Skip to content

Reebok

Het Amerikaanse merk Reebok kan worden gezien als een van de grondleggers van de huidige sneakercultuur.

Reebok werd in 1958 opgericht door de twee broers Joe en Jeff Foster.

In de afgelopen decennia heeft het merk naam gemaakt met klassiekers als de Club C 85, Classic Leather en de Instapump Fury.

Daarnaast heeft het merk samengewerkt met namen als 50 Cent, Jay-Z, Kendrick Lamar, Maison Margiela en nog veel meer.

Het merk Reebok dankt zijn succes aan zijn vooruitstrevendheid.

Sinds de oprichting van het merk in 1895 onderscheidde Reebok zich in moderne technologieën, iets wat decennia later nog steeds zo is.

Het idee om een sneaker op te blazen met een pomp was destijds belachelijk, maar de Reebok Pump-technologie die in 1989 werd geïntroduceerd wordt nog steeds beschouwd als de meest doordachte technologie die ooit op een sneaker is toegepast.

De geschiedenis van Reebok

reebok founding

1958

Reebok is opgericht in Engeland door de broers Joe en Jeff Foster. De twee wilden de familietraditie voortzetten van hun grootvader Joseph William Foster, die in 1895 het bedrijf "J.W. Foster" oprichtte en verantwoordelijk was voor een van de eerste atletische spikes.

Na enige onenigheid over de naam 'Mercury' voor het merk, namen de broers Foster genoegen met de naam Reebok.

paul fireman

1979

Reebok was op de Chicago International Sneaker Trade Show waar het werd opgemerkt door de Amerikaanse groothandelaar Paul Fireman.

Onder Firemans vleugels werd Reebok, dat op dat moment alleen in Engeland verkrijgbaar was, ook naar Noord-Amerika gebracht.

reebok freestyle

1982

De Reebok Freestyle wordt geïntroduceerd, een sneaker die alle deuren opende voor Reebok. Het model was ontworpen voor aerobics trainingen en werd geadverteerd als damesschoen.

Desondanks viel de sneaker ook op bij mannen.

reebok classic leather

1983

Het iconische Classic Leather silhouet maakte zijn debuut. Het model werd geïntroduceerd als hardloopschoen, maar viel ook op bij velen buiten de gebaande paden.

De Classic Leather wordt nog steeds beschouwd als Reebok's eerste "lifestyle" sneaker.

reebok logo

1986

Reebok krijgt zijn huidige vectorlogo. De rebranding gaat ook gepaard met het tekenen van deals met atleten.

reebok pump advert

1989

Reebok introduceert een baanbrekende technologie; de Reebok Pump.

Met deze unieke technologie kan de drager de sneaker naar zijn hand zetten met behulp van luchttoevoer. De opblaasbare elementen in de schoen kunnen strakker of losser worden gezet door met één druk op de knop meer of minder lucht te laten ontsnappen.

Reebok Shaqnosis model

1995

In samenwerking met de bekende basketballer Shaquille O'Neal introduceerde Reebok het model Shaqnosis - een sneaker ontworpen voor het basketbalveld met een hypnotiserende look.

Na verschillende hardloopmodellen te hebben ontworpen, betreedt Reebok nieuw terrein, dit keer het basketbalveld.

reebok s carter model

2003

Jay-Z slaat de handen ineen met Reebok en komt met het S. Carter-model. In hetzelfde jaar komt 50 Cent met zijn eigen Reebok sneaker: de G-Unit. De collabs met de twee namen waren erg succesvol voor Reebok.

Zo succesvol zelfs dat zelfs Nike, dat op dat moment miljoenen won met zijn samenwerking met Michael Jordan, moeite had om te concurreren met het succes van Reebok.

abg reebok

2005

Het Duitse sneakermerk adidas neemt Reebok over voor $3,8 miljard. Maar na tegenvallende verkoopcijfers verkocht adidas het merk in 2021 voor $2,1 miljard aan Authentic Brand Group (ABG).

Reebok Vandaag de dag

Na de overname van Reebok door ABG blijft het merk dezelfde modellen nastreven en werkt het samen met namen als Cardi B, Kendrick Lamar, Dime, BAPE en JJJound.

Wist je dat?

Tijdens het Koninklijk Huwelijk van Prins William en Kate Middelton werd een non gespot die een paar zwarte Reebok sneakers droeg onder haar gewaad tijdens de ceremonie.

De non, Annaliese Brogden, kreeg de bijnaam "Ninja Nun" en er gingen zelfs geruchten dat Brogden een spion was of bij de geheime dienst werkte.

annaliese brogden reebok