Skip to content
Editorial

Innovatie voorop in sneakerlijn HAGEL – Interview Mathieu Hagelaars

27 april 2022 13:00
Innovatie voorop in sneakerlijn HAGEL – Interview Mathieu Hagelaars

Op 6 december 2021 teasde Studio Hagel de eerste beelden van de sneakerlijn HAGEL. Nu, zo’n vier maanden later, is de eerste colorway van de Shroud al gereleased en komt het merk met de tweede colorway. Mathieu Hagelaars vertelt hoe HAGEL tot stand is gekomen en hoe innovatie centraal staat in alles wat de studio creëert.

Studio Hagel

De nieuwe sneakerlijn genaamd HAGEL is het jongere broertje van Studio Hagel. Mathieu Hagelaars, founder van Studio Hagel, begon 7 jaar geleden zijn studio. Met projecten als MakersMonday wil Mathieu het concept van een sneaker verder uitbreiden. “Studio Hagel gaat vooral om esthetische innovatie. Dus niet: hoe kunnen we sneakers op gebied van performance verbeteren? Maar juist: hoe kunnen we esthetisch iets maken wat nog niet eerder gedaan is?” vertelt Mathieu. “Dat is de focus in elk project.”

Studio Hagel

Deze werkwijze heeft de studio al ver gebracht. Met samenwerkingen met namen als Virgil Abloh, Takashi Murakami en Valentino, is Studio Hagel uitgegroeid tot een bekend fenomeen in de sneakerwereld. “We staan bekend om onze creatieve en innovatieve designs en werkwijzen”, vertelt Mathieu. “Merken die ons benaderen doen dit ook om die reden en geven ons alle vrijheid in hun project.”

Zo wordt de studio benaderd wanneer een merk in een identiteitscrisis zit of nieuwe modellen wilt uitbrengen. De creatieve visie van Studio Hagel kan deze merken helpen met het uitbrengen van nieuwe collecties. “We hebben als naam inmiddels zoveel vertrouwen opgebouwd dat merken ons in hun projecten de volledige vrijheid geven. Dat is wel een ideale positie.”

MakersMonday als kernpunt

Wie bekend is met Studio Hagel, heeft hoogstwaarschijnlijk wel de creatieve en eigenzinnige creaties van MakersMonday voorbij zien komen. “We zijn MakersMonday begonnen om onze creativiteit verder te pushen”, vertelt Mathieu. “Bij de designs van MakersMonday gebruiken we dan ook materialen die eigenlijk niet bij sneakers horen en maken juist daar sneakers van.”

In MakersMonday krijgen bestaande sneaker modellen, zoals de Adidas Superstar of de Nike Cortez, een Hagel-make-over. Hierbij worden niet zo voor de hand liggende materialen zoals purschuim en IKEA-tassen gebruikt in het creëren van een nieuw silhouet. “Dit begon in eerste instantie als grapje”, vertelt Mathieu. Hierbij haalt hij een mockup van de Yeezy 350 uit de kast. De sneaker doet meteen denken aan het bekende Yeezy model, maar is gemaakt van een sok en een stofzuigerslang.

“Ik profileerde mezelf als de slechtste sneakerverzamelaar die er bestond. De sneakers die ik niet kon coppen, maakte ik dan zelf. Wat begon als grap, is uiteindelijk wel de kern van de studio geworden”, aldus Mathieu.

Eigen sneakerlijn HAGEL

MakersMonday heeft Studio Hagel ver gebracht. Eind december 2021, kondigde de studio de volgende stap aan: een eigen sneakerlijn. “Eigenlijk is het altijd mijn droom geweest om een eigen sneakerlijn te ontwerpen, al voordat ik met MakersMonday begon”, vertelt Mathieu, terwijl hij zijn eerste eigen ontworpen schoen uit de kast haalt. In vergelijking met de MakersMonday creaties, oogt deze schoen wat strakker en meer ingetogen.

“Ik had alles al helemaal bedacht en ik wist hoe ik het wou hebben, maar was toen nét begonnen met MakersMonday, wat ik toentertijd veel leuker vond”, vertelt Mathieu. “MakersMonday was een beetje de identiteit geworden van wat ik wou neerzetten. Het idee van een eigen sneakerlijn heb ik toen geparkeerd en ben mij meer gaan focussen op MakersMonday, maar het idee is nooit weggeweest.”

Op 21 februari 2022 werd de eerste Shroud uit de HAGEL collectie gereleased. De ‘RTE (Ready To Eat) Mango’ kleurt, zoals de naam doet vermoeden, oranje en heeft een ‘Shroud’ op de upper. De Shroud haalt zijn inspiratie uit de shrouds op auto’s en doet denken aan voorgaande MakersMonday creaties.

De gedachte achter de Shroud

“Je ziet heel duidelijk hoe MakersMonday het ontwerp van de Shroud heeft beïnvloed”, vertelt Mathieu terwijl hij de nieuwe colorway van de Shroud vast heeft. “De sneakers die we in de HAGEL sneakerlijn gemaakt hebben en gaan maken, zijn geïnspireerd op een een oude MakersMonday creatie of zijn op een MakersMonday manier gemaakt.”

De Nike Cortez uit een MakersMonday sessie in 2017 is bij de Shroud als inspiratiebron gebruikt. “Van alle MakersMondays die ik ontworpen heb, was de Cortez wel één van de belangrijkste.” Evenals de Shroud, heeft deze Nike Cortez ook een overkapping op het veterpand. Ook details op de buitenzool en de lacing hinten naar de Cortez.

“Voor Takashi Murakami heb ik toen ook dit silhouet uitgekozen en eigenlijk is de Cortez een soort signature design voor Hagel geworden”, vertelt Mathieu. De fascinatie van Mathieu voor het “inpakken en overkappen” van sneakers komt ook naar voren in verschillende MakersMonday silhouetten en in het volgende model uit de HAGEL collectie.

Innovatie voorop

De HAGEL sneakerlijn deelt dezelfde mentaliteit als MakersMonday. Hierbij staat innovatie centraal en moet ieder silhouet iets nieuws hebben. “Op ieder vlak denken we na over hoe kunnen we het anders doen. Hoe kunnen we het nog interessanter kunnen maken tot op het vervelende aan toe.” Voor de HAGEL Shroud werkt Studio Hagel samen met Ecco. De twee namen hebben in het verleden al eerder samen gewerkt en zijn een perfecte match.

Hagel Shroud

“Ecco lijkt van de buitenkant misschien heel conservatief, maar het bedrijf is enorm vooruitstrevend”, vertelt Mathieu. “Wij leren van hun en zij leren weer veel van ons omdat wij hun innovaties kunnen pushen tot het uiterste. Dat is een heel interessante wisselwerking.” De zool en kleur van de ‘RTE Mango’ is speciaal voor de Shroud ontworpen. Ook is het model gemaakt van premium leather dat met de DriTan™ technologie van Ecco is gefabriceerd.

Innovatie staat dus voorop in de werkwijze van HAGEL. “Bij HAGEL proberen we zo min mogelijk naar andere schoenen te kijken”, vertelt Mathieu. “We kijken meer naar wat er om ons heen gebeurt en hoe we daar inspiratie uit kunnen halen. Zo komen er nieuwe dingen tot stand.” En zo ook de Shroud.

Met oog op duurzaamheid

Duurzaamheid gaat tegenwoordig hand in hand met innovatie. “We profileren ons niet met een groen blaadje, duurzaamheid is niet onze belangrijkste factor”, vertelt Mathieu. “Maar in het proces moeten die stappen zeker overwogen worden.” Zo is de Shroud met de Ecco DriTan™ technologie gemaakt, dat slechts een-twintigste van het water verbruikt in het looiproces van het leer. “Ecco is daar erg ver mee, dat is waar wij in mee liften.”

Ook is overproductie iets waar HAGEL niet in mee gaat. De Shroud is een exclusieve sneaker en wordt dan ook niet in grote aantallen gedropt. De sneakerdozen van de Shroud zijn ook met oog op duurzaamheid ontworpen. “Wat je vaak ziet bij luxe sneakers, is dat er heel veel verpakking ook in de doos zit. Met HAGEL hebben we bewust gekozen om daar geen papier in te doen, maar worden de sneakers in een tasje meegegeven die ook in het dagelijks leven gebruikt kan worden.”

HAGEL profileert zichzelf niet als duurzaam, maar is zeker met sustainability bezig. “Iedere stap die we zetten, doen we overwogen. Ook met het idee of we het op enige manier sustainable kunnen maken of iets kunnen maken dat ook hergebruikt kan worden”, aldus Mathieu.

Toekomst

Mathieu heeft grootse plannen voor de toekomst. “De focus ligt nu op het merk bouwen, zonder concessies. Althans zo min mogelijk concessies.” De tweede colorway van de Shroud staat al op de planning en ook de volgende modellen zijn al in the making. Ook sluit Mathieu niet uit dat er naast sneakers ook andere items onder de naam Hagel uit kunnen komen. “Dit moet dan wel met dezelfde waardes en principes gebeuren die in onze studio centraal staan”, aldus Mathieu.

Wat de toekomst ook brengt, Studio Hagel blijft zichzelf uitdagen om nieuwe dingen te creëren. “We willen niet in herhaling vallen”, vertelt Mathieu. “Een extra veter over de sneaker spannen, dat kennen we nu wel. Ik wil juist technieken onderzoeken die nog niet eerder gebruikt zijn.” Dit zullen we dan ook in de volgende items uit de HAGEL collectie terug zien.

De tweede colorway, de ‘Barely Blue’, zal in de komende weken bij HAGEL gedropt worden. Ook staat de derde colorway al gepland en staat de sample van het tweede HAGEL sneaker al klaar. “We willen niet te veel blijven hangen in alleen nieuwe colorways”, vertelt Mathieu. “Als we iets doen dan willen we het ook goed doen.”