Skip to content
Editorial

Het verhaal achter de revolutionaire Nike Air Max 180 ‘Ultramarine’

30 januari 2024 09:30
Het verhaal achter de revolutionaire Nike Air Max 180 ‘Ultramarine’

Hij is terug: de Air Max 180 ‘Ultramarine’. Nou ja, nog niet, maar als we geluk hebben zal hij in 2024 weer in de schappen liggen. De Air Max 180 is een hardloopsneaker in hart en nieren, die al enkele keren is vernieuwd. Dit keer zal het model terugkeren in zijn OG-vorm; zonder lunarlon zool of vergeelde middenzool.

De Air Max 180 verschijnt in zijn OG ‘Ultramarine’ colorway. Althans, dat is wat we tot nu toe hebben gezien. Hoewel hij geen noemenswaardige verjaardag viert, zal de Air Max 180 in 2024 terugkeren en zullen we hem weer in zijn volle ‘Big Bubble’ glorie zullen zien, a la de Air Max 1.

Air Max 180 OG Ultramarine (2013)

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Tinker en Kilgore

Oorspronkelijk ontworpen door de legendarische sneakerontwerpers Tinker Hatfield en Bruce Kilgore, was de Air Max 180 de eerste Nike sneaker met de Air-technologie in de buitenzool. Hatfield bracht zijn eerdere ervaring mee van zijn spraakmakende ontwerpen als de Air Max 1, Jordan 3, Nike Air Mag en Air Max 90. Ook Kilgore maakte een van de meest iconische sneakers aller tijden: de Air Force 1. Een effectieve combinatie van ervaring en innovatie die samenkwam om een meesterwerk te creëren.

Designing elements of the Air Max 180
Beeld size?

Vanaf 1978 kwam er voor het eerst lucht in de tussenzool in het Nike Tailwind silhouet. Nog geen tien jaar later verscheen de Air Max 1 die een zichtbare Air unit toonde, gevolgd door de Air Max 2 Light, de Air Max 90 in 1990 en de Air Max BW kort daarna. In 1991 verscheen dan de Air Max 180. We begonnen ons al af te vragen, van de Air Max 90, naar de Air Max 180, wat zou de volgende zijn – 360 graden Air? In Dankzij de Air Max 97 die in 1997 verscheen, duurde het niet lang voor we een zool kregen die van neus tot hiel een Air unit had.

Nike Air Max 180 2024
Een rendering van een interne Nike presentatie over de Air 180 retro (2024) l Beeld Nike

Naar verwachting zal de Air Max 180 dit jaar een comeback maken in zijn OG vorm, inclusief het witte nylon, suède en mesh net bovenwerk, vergezeld van een leren Swoosh. De felrode elementen op de hiel en een neopreen tong brengen je terug naar de jaren 90.

De EVA-tussenzool zorgt voor demping en comfort. De Air Max 180 was destijds de sneaker met de grootste Air unit in de middenzool en had dan ook wat bescherming nodig. De verstevigende elementen rondom de unit zorgen er voor dat de Air unit intact blijft.

Air Max 180 voor elke gelegenheid

De oorspronkelijke release van de 180 was in 1991. De eerste uitgave kwam in een opvallende colorway dat de jaren 90 schreeuwt. De Air Max 180 verscheen in een ‘Laser Crimson/Bright Magenta’ colorway, een clean design die enkel in damesmaten te verkrijgen was. De ‘Bright Ceramic/Dark Concord’ colorway gebruikte de kleuren oranje, paars en wit. Ook de ‘Hot Lime’ colorway deinsde er niet voor terug je te verblinden met zijn fluorescerende gloed.

Nike Air Max 180 'Bright Ceramic'

615287-101 · Prijs vanaf €414,-

Naar alle aanbieders

Sinds de eerste release heeft de Air Max 180 in zijn OG ‘Ultramarine’ colorway een paar releases en een paar iteraties gekend. Na de oorspronkelijke release in 1991, duurde het tot 2004 voordat Nike een retro-versie van de sneaker uitbracht. Twee jaar later maakte hij deel uit van het “History of Air Pack” dat de Air Max 1, Air Max 90, Air Max 180 (natuurlijk), de Air Max 93, Air Max 95, Air Max 97, Air Max 03 en Air Max 360 omvatte.

De Air Max 180 ‘Ultramarine’ kreeg de vintage behandeling met een vergeelde tussenzool en gefabriceerde veroudering op de buitenzool. Datzelfde jaar werd er een mesh paar uitgebracht. Hoewel het functioneel een geweldige sneaker was, deed het paar niet helemaal recht aan de esthetiek van het OG model. De ‘Ultramarine’ colorway verscheen op diverse modellen en sneakers, waaronder zelfs een snowboardschoen – hands down een van de coolste snowboardschoenen aller tijden.

Nike Air Max 180 History of Air

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Een van de meest opvallende releases van de ‘Ultramarine’ kleurstelling is de Nike Air Zoom Mariah. Uitgebracht in 1980, nog voor de release van de Air Max 180, was het de eerste Nike sneaker met lucht in de hele tussenzool. Heb je er nog nooit van gehoord? Je hoeft hem alleen maar te zien om te zien waar de 180 Ultramarine zijn inspiratie vandaan haalt.

Air Max 180 Mariah sneaker
Beeld Freshness Mag

Dream team

Hoewel de OG ‘Ultramarine’ een opvallende kleurstelling is, zou de ‘Bright Concord’ al snel uitkomen na de eerste release van het 180 model. De ‘Bright Concord’ colorway kreeg destijds veel aandacht nadat Michael Jordan tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona gespot werd in de sneaker. Destijds maakte hij deel uit van het grootste basketbalteam ooit, ‘The Dream Team’.

De 180’s werden natuurlijk nooit op het veld gedragen, maar Jordan promootte de sneakers subtiel te voet tussen de wedstrijden door en tijdens promo shoots. Nike had het juiste idee om Jordan in deze sneaker te krijgen, maar opmerkelijk genoeg leek het niet veel effect te hebben en had de schoen moeite met uitverkopen, in tegenstelling tot eerdere Air Max modellen.

Michael Jordan wearing the Air Max 180.
Beeld Sneaker Politics

En hoewel Michael Jordan de Air Max 180 zou promoten, was het collega en ‘Dream Team’ lid David Robinson die opviel met zijn commercial voor de Air Force 180 Pump. De sneaker had een hoge kraag en kwam in een wit met groenblauwe colorway. Het cleane silhouet en de frisse colorway in combinatie met de opvallende campagne ontving ook dit silhouet destijds veel aandacht.

Air By David Robinson – Nike Air Force 180 High Television Commercial 1991 – Analog Memories
Nike Air Max 180 Pump sneaker
Beeld Nike

Wereldwijd

In 1992 kreeg de Air Max 180 een wereldwijde lancering. Nike werkte samen met acht kunstenaars uit de hele wereld om hun visie op de sneaker te krijgen. Promotionele advertenties, zowel op tv als in druk, werden destijds lang niet altijd goed ontvangen door het publiek. Elke Nike advertentie varieerde drastisch met de ander. Met de Air Max 180 campagne wilde Nike hier verandering in brengen.

Nike Air Max 180 Dutch TV ad by Evert de Beijer
Marketing designs for the Air Max 180.
Beeld size?

Ondanks dat de marketingcampagnes erg afweken van de huidige Nike reclames, sloegen ze wel aan bij het publiek. De ‘off-brand’ campagnes zouden de inspiratie vormen voor het ‘Fire and Ice Pack’, dat in 2018 werd uitgebracht, 27 jaar nadat de campagne voor het eerst werd uitgezonden. Het pack leverde de ‘Fire’ en ‘Ice’ colorways op die elk met unieke details kwamen.

Nike Air Max 180 'Ice'

AV3734-400 · Prijs vanaf €222,-

Naar alle aanbieders

Uiteenlopende colorways

Samenwerkingen speelden ook een rol in de comeback van de Air Max 180 begin 2000. In 2005 kwam fashion label Nom de Guerre samen met Nike en ontwierp een Air Max 180 in gedempte, bruine tinten. De sneaker week erg af van de kleuren waarin het model destijds veel in verscheen, denk hierbij aan fluoriserende en opvallende tinten. Desondanks deed deze ietwat ingetogen colorway het erg goed en was de samenwerking binnen no-time uitverkocht.

Nike Air Max 180 'Baroque Brown'

AV7023-200 · Prijs vanaf €173,-

Naar alle aanbieders

Een andere Air Max 180 colorway die in 2005 verscheen, was de ‘Opium’. De sneaker arriveerde met een zwarte upper en had op de hiel, tong en binnenvoering camouflage details gekregen. De felrode kleur keerde ook op deze colorway terug en verscheen op de tong, veters en bij de Air unit. Het waren deze details die het goed deden bij de sneakercommunity – die groot fan was van de felle rode tint op het desbetreffende Nike silhouet.

Nike Air Max 180 Opium

312973-561 · Prijs vanaf €768,-

Naar alle aanbieders

In 2018 verscheen een van de bekendste samenwerkingen die op de Air Max 180 verscheen, namelijk die met Comme des Garçons. Rei Kawakubo, oprichter van het Japanse modelabel, zou ons niet een maar drie colorways bezorgen. Alle drie de colorways gebruikte een opvallende roze tint, de een op de overlays en de ander op de upper. Een kleur die niet met iedere sneaker goed zou passen, maar de 180 draagt het en draagt het goed.

Nike Air Max 180 Comme des Garçons

AO4641-601 · Prijs vanaf €325,-

Naar alle aanbieders

Unieke exemplaren

De 180 heeft ook een paar zeldzame releases gezien die iedereen deed omkijken. Denk hierij aan de Kanye West ‘College Dropout’ special, Dizzee Rascal’s ‘Dirty Stank’ en Eminem’s ‘Shade 45’. Elk paar vertelt het verhaal van de desbetreffende rappers zoals alleen de 180 dat kan. Met details die elk op hun eigen manier de artiesten vertegenwoordigen, waren de sneakers elk erg geliefd bij sneakerliefhebbers. Van de sneakers zijn er slechts vijf exemplaren, waardoor ze enorm in waarde zijn gestegen.

Air Max 180 College Dropout sneaker
Beeld @applied.arts.nyc

Nike Air Max 180 2024

Met zo’n breed scala aan kleuren en stijlen door de jaren heen, leent de Air Max 180 zich zeker goed voor een grootse comeback. Eerder hoorden we al de eerste geruchten over de comeback van de OG ‘Ultramarine’ colorway, die in de komende weken van 2024 zal verschijnen.

Nike Air Max 180
Beeld Nike
Nike Air Max 180

Naast de ‘Ultramarine’ colorway zullen er ook meerdere colorways van het paar verschijnen, waaronder de ‘Full 180’, die recent in de 2024 line-up van Nike verscheen. Welke dit precies zullen zijn, is nog niet bekend. Houd de Sneakerjagers nieuwspagina in de gaten voor de laatste updates rondom de Nike Air Max 180 releases en ander sneaker nieuws.