Skip to content
Sustainability

Deze initiatieven upcyclen Nike producten op de meest unieke manieren

18 december 2022 20:38
Deze initiatieven upcyclen Nike producten op de meest unieke manieren

Het upcyclen van kleding items is anno 2022 relevanter dan ooit. Met de groter wordende afvalberg en meer oog op duurzaamheid, zijn er verschillende initiatieven die met hun eigen creatieve manieren komen om oude Nike items te recyclen. Van het creëren van sneakers met gerecyclede materialen tot aan het ontwerpen van chair covers, op deze manier worden Nike items gerecycled.

Upcyclen in de fashion industrie

Duurzaamheid is in deze tijden een steeds belangrijkere term geworden. Veel grote merken realiseren hun impact op de groter wordende afvalberg en dragen op hun eigen manier hun steentje bij om dit probleem op te lossen. Merken als Nike, adidas, New Balance en velen meer gebruiken steeds vaker gerecyclede materialen in hun producten. Met de Move To Zero-campagne focust Nike zich op duurzaamheid en adidas heeft sinds 2015 een samenwerking met organisatie Parley lopen.

Nike Move To Zero
Foto Nike

De term upcyclen lijkt op recyclen, maar heeft een andere functie. Zo gaat recyclen voornamelijk over het hergebruiken van bestaande materialen en gaat het bij upcyclen meer over het maken van nieuwe items uit bestaande items. Denk hierbij aan het hergebruiken van kleding items in het creëren van accessoires of items voor in huis. In dit proces staat creativiteit centraal.

Upcyclen in de fashion industrie is een steeds groter fenomeen aan het worden. Steeds meer initiatieven focussen zich op het maken van unieke items met oude kleding items en sneakers van merken als Nike. Ook op Nederlandse basis zijn er verschillende initiatieven die met oog op duurzaamheid nieuwe producten ontwerpen.

Nederlandse initiatieven

Peterson Stoop
Foto Peterson Stoop

Een welbekend initiatief, is Peterson Stoop. In 2013 kwamen schoenreparateurs Jarah Stoop en Jelske Peterson met het idee om sneakers te upcyclen. Beiden waren voorgaand actief als reparateurs van schoenen, maar merkten al gauw dat er niet veel plekken waren waar sneakers gerepareerd konden worden. Onder de naam Peterson Stoop, combinatie van beide achternamen, kwamen de twee met het idee om gedragen sneakers een tweede leven te geven in unieke designs.

Tweedehands sneakers van merken als Nike, adidas en Asics krijgen een unieke make-over en worden voorzien van de kenmerkende kurkzool. Dit geeft de sneakers een unieke twist en zorgt ervoor dat ze langer meegaan. Daarnaast is kurk een duurzaam materiaal wat goed te recyclen is. De ontwerpen zijn op afspraak te verkrijgen, om zo overproductie tegen te gaan.

Studio Hagel
Foto Sneakerjagers

Een ander Nederlands initiatief, is Studio Hagel. Oprichter Mathieu Hagelaars begon zo’n zeven jaar geleden met Studio Hagel, een designstudio waarin innovatie centraal staat. Met ‘MakersMonday’, daagde Hagelaars zichzelf uit om met de meest unieke materialen een sneaker te creëren. Van papier, tot aan piepschuim en purschuim werden de meest unieke silhouetten gecreëerd. Dit resulteerde in samenwerkingen met namen als Virgil Abloh, Takashi Murakami, Valentino en in 2022 kwam de studio met een eigen sneakerlijn: HAGEL. De sneakers uit deze lijn zijn gemaakt met duurzame materialen.

Van Nike shirt naar handtas

Ook namen als Mini Swoosh en Saint Muze mogen niet ontbreken wanneer het gaat over upcyclen. Alexandra Hackett, oprichter van Mini Swoosh en Studio ALCH, kwam zo’n zes jaar geleden met het idee om tweedehands Nike items om te bouwen naar accessoires als tassen, kleding items en zelfs woning accessoires. De Australische ontwerper staat bekend om haar strakke designs waarin de Swoosh centraal staat.

Ook Sam Zegelink, beter bekend als Saint Muze, gebruikt Nike items als inspiratiebron in haar designs. De 22-jarige designer ontwerpt tassen en kleding van oude items van merken als Nike, The North Face en adidas. Met name haar puffertassen gaan hard en zijn kenmerkend voor het merk Saint Muze. Met haar ge-upcyclede items heeft ze op jonge leeftijd al een hoop bereikt en waren haar items recent te zien tijdens de Color of Fashion runway.

De welbekende puffertassen worden gemaakt van vintage shirts. De items kunnen op aanvraag gemaakt worden via de website. Hier kun je aanvragen wat je wat voor item je wilt en welke merken er naar voren moeten komen in het design. Upload foto’s van inspiratiebronnen en binnen twee dagen krijg je te horen wanneer jij jouw custom tas kunt ontvangen. In een aflevering van de Queens & Sneakers Show vertelde Sam hoe het oprichten van Saint Muze verliep.

Dit zijn een aantal initiatieven die zich bezig houden met het upcyclen van Nike items. Mocht je meer van dit soort berichten willen lezen, bekijk dan onze nieuwspagina. Vergeet niet de Sneakerjagers app te downloaden en blijf up-to-date van de laatste releases.