Skip to content

Nike SB

Nike SB is een succesvol voorbeeld van wat er kan gebeuren als professionele skaters de kans krijgen om hun eigen sneakers te ontwerpen.

Nike begaf zich eind jaren 90 voor het eerst in de wereld van skateboarding, maar met weinig succes.

Pas na de bijdragen van Sandy Bodecker aan het merk en de introductie van de Nike SB Dunk begon het een grote vlucht te nemen in de skateboard gemeenschap, en skateboard legende Paul Rodriguez maakte de hype nog groter toen hij zich aanmeldde als boegbeeld in 2004.

Het huidige Nike SB team bestaat uit skateboarders Paul Rodriguez, Eric Koston, Stefan Janoski, Ishod Wair en Grant Taylor, om er maar een paar te noemen.

Sneaker Technologie

De Nike SB sneakers zijn met oog op de sport skateboarding ontworpen. De Air Zoom technologie is een innovatie op het gebied van responsieve demping en biedt een uitstekend boardgevoel en schokbescherming.

Veel van de Nike SB schoenen hebben Zoom Air in de hiel of voorvoet zitten die de impact absorbeert tijdens het landen en het comfort te verbeteren.

De Nike Air unit staat onder druk, wat zorgt voor low-profile demping en verende respons.

De geschiedenis van Nike SB

NikeSB history picture

2002

Nike SB is een submerk van Nike en werd in 2002 opgericht om zich te richten op skateboardschoenen, -kleding en -accessoires.

De eerste line-up bestond uit een vernieuwde versie van het klassieke Nike Dunk silhouet, en er werd meteen een collab gedropt met Supreme voor de Nike Dunk SB Low Pro 'Black Cement'.

futura unkle dunk high pro sb

2004

De Nike SB lijn bleef revolutionaire samenwerkingen met gerenommeerde merken introduceren, waaronder de Futura x UNKLE x Dunk High Pro SB 'U.N.K.L.E' in 2004.

nike sb dunk pigeon

2005

De Nike Zoom P-Rod 1 Elite 'J-Rod', ontworpen door skateboardlegende Paul Rodriguez in 2005, markeert het begin van tientallen jaren skateboard innovatie.

In hetzelfde jaar werd de Nike SB Dunk 'Pigeon' in samenwerking met Jeff Staple een van de meest iconische ontwerpen van Nike SB.

nike sb zoom stefan janoski

2009

In 2009 introduceerde Nike in samenwerking met de legendarische Stefan Janoski de Zoom Stefan Janoski, een vaste waarde van Nike SB die tot op de dag van vandaag een groot succes is.

nike sb eric koston

2011

In samenwerking met professioneel skateboarder Eric Koston, introduceerde Nike de SB Erik Koston. Een sneaker dat geavanceerde technologieën als de Lunarlon demping gebruikt.

nike sb air jordan 1 nyc to paris

2019

Nike SB en Jordan Brand hebben samengewerkt om verschillende zeer verzamelbare Nike SB x Air Jordan 1's te produceren om de 30e verjaardag van de iconische Air Jordan 1 te vieren.

Deze omvatten de 'NYC to Paris' en 'Desert Ore' in samenwerking met Lance Mountain.

NikeSB history picture

Nike SB Vandaag de dag

Naast samenwerkingen met skateboarders, artiesten en merken, blijft Nike SB doorgaan met het uitbrengen van verzamelbare sneakers.

De Ben & Jerry's x Nike SB Dunk Low 'Chunky Dunky' en de Travis Scott x Nike SB Dunk Low zijn twee van de populairste samenwerkingen.

In 2023 introduceerde Nike in samenwerking met hun eigen SB lijn de Nike SB x Air Jordan 4 'Pine Green'. De sneaker was de perfecte combinatie van Nike's klassieke Air Jordan 4 silhouet en Nike SB's innovatieve technologieën op het gebied van skaten.

Met een grote verscheidenheid aan stijlen en kleuren is Nike SB uitgegroeid tot een van de toonaangevende sneakermerken voor skateboarders. Het merk heeft zich ook uitgebreid met kleding en accessoires.

Nike SB blijft aanwezig in de skateboard- en sneakergemeenschap met de introductie van nieuwe modellen, technologieën en samenwerkingen.

Wist je dat?

De Nike SB Dunk Low 'Tiffany' geen samenwerking met Tiffany&Co is zoals veel men denkt? Voor de sneaker heeft Nike samengewerkt met Diamond Supply Co.

De turquoise kleur in de colorway verwijst naar het luxemerk Tiffany. In 2023 bracht Nike de Tiffany & Co. x Air Force 1 'Black' colorway uit na het verbluffende succes van de Tiffany Dunks.