. ‘Midnight Navy‘, ‘Enamel Green’, ‘Black’ en ‘University Red’ waren de eerste colorways die op het aangepaste silhouet werden uitgebracht.

In 2021 werd het ‘City Pack’ uitgebracht, met het felgroene ‘Rotterdam‘, het zonnige oranje ‘Los Angeles‘, het gladde bruin ‘Beijing‘ en het koele grijs ‘Lyon‘. In een mooie knipoog naar de Gabber-cultuur die het model populair heeft gemaakt, is op de tong van de ‘Rotterdam’ ‘220 BPM’ gedrukt.

Wat betekent de BW op Air Max?

De “BW” van Air Max BW staat voor “Big Window” en verwijst naar het grote venster op de hiel waardoor je de Air unit kunt zien.

Wat kost Air Max BW?

Bij de release, Nike Air Max BW retail rond 140-150 euro.

Voldoen Air Max BW aan de maat?

Over het algemeen vallen de Nike Air Max BW maten erg mee.