Skip to content
Editorial

Air-Ground Attraction: Nike Air Max 180 Ultramarine keert terug

29 januari 2023 13:34
Air-Ground Attraction: Nike Air Max 180 Ultramarine keert terug

Hij is terug. De Air Max 180 Ultramarine. Nog niet, maar als we geluk hebben zal hij in 2024 weer in de schappen liggen. Het is een hardloopsneaker in hart en nieren, die al een paar keer is vernieuwd, maar deze keer is hij terug in zijn OG-vorm; geen lunarlon, geen gefabriceerde vergeling van de tussenzool, maar wel wit, zonnerood en natuurlijk ultramarijn. Tenminste, dat is wat we tot nu toe hebben gezien. Hoewel hij geen noemenswaardige verjaardag viert, wordt er verwacht dat we hem weer in zijn volle “Big Bubble” glorie zullen zien, a la de Air Max 1.

Air Max 180 OG Ultramarine (2013)

559604-146 · Prijs vanaf €243,-

Naar alle aanbieders

Tinker teams up

Oorspronkelijk ontworpen door de legendarische sneakerontwerpers Tinker Hatfield en Bruce Kilgore, was het de eerste Nike sneaker met Air technologie in de buitenzool. Tinker bracht natuurlijk zijn eerdere ervaring mee van een paar opmerkelijke ontwerpen zoals de Air Max 1, Jordan 3, Nike Air Mag en Air Max 90. En Kilgore maakte een van de grootste sneakers aller tijden: de Air Force 1. Een effectieve combinatie van ervaring en innovatie die samenkomen om een meesterwerk te creëren.

Vanaf 1978 kwam er voor het eerst lucht in de tussenzool in de Nike Tailwind. Zichtbare lucht zou opkomen in de Air Max 1 in 1987, gevolgd door de Air Max 2 Light, de Air Max 90 in 1990, de Air Max BW kort daarna, en dan in 1991 de Air Max 180. We begonnen ons af te vragen … van de Air Max 90, naar de 180 graden lucht in de Air Max 180 … wat zou de volgende zijn … 360 graden lucht? Dankzij de Air Max 97, hoefde we niet lang te wachten om dat te zien gebeuren.

Designing elements of the Air Max 180
Size?

Naar verwachting zal de 180 in zijn OG vorm een comeback maken, inclusief het witte nylon, suède en mesh net bovenwerk, vergezeld van een leren swoosh. De perfect ontworpen zonnerode hiel en neopreen tong brengen je terug naar het vroege jaren 90. Je hebt ook het comfort van de EVA tussenzool, voorvoet en hiel demping, natuurlijk inclusief de gebonden clear urethane zodat de 180 graden air unit de grond kan raken. Vergeet niet dat hij 50% meer demping had dan de vorige modellen, dus hij heeft wat bescherming nodig, en met de Big Bubble behandeling zou hij comfortabeler moeten zijn dan ooit.

Een 180 voor elke gelegenheid

De oorspronkelijke release van de 180 was in 1991, 32 jaar geleden. De eerste uitgave was een onmiskenbaar jaren ’90 geheel van strakke, pittige kleuren. De Laser Crimson/Bright Magenta zag er clean uit en werd alleen uitgebracht in damesmaten, de Bright Ceramic/Dark Concord was een combinatie van oranje, paars en wit die erg prettig aanvoelde, en de Hot Lime deinsde er niet voor terug je te verblinden met zijn fluorescerende gloed.

Nike Air Max 180 'Bright Ceramic'

615287-101 · Prijs vanaf €291,-

Naar alle aanbieders

Sindsdien heeft de 180 in de kleurstelling wit/ultramarijn/solarood een paar releases en een paar iteraties gekend. Na de oorspronkelijke release in 1991, duurde het tot 2004 voordat Nike een retro-versie van de sneaker uitbracht. Twee jaar later maakte hij deel uit van het “History of Air Pack” dat de Air Max 1, Air Max 90, Air Max 180 (natuurlijk), de Air Max 93, Air Max 95, Air Max 97, Air Max 03 en Air Max 360 omvatte.

We moesten zeven jaar geduldig wachten tot hij opnieuw het daglicht zag, maar nu als “OG Edition”. De Air Max 180 Ultramarine kreeg de vintage behandeling met een vergeelde tussenzool en gefabriceerde veroudering op de buitenzool. Datzelfde jaar werd er een gemanipuleerd mesh paar uitgebracht. En hoewel het functioneel een geweldige sneaker was, deed het niet helemaal recht aan de esthetiek van de OG. De Ultramarine zag niet alleen een Lunar versie met de verbeterde tussenzool technologie, er was zelfs een release van de Nike Zoom Ites… een Nike Air Max 180 Ultramarine snowboardschoen; hands down een van de coolste snowboardschoenen aller tijden.

Nike Air Max 180 History of Air

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Een van de meest opvallende releases van de Ultramarine kleurstelling is de Nike Air Zoom Mariah. Uitgebracht in 1980, was het de eerste Nike sneaker met volledige lucht in de tussenzool. Heb je er nog nooit van gehoord? Je hoeft hem alleen maar te zien om te zien waar de 180 Ultramarine zijn inspiratie vandaan haalt.

Air Max 180 Mariah sneaker
Freshness Mag

Dream Team behandeling

Hoewel de originele Ultramarine een opvallende kleurstelling is, zou de Bright Concord al snel uitkomen en het meest opvallend worden omdat hij de voeten sierde van de onnavolgbare Michael Jordan tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona, toen hij deel uitmaakte van het grootste basketbalteam ooit: The Dream Team. De 180’s werden natuurlijk nooit op het veld gedragen, maar Jordan promootte de sneakers subtiel te voet tussen de wedstrijden door en tijdens promo shoots. Nike had het juiste idee om Jordan in deze sneaker te krijgen, maar opmerkelijk genoeg leek het niet veel effect te hebben, en de schoen had moeite om uit de schappen te vliegen, in tegenstelling tot eerdere Air Max modellen.

Michael Jordan wearing the Air Max 180.
Sneaker Politics

En hoewel MJ de Air Max 180 zou promoten, was het collega Dream Team lid David Robinson die de ultieme grote mannen schoen scoorde in de Nike Air Force 180 Pump. Hij was even hoog als lang. Smetteloos wit, met een vleugje groenblauw en zwart, maakte het een zekere winnaar voor een van de reuzen van het spel, zowel figuurlijk als letterlijk. En wat de advertenties rond de sneaker betreft, bleef Nike bij hun verfrissend onconventionele marketingtactieken die synoniem zouden worden met de 180.

Air By David Robinson – Nike Air Force 180 High Television Commercial 1991 – Analog Memories
Nike Air Max 180 Pump sneaker
Nike

Going global

In 1992 kreeg de Air Max 180 een gecoördineerde wereldwijde lancering. Nike werkte samen met acht kunstenaars uit de hele wereld om hun visie op de sneaker te krijgen. Promotionele advertenties, zowel op tv als in druk, werden niet goed ontvangen door het publiek, want elke advertentie varieerde drastisch; één met een jogger die door de straten van de stad rent, voordat hij ervan droomt om in de woestijn te rennen; en een andere met stripfiguren die klein genoeg zijn om in een schoen te wonen, die erin vallen en de binnenzool gebruiken als een trampoline. Nike vond dit een goede zet – maar het was een hele koerswijziging ten opzichte van wat Nike eerder had gedaan, en leek daarom een beetje off-brand.

Nike Air Max 180 Dutch TV ad by Evert de Beijer
Marketing designs for the Air Max 180.
Size?

Deze ‘off-brand’, enigszins natuurgetrouwe marketingcampagne zou de inspiratie vormen voor het ‘Fire and Ice Pack’, dat in 2018 werd uitgebracht; 27 jaar nadat de campagne voor het eerst werd uitgezonden. Het pack leverde een ‘Fire’ paar op in een Black/Team Orange/University Red kleurstelling, met een hete thermometer op de hiel en een vlammenlogo op de tong. Het ‘Ice’-paar had een Ocean Bliss/Metallic Silver-Igloo kleurstelling, met een koude thermometer op de hiel en een ijsbloklogo op de tong. Beide werden geleverd met 3M swooshes, maar alleen de ‘Ice’ had een extra vleugje 3M spikkels op de veters.

Nike Air Max 180 'Ice'

AV3734-400 · Prijs vanaf €363,-

Naar alle aanbieders

Buiten het gewone

Samenwerkingen speelden ook een rol in het doen herleven van de liefde voor de 180, met een paar die opmerkelijke golven in de sneakerwereld veroorzaakten. De Air Max 180-samenwerking van Nom de Guerre in 2005 kwam met gedempte bruine tinten. Ver verwijderd van de krachtige jaren 90 kleuren voor hardloopsneakers van weleer, deed het bruin elke cache die de 180 had in termen van aandachttrekkende helderheid volledig verstommen. Maar deze zou sneakerheads voor zich winnen en uiteindelijk in 2018 terugkeren met een paar aanpassingen om het bijna 20 jaar oude ontwerp op te frissen.

Nike Air Max 180 'Baroque Brown'

AV7023-200 · Prijs vanaf €196,-

Naar alle aanbieders

De ‘Opiums‘ zou ook in 2005 uitkomen, ook vrij gedempt met een overwegend zwart bovenwerk en camouflage op de hiel, tong en binnenvoering. Een paar knallen van het zonnerood en het neon op de tong, veters en luchtunit zijn de enige opvallende delen van de schoen. Deze zouden opnieuw een snaar raken bij de sneakergemeenschap in het algemeen.

Nike Air Max 180 Opium

312973-561 · Prijs vanaf €434,-

Naar alle aanbieders

Een van de bekendste samenwerkingen met de 180 kwam in 2018, met Comme des Garcons, onder leiding van Rei Kawakubo, die ons niet één, maar drie kleurstellingen zou bezorgen. Deze keer zou de 180 in vuur en vlam staan met een opvallend hot pink dat elk paar domineert. Het is een bewijs van het model dat deze werken. Op bijna elke andere sneaker zou dat een hele opgave zijn, maar de 180 draagt het, en draagt het goed.

Nike Air Max 180 Comme des Garçons

AO4641-601 · Prijs vanaf €392,-

Naar alle aanbieders

Rare air

De 180 heeft ook een paar zeldzame releases gezien die iedereen deed omkijken, zoals de Kanye West “College Dropout” special, Dizzee Rascal’s ‘Dirty Stank’ en Eminem’s ‘Shade 45’. Elk paar vertelt het verhaal van de rapper over de bovenkant, zoals alleen de 180 dat kan. De Shade 45 180 in een interessante wit/oranje blaze/zwarte kleurstelling, met het Shade 45 Satellite Radio logo op de hielcontour – een knipoog naar Eminems zender. De Dirty Stanks zijn een ingetogen paar, naast de ‘Dizzee Rascall’ op de hiel en de stinkstapel op de tong. En de ‘College Dropouts’ voor Kanye, gemaakt door Christopher Bevans en Don C in 2005, hadden een behoorlijke mix van kleuren en prints om de schoen samen te trekken. Dit omvatte luipaardprint op de hiel en een prachtig geplaatste College Dropout Beer op de tong. En omdat er maar 5 paar bestaan, zijn ze nu erg duur.

Air Max 180 College Dropout sneaker
@applied.arts.nyc

Met zo’n breed scala aan kleuren en stijlen door de jaren heen, leent de Air Max 180 zich zeker goed voor de creativiteit van de ontwerper. Dus wie weet krijgen we gewoon een Ultramine, en daar zouden we blij mee zijn. Maar als ze iets verder gaan en de samenwerkingen beginnen binnen te rollen, zullen we niet klagen.

Blijf de Sneakerjagers nieuws checken om op de hoogte te blijven van alles wat met 180 Big Bubble te maken heeft.