Skip to content
Brand

FILA 👟 alles wat je moet weten over het merk

4 juli 2021 16:00
FILA 👟 alles wat je moet weten over het merk

Het merk FILA ken je wellicht van de bekende Disruptor’s of het opvallende ‘F’ logo. Maar het merk is veel meer dan dat. Al sinds 1911 bestaat het oorspronkelijk Italiaanse merk en is uitgegroeid van textielfabrikant naar sportswear gigant. Lees hieronder alles over de geschiedenis van dit wereldwijd bekende merk.

FILA historie
Image by FILA

Italië

FILA werd opgericht in 1911 in het kleine dorpje Biella in Italië. Alhoewel het merk tegenwoordig vooral bekend staat om sneakers en sportswear, begon het als textielfabrikant voor lokale handel. Na een aantal jaar begon het merk zich te richten op de internationale markt en in 1973 begon FILA sportkleding te produceren. De kleding werd vooral populair bij tennissers en had dan ook een hoogtepunt in de jaren ’80 en ’90. De sportkleding kreeg vooral een boost toen de tennisser Björn Borg kleding met het herkenbare ‘F’ logo ging dragen en hierin meerdere wedstrijden won.

FILA  tennis
Image by FILA

Basketbal

Behalve tennis, creëerde FILA ook kleding en schoenen voor andere sporten. In 1994 begon het merk een samenwerking met de basketballer Grant Hill, nadat hij werd geselecteerd om voor Detroit te spelen. Hill werd toentertijd vergeleken met legendes als Michael Jordan en had een indrukwekkende carrière van 1994-2000. Op het veld droeg hij FILA schoenen en kreeg zelfs meerdere variaties op zijn eigen model: de Grant Hill. Het model was erg populair onder sneakerheads en wekt nu nog steeds veel nostalgie op.

Grant Hill
Image by FILA

Fila Grant Hill 1 Offset White

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Fila 96 Grant Hill 2 OG (2013)

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Fila Grant Hill 2 Low Black White

1BM00609-014 · Prijs vanaf €141,-

Naar alle aanbieders

Hip-Hop

Maar in de jaren ’80 en ’90 bleef het niet bij sport, FILA werd ook populair onder voornamelijk Hip-Hop en R&B artiesten. In de 80s werden voor het eerst tracksuits gedragen als casual outfit. Deze trend werd versterkt door de videoclips van verschillende artiesten, waaronder LL Cool J en Run DMC.

LL Cool J
LL Cool J
Image via 80s Casual Classics
Tupac Shakur FILA
Image via Pinterest

De Grant Hill sneakers werden in één klap populair in de West Coast toen Tupac Shakur een paar droeg om zijn nieuwe album ‘All Eyez On Me’ te promoten. Dit album bevatte een paar van Tupac’s grootste hits, waaronder ‘California Love’.

Fila 90s
Method Man
Image via Instagram @90s.era
oldschool hiphop
N.W.A.
Image via Instagram @90s.era

FILA sneakers

FILA Disruptor

Na de begin jaren van de 00’s ging het minder goed met de sportswear gigant. De populariteit was enorm gedaald en het lukte maar niet om een nieuwe trend te krijgen. Pas sinds een aantal jaar geleden, veranderde FILA zijn strategie door een aantal klassieke modellen opnieuw uit te brengen. De comeback van bijvoorbeeld de Disruptor was een enorme hit, het model paste perfect bij de dad shoe trend.

FILA  disruptor
FILA  schoenen

Fila Disruptor Low W

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Fila DISRUPTOR LOW

1010262-12V · Prijs vanaf €100,-

Naar alle aanbieders

FILA vegan sneakers

Het ‘F’ logo merk lijkt terug van weggeweest en blijft zowel nostalgische kleding terugbrengen als innovatieve producten ontwerpen. Zo produceren ze een aantal vegan sneakers, waarmee ze laten zien dat verandering en duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is.

Fila Orbit Jogger Low Wmn

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Fila Disruptor II

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

FILA heeft een goede comeback gemaakt en lijkt hun populariteit te behouden. Benieuwd welke sneakers er nog meer verkrijgbaar zijn? Check dan het overzicht van alle modellen HIER. Blijf tenslotte op de hoogte van al het sneakernieuws via onze socials: Instagram (@sneakerjagers & @sneakerjagers_wmns), Facebook (@sneakerjagers) en Twitter (@sneakerjagers).