Skip to content
Brand

Hoe adidas Yeezy een van de grootste spelers in de sneakerwereld werd

23 september 2021 15:00
Hoe adidas Yeezy een van de grootste spelers in de sneakerwereld werd

De adidas Yeezy in samenwerking met rapper Kanye West is misschien wel een van de meest invloedrijke collabs in de sneakerwereld. De samenwerking begon in 2015 en sindsdien hebben de twee veel iconische paren uitgebracht. De sneakers zijn tot op de dag van vandaag nog steeds erg populair en kenmerkend voor adidas.

Het begin van Yeezy

Amerikaanse rapper Kanye West, bekend van nummers ‘Power’, ‘Runaway’ en ‘Gold digger’, begon in 2015 zijn samenwerking met adidas. In 2006 had Kanye al een sneaker met adidas gemaakt, maar deze is nooit uitgebracht. De rapper werkte tot 2013 samen met Nike en begon hier samen met creative director Mark Smith het merk ‘Yeezy’.

Onder de naam Nike werden de eerste Yeezys uitgebracht en al snel gingen de prijzen van deze sneakers door het dak. De Nike Air Yeezy 1 was de eerste sneaker van Kanye en Nike. Het prototype van deze sneaker werd in 2021 verkocht voor 1.8 miljoen dollars. Ook de Nike Air Yeezy 2 was een groot succes en de vuurrode ‘Red October’ (2014) was de laatste sneaker die Kanye en Nike uitbrachten.

Kanye West droeg tijdens zijn optreden bij SNL (2013) voor het eerste de Nike Air Yeezy 2 ‘Red October’

adidas Yeezy

In 2013 bevestigde adidas de samenwerking met Kanye. Het merk bracht in 1986 hun eerste sneaker uit met rapgroep Run D.M.C. en sindsdien koppelden veel sneakermerken hun naam met hiphopartiesten. Yeezy bracht het eerste model in februari 2015 uit. De Yeezy Boost 750 was het eerste model dat op de markt kwam. Dit hoge paartje had een beige/grijze kleur en had een releaseprijs van $350.

Kanye draagt voor de eerste keer de Yeezy Boost 750 op het Instagramaccount van designer Tracey Mills

Na de Boost 750 volgden paartjes als de Boost 350, Boost 700 en de adidas Yeezy 500. Met name de Boost 350 kreeg veel lof en colorways als ‘Zebra’, ‘Black Red’ en de ‘Beluga’ gingen erg hard. De tactiek bij het releasen van deze sneakers, was om zo min mogelijk oplagen te produceren. De deadstock tactiek werkte toen ook al goed bij voorgaande samenwerkingen van adidas en Kanye speelde hier op in.

adidas Yeezy Boost 350 Zebra
De Yeezy Boost 350 ‘Zebra’

In 2018 kondigde de rapper de grootste adidas Yeezy drop ooit aan. Hij beloofde toegang tot de adidas Yeezy Boost 350 V2 ‘Triple White’ aan iedereen die geïnteresseerd was in het Yeezy paartje. In 2018 re-releasde de rapper en adidas ook meerdere modellen. Zo kreeg de bekende Yeezy Boost 700 ‘Waverunner’ een restock, evenals de Boost 350 ‘Zebra’.

Best verkochte Yeezys

In de geschiedenis van deze samenwerking zijn er een hoop iconische paartjes gereleased. De adidas Yeezy Boost 350 wordt nog steeds gezien als een van de meest iconische sneaker van Yeezy. Het model werd na de drop voor honderden euro’s boven de retailprijs verkocht. Dit maakte het model vrijwel onbereikbaar waardoor de sneaker alleen maar meer geliefd was.

Ook de Yeezy Boost 700 ‘Waverunner’ was met zijn kleurijke colorway een groot succes. In 2017 werd het silhouet voor het eerste uitgebracht en kon het na de drop doorverkocht worden voor het viervoudigde van de resellprijs. Deze jacht naar de adidas Yeezys maakte de modellen erg gewild.

Yeezy Boost 700 Waverunner
De Yeezy Boost 700 ‘Waverunner’

Huidige en toekomstige releases

adidas en Kanye West brengen nog steeds nieuwe modellen en varianten van de Yeezy’s uit. Zo werden de Yeezy Slides voor het eerst uitgebracht in 2019 en hebben sindsdien een hoop verschillende colorways gehad. Ook in 2021 werden veel modellen uit de Yeezy collectie opnieuw gereleased.

In de toekomst kunnen we nog verschillende restocks en releases verwachten. Zo komt op 25 september 2021 de adidas Yeezy 700 V2 ‘Mauve uit en wordt de colorway ‘Wash Orange’ van de Boost 700 in het najaar van 2021 verwacht.

adidas Yeezy Boost 700 V2 'Mauve'

GZ0724 · Prijs vanaf €204,-

Naar alle aanbieders

adidas Yeezy Boost 700 'Wash Orange'

GW0296 · Prijs vanaf €201,-

Naar alle aanbieders

De sneakers van adidas Yeezy blijven een groot succes. Of het nu gaat om de Slides, de Boost 350’s of de Boost 700’s, Yeezy heeft een grote invloed op de sneakerwereld. Mocht je geen enkele Yeezy of adidas release willen missen, houd dan de releasekalender in de gaten. Download ook onze Sneakerjagers app en blijf up-to-date over alle nieuwe sneakers.