Skip to content
Editorial

Last But Not Least: Travis Scott x Air Jordan 1 Low ‘Olive’

24 april 2023 13:11
Last But Not Least: Travis Scott x Air Jordan 1 Low ‘Olive’

In 1985 werd de Jordan 1 geïntroduceerd in zowel een hoge als een lage versie. De hoge variant zou uitgroeien tot een van de best verkopende sneakers aller tijden. De lage versie bereikte echter nooit dezelfde status, wellicht omdat MJ ze nooit tijdens wedstrijden droeg. Toch weerhield dit Jacques Bermon Webster II er niet van om ze nieuw leven in te blazen.

Sorry? Heb je nog nooit van hem gehoord? Wat dacht je van La Flame… of Cactus Jack… of Travis Scott? Klinken die namen bekend in de oren?

Deze veelzijdige rapper staat niet alleen aan de top als het gaat om rappen, schrijven, produceren en… aliassen, maar ook als het gaat om het uitbrengen van succesvolle sneakers. Zijn ongeëvenaarde consistentie zorgt keer op keer voor een hit.

Travis Scott Jordan 1 Olive
@yankeekicks

Graag even je aandacht

Hoewel samenwerkingen met sporters al meer dan 100 jaar bestaan, is het pas de laatste paar decennia dat muzikanten ook hun plaats in de schijnwerpers hebben verdiend. Bovendien kunnen hun sociale media-volgers nu zorgen voor meer engagement met merken dan ooit tevoren.

Met hits als “Antidote”, “Butterfly Effect” en “Sicko Mode” heeft Scott een enorme aanhang opgebouwd over de hele wereld. Hij heeft een snaar weten te raken bij een nieuwe generatie sneakerliefhebbers en heeft momenteel bijna 50 miljoen volgers op Instagram.

Dat is echter niet alles: Scott heeft ook samengewerkt met enkele van de beroemdste artiesten in de hiphop scene, waaronder Kendrick Lamar en Drake. Bovendien heeft hij momenteel een relatie met Kylie Jenner, wat zeker niet onopgemerkt is gebleven. Dit alles draagt bij aan zijn aanzienlijke bekendheid.

Ups en downs

Helaas heeft de rapper niet altijd de wind mee en krijgt hij soms te maken met kritiek. Zo zal het Astroworld concert in 2021 wellicht bij velen een belletje doen rinkelen. Het concert resulteerde in 8 doden en 25 gewonden, nadat 50.000 mensen naar het podium stormden en verscheidenen verongelukten in de massa’s.

Travis Scott performing on stage
LA Times

Travis Scott heeft inmiddels een muziekcarrière van 15 jaar achter de rug en is bekend met zowel ups als downs. Echter, zijn samenwerkingen met merken zoals Dior, McDonald’s en PlayStation zijn zeer succesvol gebleken. In 2019 werd zijn eerste Jordan 1 release geïntroduceerd.

Travis Scott collabs

Het ontwerp van Peter Moore was altijd al een favoriet van Scott en nu kon hij zijn creativiteit loslaten op het silhouet. De release bleek al snel een enorm succes te zijn, waarbij iedereen die de kans kreeg meerdere paren wilde bemachtigen. Dit is inmiddels de norm geworden voor Travis Scott-releases.

@sneakerjagers

Het volgende paartje dat hij gaat uitbrengen, is de ‘Travis Scott Jordan 1 Low Olive‘ en wordt naar verluidt zijn laatste. Rond de week van zijn 32e verjaardag, 30 april 2023, zal het ontwerp gaan droppen. Hoewel de sneaker wordt uitgebracht in vrouwenmaten, lijkt het erop dat hij ook in grotere maten gescoord kan worden. Daarnaast wordt het paartje geleverd met vier sets veters in zwart, olijf, wit en rood, zodat iedere stijl mogelijk is.

De vraag die nu op ieders lippen brandt, is: wie zal zijn stempel drukken op de volgende samenwerking? Met elke samenwerking lijkt Nike sterker te worden, dus het is interessant om te zien wie de fakkel zal overnemen als Travis besluit te stoppen. Nike heeft al een indrukwekkende lijst van atleten en artiesten onder contract, dus de grote vraag blijft of zijn opvolger een huidige ambassadeur zal zijn, of dat Nike een nieuwe naam zal toevoegen aan hun line-up.

Travis Scott Jordan 1 Olive
@yankeekicks

Vanaf de eerste beelden van de ‘Olive’ is het duidelijk dat de schoen gemaakt is van hoogwaardige materialen. Het zachte suède op de olijfgroene swoosh, het zwarte suède op de zijkanten en teen, en het prachtige gebroken witte leer dat de schoen compleet maakt. Het Cactus Jack-logo is prominent aanwezig op de hielkap en aan beide zijden is Nike-logo op de tong geplaatst. De Air Jordan 1 Low ziet er niet alleen geweldig uit, maar lijkt ook zeer comfortabel te zijn.

Travis Scott x Air Jordan 1 Low OG SP WMNS 'Olive'

DZ4137-106 · Prijs vanaf €405,-

Naar alle aanbieders

Helmut Lang

Sinds de lancering van zijn Helmut Lang collectie, die zes jaar geleden plaatsvond, heeft Travis een lange weg afgelegd. Zijn eerste stap in het ontwerpen van schoenen was een vrij eenvoudige collectie, bestaande uit Nylon hoge en lage schoenen in zwart en bruin. Maar van daaruit heeft hij zich ontwikkeld tot het creëren van een reeks sneakers voor Jordan Brand en Nike die bij elke release erg populair zijn.

Travis Scott Helmut Collection
GQ

Zijn sneakerreis begon met de Trunner LX voor het Jordan Brand. Hoewel deze sneaker geen volledige publieke release kreeg, trok hij direct de aandacht van velen. Het was duidelijk dat Travis niet zomaar een populaire sneaker wilde kiezen, maar er zelf echt van moest houden. Hij streefde naar originaliteit, en dat was zeker te zien aan de sneaker, met zijn opvallende bandjes, mesh en vlechtwerk. De sneaker was verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder blauw, groen, perzik, grijs en gebroken wit. Kortom, een erg originele keuze.

Jordan Travis Scott Trunner
@easyotabor

Klaar voor release

Van een van de meest onbekende releases tot een van de gewildste ooit, heeft Travis de Air Force 1 onder handen genomen. Voor de een leek het misschien gewoon een witte AF1, maar dat was het zeker niet. Het canvas bovenwerk voegde duurzaamheid toe, de verwijderbare chromen Swoosh zorgde voor een opvallend element, en de veelkleurige 3M langs de stiksels voegde een subtiele touch toe die wellicht niet door veel mensen werd opgemerkt. Alles werkte samen om ons een subtiele maar opvallende sneaker te bezorgen.

Travis Scott Air Force 1
RunRepeat

In 2018 heeft hij ook de Air Jordan 4 aangepast in de kleuren van het voormalige NFL-team de Houston Oilers, waardoor de schoen echt zijn eigen werd. Hoewel de algehele uitstraling van de sneaker vrij onaangeroerd bleef, voegde hij subtiel zijn eigen branding toe op de hiel en ‘Travis Scott’ op de tong. Het was een groot succes en wordt nu verkocht voor meer dan 1000 pond. Sindsdien heeft hij nog twee keer de Jordan 4 ontworpen, maar die lijken alleen te zijn uitgebracht als exclusieve ‘Family and Friend’ edities.

Air Jordan 4 Travis Scott 'Cactus Jack'

308497-406 · Prijs vanaf €813,-

Naar alle aanbieders

Zet het in reverse

Daarna was het tijd voor de Air Jordan 1, met zijn opvallende omgekeerde oversized zijdelingse swoosh. Travis voegde zijn ‘Cactus Jack’ branding toe op de binnenzool en hiel, en dat was het. Hoewel de accenten subtiel waren, waren de fans er dol op, vooral toen hij de schoen onverwachts uitbracht tijdens de Grammy’s van 2019. Tegenwoordig brengen ze gemiddeld meer dan €2000 op bij StockX.

Travis Scott X Air Jordan 1 'Cactus Jack'

CD4487-100 · Prijs vanaf €1.239,-

Naar alle aanbieders
StockX

Dit was het begin van zijn Jordan 1-lijn, die onmiddellijk een favoriet werd. Ongeacht of je fan bent of niet, je kunt niet ontkennen dat zijn concept van een oversized omgekeerde Swoosh de aandacht zou trekken… Ook al beweert Dennis Rodman tot op de dag van vandaag dat het oorspronkelijk zijn idee was, à la de Nike Air Darwin die in 1994 uitkwam. Een ander minder bekend paar voor Scott was de Nike Air Max 270 React, die in zijn traditionele zandkleur en met een mix van materialen onmiskenbaar van hem was.

Travis Scott X Nike Air Max 270 React 'Cactus Trails'

CT2864-200 · Prijs vanaf €237,-

Naar alle aanbieders

Een nieuwe onderneming

Direct na de Air Max 270 React, sprong La Flame naar de andere kant van het spectrum als het gaat om Jordan-sneakers, met zijn volgende onderneming: de Jordan 33. Oorspronkelijk een performance basketbalschoen, Scott’s interpretatie van de sneaker liet er geen twijfel over bestaan dat ze van hem waren.

Hij introduceerde het merk Cactus Jack op de linker sneaker op de tong, wat al snel een soort handelsmerk werd. De schoenen hadden een olijfkleur die synoniem werd met de branding van de rapper. “Designed and engineered to the exact specifications of Travis” is te lezen op de toggle strap, een formulering die Nike eerder had gebruikt op NBA Jerseys met “Engineered to the exact specifications of champion athletes”.

Just Travis being Travis.

Travis Scott X Air Jordan 33 'Cactus Jack'

CD5965-300 · Prijs vanaf €162,-

Naar alle aanbieders

De Olive kleur maakte opnieuw zijn verschijning op de Jordan 6, maar helaas werd deze niet breed uitgebracht. Hoewel de sneaker werd geleverd met een zakje op de enkel, was er verder weinig onderscheidend aan deze release vergeleken met een reguliere Jordan.

Travis Scott vervolgde zijn sneakerontwerpen met de Jordan 1 Low in een combinatie van bruin en zwart met gedempte tinten. Vervolgens kwam er een Olive versie uit die Travis droeg met rode veters. De Texas Air Force 1 was ook een opvallende creatie, met zijn originele kleurblokken, vetersluitingzakje en subtiele groene stiksels in de tussenzool. Deze gewaagde look was misschien niet voor iedereen geschikt, maar trok zeker de aandacht.

Fragments of time

In 2021 heeft Hiroshi Fujiwara samengewerkt met Travis aan de Air Jordan 1 Low Travis Scott x Fragment. Een sneaker die werd uitgebracht voor ongeveer €150, maar nu wordt verkocht voor meer dan €1000.

Nike Air Jordan 1 Low Travis Scott Fragment
Nike

Na zijn samenwerking met Nike voor de release van de Travis Scott x Nike Air Trainer 1 Mid in 2022, koos hij opnieuw voor een opvallende sneaker om mee samen te werken. De Air Trainer 1 Mid, ontworpen door Tinker Hatfield, kwam in twee kleurstellingen: een bruine en een grijze. Zoals gebruikelijk bij een Travis Scott release, werden er aardetinten gebruikt. Op de strap en hiel van de sneakers waren de woorden ‘Cactus Corporation’ te zien.

Travis Scott x Nike Air Trainer 1 SP 'Ashen Slate'

DR7515-200 · Prijs vanaf €66,-

Naar alle aanbieders

Travis Scott x Nike Air Trainer 1 SP 'Grey Haze'

DR7515-001 · Prijs vanaf €73,-

Naar alle aanbieders

Voor de Travis Scott x Nike Air Max 1 bleef hij trouw aan zijn kenmerkende designstijl met gedempte tinten van bruin, goud en rood in de kleurpaletten en voegde zelfs bandjes toe, die deden denken aan zijn tijd bij Helmut Lang. Maar dit keer, met de Air Max-bubbel inbegrepen, kon Cactus Jack het niet laten om deze ook aan te passen. Een slimme zet.

Travis Scott X Nike Air Max 1 'Saturn Gold'

DO9392-700 · Prijs vanaf €133,-

Naar alle aanbieders

Travis Scott x Nike Air Max 1 'Baroque Brown'

DO9392-200 · Prijs vanaf €195,-

Naar alle aanbieders

In elk van deze releases kun je zien dat Scott trouw is gebleven aan zichzelf.

Travis Scott heeft zijn plaats in de sneakerwereld verdiend met samenwerkingen van Trunners tot Dunks, van 3M tot pockets, van riemen tot trekkoorden, van Dior tot McDonald’s. Terwijl zijn muziekcarrière blijft groeien en zijn samenwerkingen blijven bloeien, kijken we uit naar wat er nog komen gaat.

Op 26 april 2023 wordt de Travis Scott x Air Jordan 1 Low OG Olive uitgebracht. Houd @sneakerjagers in de gaten voor alles wat met Cactus Jack te maken heeft.