Skip to content
Brand

De comeback van de iconische adidas SL 72

18 maart 2024 18:00
De comeback van de iconische adidas SL 72

De adidas SL 72 is een klassiek silhouet, geïntroduceerd in 1972. De sneaker was destijds een vooruitstrevende schoen op het gebied van sport, meer specifiek hardlopen. Anno 2024 is de sneaker populairder dan ooit. Recent verscheen de adidas sneaker in een collab met Wales Bonner en binnenkort kunnen we de Bob Marley x adidas SL 72 ‘Black’ verwachten.

Is de adidas SL 72 de nieuwe it-schoen van 2024?

adidas SL 72

In 1972 introduceerde adidas het nieuwe SL 72 model: een schoen die met zijn ultralichte middenzool erg geschikt was voor de sport hardlopen. Het model werd net voor de Olympische Spelen in München, Duitsland, geïntroduceerd in hetzelfde jaar dat adidas het welbekende Trefoil-logo kreeg. De SL 72 was de eerste sneaker die dit logo in ontvangst mocht nemen.

adidas SL 72
Foto’s Asphaltgold
adidas SL 72

De sneaker was een van de revolutionairste modellen uit die tijd. Het SL 72 model verscheen al gauw aan de voeten van atleten die op zoek waren naar wendbaarheid op de baan. Ook in de streetwear scene werd de sneaker omarmt. Het strakke silhouet en het in het oog springende adidas logo deed het goed bij sneakerliefhebbers over de hele wereld en was zelfs te zien bij Bob Marley.

Bob Marley

Robert Nesta (Bob) Marley, beter bekend als Bob Marley, was een Jamaicaans reggaeartiest. Marley draagt de bijnaam The King of Reggae, en dat is niet zonder reden. Nummers als ‘Could You Be Loved’, ‘Jamming’ en ‘Three Little Birds’ zijn anno 2024 nog altijd de bekendste reggae nummers der tijden.

Bob Marley x adidas SL 72
Beeld Dennis Morris

Marley was met name in de jaren 70 populair en was in die tijd ook geregeld te zien in de adidas sneaker. Een sneaker die met zijn strakke, eigentijdse design goed paste bij de nonchalante uitstraling van de zanger. Marley overleed in 1981 aan de gevolgen van kanker. Over de jaren heeft adidas enkele sneakers gereleased als eerbetoon aan Marley.

Bob Marley x adidas SL 72
Beeld Complex
Bob Marley x adidas SL 72

In 2008 kwam adidas samen met Marley’s beroemde platenlabel Tuff Gong voor een speciale collab. Ook in 2021 lanceerde adidas de adidas Samba in samenwerking met voetbalclub AFC Ajax, gekleed in een reggae colorway. In 2024 krijgt de artiest eindelijk een officiële collab met adidas. In de komende maanden wordt de Bob Marley x adidas SL 72 ‘Black’ verwacht.

Bob Marley x adidas SL 72 'Black'

Verwacht in 2024

Naar alle aanbieders

Recente releases

Daarnaast verschenen er in de afgelopen maanden al diverse colorways van de adidas SL 72 verschenen. Met name de iconische ‘Green’, ‘Indigo’ en ‘Utility Yellow’ colorways deden het goed en werden met open armen ontvangen. Ook het Britse merk Wales Bonner, geleid door Grace Wales Bonner, kwam in 2023 met twee colorways van het SL 72 silhouet: de Knit ‘Deep Brown’ en ‘Team Green’.

Kortom, de adidas SL 72 is terug en beter dan ooit. Mocht je geïnteresseerd zijn in de colorways die nu te verkrijgen zijn, blijf dan scrollen. Geïnteresseerd in meer artikelen als deze? Bekijk dan de Sneakerjagers nieuwspagina.