Skip to content
Upcoming

40 jaar KangaROOS, een rijke geschiedenis

16 augustus 2019 11:48
40 jaar KangaROOS, een rijke geschiedenis

Succes verhalen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wie had het verhaal van KangaROOS op voorhand kunnen voorspellen? Het probleem dat een sleutel niet goed mee te nemen is tijdens het hardlopen heeft de basis van KangaROOS gelegd. Anno 2019 is de retro style van het merk terug te vinden op de straat maar ook de nieuwe Made In Germany lijn is uniek. Lees hieronder meer over 40 jaar KangaROOS en wat jij kan verwachten in het 40 jarige jubileum jaar van KangaROOS!

KangaROOS Pocket

Het begin klinkt gekker dan dat het eigenlijk is, laten we beginnen bij het begin. Het is 1979 en de Amerikaanse architect Robert Gamm heeft een probleem met zijn sleutel tijdens het hardlopen. Als frequent jogger heeft hij namelijk geen goede plek om zijn sleutel weg te stoppen. Tot dat de oplossing daar was, in zijn schoen! Een klein geïntegreerd vakje waar men zijn sleutel in kan doen. Heel toepasselijk werd deze schoen KangaROOS genoemd. Niet alleen vanwege het zakje, maar ook de snelheid die een kangoeroe heeft. Zo is dus het iconische vakje geboren die jaren later nog steeds symbool zou staan voor KangaROOS.

Wat volgde was de KangaROOS ‘Combat’, een licht gewicht sneaker met een velcro vakje. Dit zorgde ervoor dat naast het vakje ook het loopcomfort erg geliefd was. Toen Bill Rodgers in 1980 op de ‘Combat’ de Boston marathon won met een persoonlijk record en het Amerikaanse record, kwam het echt los. Dit resulteerde erin dat er 700.000 schoenen per maand verkocht werden.


Meer dan een hardloop schoen

KangaROOS basketbal

Al snel werden KangaROOS sneakers ook in andere sporten gedragen. Het moment dan NBA legende Clyde Dexler de Skywalker droeg zowel binnen als buiten het veld, werd KangaROOS populairder in de streetwear-scene.  Buiten het zakje en dat de sneakers meer in de streetwear-scene komen, stond er nog wat belangrijks te gebeuren voor het merk. Namelijk de Dynacoil technologie. Het nieuwe materiaal dat veel demping geeft en voor comfort zorgt. Dynacoil is destijds getest en gebruikt door NASA! Een van de vele voordelen is het feit dat het materiaal geen elasticiteit verliest.

In 1988 besluit Bob Gamn om zichzelf terug te trekken uit KangaROOS en besluit het te verkopen. Hij verkocht het aan een groep investeerders uit Californië. Dit betekende wel dat het merk wat zou veranderen, het ging zich mengen in sporten zoals worstelen. Voor een tijdje was het merk dan ook minder groot maar eind jaren 90 trok dit toch weer aan. Door vast te houden aan de oude KangaROOS ‘formule’ sprak het weer een grote groep mensen aan. En zo heeft het ook in de jaren 90 een aantal goede modellen uitgebracht zoals de Runaway.


KangaROOS Made In Germany

De MIG sneakers worden in exclusieve oplage gemaakt en worden, zoals de naam doet vermoeden, in Duitsland gefabriceerd in de Hummel fabriek. Hiermee kan men ervoor zorgen dat de sneakers kwalitatief erg goed zijn. Een gemiddelde oplage bestaat dan ook uit zo’n 200 tot 400 paar, veel exclusiever ga je het niet krijgen. Alleen het afgelopen jaar hebben we al een aantal goede MIG collabs gezien zoals die met Sneakerbaas en met Earth Water. Een aspect wat de MIG sneakers ook uniek maakt is ’Storytelling’, het gaat verder dan een kleurstelling en een aantal materialen. Zo zat er bij de Earth Water collab een fles water in de doos en doneerde Earth Water de winst aan het goede doel!

KangaROOS X Eart Water
Earth Water X KangaROOS – Release event Sunika Amsterdam

40 jaar KangaROOS

Hoe staat het met het merk anno 2019? Is het terug gekomen? Ja en nee, want het is eigenlijk nooit weg geweest, maar de sneakers verschijnen steeds vaker bij de betere sneaker winkels! In Nederland vind je bij Sneakerbaas een groot aanbod. Niet geheel onlogisch als je naar de collecties kijkt, de sneakers blijven in de originele KangaROOS style en beamen de looks uit de jaren 90 en daarvoor. In 2018 en ook in 2019 is wel gebleken dat deze retro-style erg geliefd is. Maar KangaROOS staart zich niet dood op het verleden en gaat ook met de tijd mee.

Wat mogen we dit jaar nog verwachten van KangaROOS? We hebben natuurlijk al de eerste drop van de collectie gehad waar ook weer veel retro sneakers bij zaten. Ook zijn de eerste MIG collabs gedropt, met als hoogte punten de Sneakerbaas en Earth Water sneakers. We hebben al een sneakpeak gehad van wat er verder nog te wachten staat en we zijn erg positief over de aanstaande sneakers. Zeker het ‘Dark/Bright side of the Moon’ pack wordt heel erg tof. Maar natuurlijk mag je ook nog een aantal toffe MIG sneakers verwachten die weer tot in de kleinste details zijn uitgewerkt. Op naar de volgende 40 jaar KangaROOS!


KangaROOS socials

Houd jezelf op de hoogte door KangaROOS te volgen op de volgende kanalen!
Instagram
Facebook
Website