Skip to content
Upcoming

10 Nederlandse sneaker samenwerkingen die iedereen moet kennen

23 januari 2020 14:22
10 Nederlandse sneaker samenwerkingen die iedereen moet kennen

Nu het duidelijk is dat er weer een Air Max 1 komt die door onze hoofdstad is geïnspireerd vonden we het een goed moment om eens terug te kijken naar oude Nederlandse sneaker samenwerkingen. En laten we het zo zeggen, om er maar 10 op te schrijven was een hels karwei. Want ondertussen hebben verschillende shops en ontwerpers hele toffe sneakers neergezet. Vooral Patta, de Amsterdamse retailer heeft al zo veel toffe projecten gehad en dit zal voorlopig nog niet stoppen. Maar ook heeft de Rotterdamse sneakerstore Woei verschillende collabs gehad, net als de Utrechtse store SneakerBAAS. Ook hebben we twee collabs er ingezet van shops die ondertussen al niet meer bestaan, helaas.

Natuurlijk is dit een opsomming van 10 verschillende Nederlandse sneaker samenwerkingen, dus een groot deel staat er niet bij. Maar de lijst geeft goed aan hoe gevarieerd en uniek de Nederlandse sneakershops en designers te werk gaan.


Fret Click x Nike SB Air Zoom ‘Fret Click’

Fret Click, een naam die voor de meeste mensen toch wel onbekend zal zijn. Maar als we kijken wie er allemaal lid waren van deze ‘click’ zullen de meeste meerdere namen toch wel herkennen. Denk bijvoorbeeld maar aan Woei Tjin en Pieter Jansen, ook wel bekend als Piet Parra. In 2005 kwam er een sneaker uit voor skaters door skaters. Ondertussen zal je de schoen bijna niet meer tegen komen, zeker niet in een goede staat, maar het is en blijft een van de betere Nederlandse sneaker samenwerkingen!

Afbeelding: Woei

Parra x Nike Air Max 1 ‘Amsterdam’

Van een skatesneaker gaan we door naar een runner, maar ook bij deze sneaker is Parra betrokken! Het oorspronkelijke idee was dat de Air Max een colorway zou krijgen gebaseerd op de kleuren van de Albert Hein, die destijd oranje, blauw en wit waren. Dit ging niet meer door omdat de AH de huiskleuren veranderde. Toen creëerde Parra een colorway gebaseerd op het Red Light District van Amsterdam. De sneaker heeft verschillende kleuren zoals bruin, roze en lichtblauw. Deze kleuren combo klinkt misschien heel lelijk maar op een of andere manier werkt het top op de Air Max 1!

Afbeelding: kiks_ice

Lijfstijl x New Balance ‘Kakkerlak’

Van de hoofdstad maken we een sprong naar de havenstad van Nederland: Rotterdam! Nadat New Balance de gasten van Lijfstijl had uitgenodigd vertelde ze hun idee aan New Balance, en dit idee beviel! Hierna startte het design proces. De sneaker heeft rauwe en grauwe kleuren gekregen die passen bij de veelzijdige stad. Een van de bijnamen van Rotterdammers zijn kakkerlakken, dit kan je natuurlijk negatief toelichten. Maar de ‘onsterfelijkheid’ van de kakkerlak is juist het gene dat Lijfstijl inspireerde om er een geuzenaam van te maken. Het resultaat, een cleane sneaker die tot de dag van vandaag extreem geliefd is. Meer weten over de sneaker? Check dan HIER wat de eigenaar van Lijfstijl, Alain van Duuren, er over te zeggen heeft!

Afbeelding: rhmnoon

Woei x ASICS Gel-Lyte III ‘Cervidae’

Woei is dé sneaker shop van Rotterdam, al jaren is de shop het adres voor de beste sneaker releases. Van Yeezy’s tot Air Max het is er allemaal te vinden. Toen de shop 5 jaar bestond kwam er een samenwerking met ASICS. Het model is de Gel-Lyte III, een van de meest populaire lifestyle modellen van het Japanse merk. De sneaker had een hele cleane upper die voornamelijk uit de tinten beige en bruin bestond. Het Woei logo is op het achterste paneel terug te vinden. Dezelfde colorway zagen we later nog op de Tiger Colorado 85, misschien minder populair maar ook dit was weer een topper.

Afbeelding: Pedram50

Patta x ASICS Gel-Lyte III ‘Amsterdam’

De eerste echte Patta collab van deze lijst, de gasten van Patta zijn toch wel de koningen van de samenwerkingen. In juni van 2007 kwam de Patta X ASICS Gel-Lyte III ‘Amsterdam’ uit. Een sneaker die Amsterdam ademt, hij is namelijk gebaseerd op wapenschild van de stad. De kleuren rood en groen hebben een vale look die er voor zorgen dat de sneaker niet te druk oogt. Op de ‘lining’ zijn de herkenbare kruisjes van de stad te vinden. Het was ook zeker niet de laatste sneaker die Patta samen met ASICS uit zou brengen!

Afbeelding: washi_no_asobi

State Magazine x Nike Air Max 90 ‘Homegrown’

In 2006 ging het hiphop blad ‘State Magazine’ een samenwerking aan met Nike. Deze samenwerking is uniek en heeft een typisch Nederlands thema. Het design is verzorgt door Nina, Sef en ook de mannen van Patta hebben mee geholpen, het is echter geen Patta collab. Het Nederlandse thema was wiet, vandaar ook de groene kleur en de blad patronen op de basis. De Nederlandse kleur, oranje, is terug te vinden op de inner lining. Van de sneaker is ook nog een Friend & Family uitvoering gekomen, deze heeft dezelfde details alleen de upper is oranje.

Afbeelding: Justin Telfer

Acht x Saucony Shadow 6000 ‘Invictus’

Acht Sneakers Amsterdam is een shop in Amsterdam die sinds 2015 niet meer open is. Maar de shop bracht in 2011 in samenwerking met Saucony de Shadow 6000 ‘Invictus’ uit. Van de sneaker zijn er maar 140 paartjes uitgekomen, zeer exclusief dus! Verschillende materialen zoals mesh, suède en denim sierde de upper. Acht sloot in 2015 zijn deuren maar door onder andere deze collab zullen we ze nooit vergeten.

Afbeelding: adrix11

Wieger van Wageningen x Nike SB Dunk Low ‘Wieger’

Wieger van Wageningen is een skater die in 2006 een Dunk uit mocht brengen. Destijds was het de eerste amateur skater die de mogelijkheid kreeg om een eigen Dunk te creëeren. De uiteindelijke sneaker was simpel maar heel erg dope. De drietand op de schoen moet geen W van zijn naam voorstellen, maar is gebaseerd op een beeld. Dit beeld staat op een plek waar Wieger graag skatete. De laatste tijd duikt de schoen weer wat vaker op maar hij is door zijn leeftijd zeer moeilijk te vinden.

Afbeelding: miantwerp

Patta x Nike Air Max 1 ‘5th Anniversary’

En weer een Patta collab op de lijst, maar dit keer hebben we het niet over een sneaker, maar over een gehele collectie. Een sneaker samenwerking met Nike is voor vele een droom, dan nog een Air Max is helemaal bijzonder. Maar Patta kreeg de kans om maar liefst 5 sneakers te ontwerpen ter ere van het 5 jarige bestaan! Zo kwamen er twee sneakers met denim die de originele colorblocking hadden van de Air Max 1. Een sneaker bestaat uit canvas die is zwart met groene details en een andere heeft verschillende materialen en is blauw en paars gekleurd. Een tijd na dat de eerste 4 uitkwamen kwam ook de ‘Burgundy’ uit, dit is ondertussen een van de meest waardevolle Air Max 1’s die er is.

Afbeelding: Duncan

Sneakerbaas x KangaROOS Coil-R1 ‘Windmill’

Ook de domstad kent een hele goede sneakerwinkel namelijk SneakerBAAS. Ook deze shop is geen onbekende met het uitbrengen van sneakers en samenwerkingen. In 2019 bracht het dan ook weer een nieuwe samenwerking uit met KangaROOS, namelijk het Windmill pack. In dit pack zaten twee Coil-R1s een was een ‘Deadbird’ colorway en de andere was de ‘Turtle’. Door dat het een samenwerking was met KangaROOS zijn het handgemaakte sneakers vanuit Duitsland, pure kwaliteit dus. Als je nog op zoek bent heb je geluk, want van deze Nederlandse sneaker samenwerkingen zijn nog wat maten verkrijgbaar!

Afbeelding: SneakerBAAS