Skip to content
Editorial

Het verhaal achter de controversiële BAPE STA sneaker

22 juni 2023 18:13
Het verhaal achter de controversiële BAPE STA sneaker

De BAPE STA sneakers van het Japanse streetwear merk A Bathing Ape (BAPE) hebben in de afgelopen jaren voor veel commotie gezorgd. In 2023 werd het Japanse merk aangeklaagd door Nike voor het kopiëren van verschillende ontwerpen. Lees hier het verhaal achter de controversiële BAPE STA sneaker.

Geschiedenis A Bathing Ape

Het begon allemaal in 1993. Tomoaki Nagao, beter bekend als Nigo, opende samen met Jun Takashi, oprichter streetwear merk UNDERCOVER, een winkel in de modewijk Ura-Harajuku genaamd NOWHERE. De twee kenden elkaar van Bunka Fashion College en deelden dezelfde visie op het gebied van mode. Onder leiding van de ‘Godfather van Harajuku’, Hiroshi Fujiwara, werd de winkel NOWHERE geopend.

BAPE History
Nigo – Beeld Getty Images

Fujiwara was destijds een belangrijk figuur in de Japanse streetwear en hiphopscene. Hij gebruikte zijn ervaring om ervoor te zorgen dat NOWHERE van de grond zou komen. Na de opening van de winkel maakte Nigo kennis met designer Shinichiro ‘Sk8thing’ Nakamura. De twee bundelden hun creatieve visies en het merk BAPE was geboren.

De inspiratie voor het merk kwam gek genoeg uit de scifi filmreeks ‘Planet of the Apes’. De naam A Bathing Ape verwijst een quote uit de film; “a bathing ape in lukewarm water”, een Japans gezegde dat verwijst naar luxe en consumentisme. De apen uit de film werden door Sk8thing vertaald naar het welbekende BAPE-logo.

Groeiende populariteit BAPE

BAPE History
Beeld GOAT

Het BAPE-logo verscheen op t-shirts en werd al gauw een welbekend icoon in Japan. Na de eerste drops van de shirts met het logo, werd de ABC Camo-print geïntroduceerd. De print combineerde een camouflageprint met het BAPE logo en was een directe hit. Het ABC Camo-print is kenmerkend voor het Japanse streetwear merk en werd gespot bij artiesten als Notorious B.I.G. en Robin Williams.

Naast het ABC Camo motief, staat BAPE ook bekend om het gebruik van opvallende kleuren. De kleding items van BAPE combineren prints en graphics die kenmerkend zijn voor de Japanse streetwear scene.

BAPE history
Beeld Getty Images

Al snel groeide de populariteit van BAPE. Nigo’s vriend en collega Pharrell Williams en Kanye West waren te zien in de items van BAPE. Ook in de hiphopwereld nam het merk zijn intrede. De items van BAPE verschenen in muziekvideo’s van Soulja Boy, Lil Wayne, A$AP Rocky en velen meer. De welbekende Shark hoodie werd gedragen door de grootste namen en werd al snel een cultfavoriet.

Introductie van de BAPE STA

In 2002 introduceerde Nigo de BAPE STA, een sneaker die verdacht veel lijkt op de Nike Air Force 1. De sneaker heeft een leren bovenwerk en heeft op het middenpaneel het ‘STA’ logo. Op de middenzool is het BAPE-logo geplaatst en ook op de tong verschijnt het logo.

 Bape Sta Low
Kanye West College Dropout
Beeld GOAT

De sneaker is in verschillende colorways verschenen. In 2007 kwam BAPE met de BAPE STA Low Kanye West ‘College Dropout’, een sneaker die nog altijd erg geliefd is bij veel sneakerliefhebbers. De sneaker was geïnspireerd op de cover van het debuutalbum van de rapper en heeft op de hiel de welbekende mascotte beer.

Namen als KAWS, Ronnie Fieg, JJJJound en Solebox hebben in het verleden ook de BAPE STA gebruikt in verschillende samenwerkingen.

BAPE vs. Nike

Begin 2023 barstte na twintig jaar de bom. Nike klaagde BAPE aan voor het kopiëren van het design van de BAPE STA. Niet alleen de succesvolle BAPE STA zou gekopieerd zijn door A Bathing Ape, ook de designs van de BAPE STA Mid, SK8 STA en COURT STA modellen zouden zijn gekopieerd door het streetwear merk.

BAPE NIKE
Beeld U.S. District Court

Nike en BAPE hadden in 2009 al rond de tafel gezeten om onenigheden te bespreken. Het gesprek tussen de twee leek goed te gaan en BAPE gaf de BAPE STA een aantal aanpassingen zodat het silhouet minder op de Air Force 1 zou lijken. In 2021 leek BAPE deze veranderingen echter teruggedraaid te hebben en verscheen het originele design van de sneaker weer in de schappen.

In een reactie liet BAPE weten dat zij het niet eens waren met de aanklacht van Nike. Hoe de rechtszaak in 2023 zal verlopen, is nog onbekend.

BAPE STA

Voor nu is de BAPE STA sneaker nog altijd verkrijgbaar. Bekijk hieronder de beschikbare colorways en scoor jouw volgende paar.

‘Green’

BAPE STA
Bape Sta Green

‘Yellow’

BAPE STA Yellow
BAPE STA Yellow

‘Snake’

BAPE STA Snake
BAPE STA Snake

‘Beige’

BAPE STA Beige
BAPE STA Beige

‘Yellow/Mint’

BAPE STA Yellow Mint
BAPE STA Yellow Mint

Daarnaast zijn veel colorways van de BAPE STA sneaker ook te verkrijgen via verschillende marktplaatsen. Bekijk de BAPE sneakers via onze releasekalender. Mocht je meer van dit soort artikelen lezen, neem dan een kijkje op onze nieuwspagina.