Skip to content

Maak kennis met de Jordan 3

In 1987 liep Jordans contract met Nike af en Nike wist dat ze iets groots moesten doen om hem te behouden. Tinker Hatfield ontwierp de Air Jordan 3 om de situatie te redden. Dit silhouet zette een nieuwe standaard voor Nike en Michael Jordan's sportschoenen en is een van de populairste Air Jordan modellen aller tijden.

Het begin

Hatfield kreeg het project toen het al maanden op schema lag en werkte dag en nacht om Jordan een prototype te bezorgen. Gelukkig vond hij het geweldig.

Populaire AJ3 Colorways

air jordan 3-firered

Fire Red

De 'Fire Red' colorway heeft onlangs een comeback gemaakt. Hij werd voor het eerst uitgebracht in 1988. De rode kleur is kenmerkend voor de schoen en is te zien op het hele silhouet, net als de iconische 'Elephant' print.

Air Jordan 3 Retro 'Black Cement' (2018) | 854262-001

Black Cement

De 'Black Cement' was een van de eerste ontwerpen met een Nike Air logo op de hiel in plaats van het klassieke Jordan Jumpman. Wat opvalt aan deze colorway is de zwarte leren basis, die bij de meeste versies van het model wit is.

air jordan 3 white cement

White Cement

De Air Jordan 3 Retro 'White Cement' maakt deel uit van Jordan Brand's 'Reimagined' serie. De sneaker lijkt precies op de OG die uitkwam in 1988, alleen heeft deze een vintage look. Dit is vooral te zien aan de oogjes, panelen aan de achterkant en tussenzolen, die allemaal vergeeld zijn.

Cool grey air jordan 3

Cool Grey

Vervolgens hebben we de 'Cool Grey', waarbij een zacht grijze kleur op het grootste deel van het bovenwerk is aangebracht. Een donkerder tint grijs is te zien op details, zoals de buitenzool en de hiel. Het ontwerp is afgewerkt met gele oogjes.

Air jordan 3 dark iris

Dark Iris

Deze colorway werd ook uitgebracht in 2022, waarbij de rode accenten zijn vervangen door paars. De kenmerkende olifantenprint is te zien rond de neus en hiel. Het Nike Air logo op de achterkant van de rode colorway is vervangen door een Jumpman met de tekst Air eronder.

aj3-fragment air jordan 3

Fragment

Fragment Design is een merk van de Japanse ontwerper Hiroshi Fujiwara, die voor deze colorway samenwerkte met Jordan Brand. Op de hiel is het Fragment Design logo groot geplaatst in een zwarte kleur, die de rest van het ontwerp perfect aanvult.

air jordan 3 true blue white red

True Blue

Een zeer populaire colorway is de 'True Blue', voor het eerst uitgebracht in 1988. Wit getrommeld leer op het bovenwerk past perfect bij de originele 'Cement Grey' 'Elephant' print, 'True Blue' accenten en 'Team Red' tongvoering.

Air jordan 3 mocha

Mocha

De 'Mocha' werd voor het eerst uitgebracht in 2001 en is in 2018 opnieuw uitgebracht. In plaats van een grijze 'Elephant'-print is hij nu uitgevoerd in een 'Mocha'-kleur, net als de buitenzool en het merkelement. In combinatie met het wit is dit een erg frisse colorway.

air jordan 3 unc

UNC

De 'UNC' werd voor het eerst uitgebracht in 2018 en kwam terug in 2020. De colorway combineert wit met lichtblauw, wat zorgt voor een mooie frisse look. Bovendien is de basis opnieuw wit.

aj3-desert-elephant air jordan 3

Desert Elephant

De Air Jordan 3 'Desert Elephant' geeft een unieke draai aan de iconische 'Black Cement' colorway. Het bovenwerk is voornamelijk bedekt met zwart leer. De bruine spatborden bij de neus en hiel lijken op de huid van een olifant op leeftijd.

air jordan 3 pine green

Pine Green

Tot slot hebben we de 'Pine Green'. Het ontwerp heeft de kleuren zwart en groen en is uitgebracht in 2021. De tong, buitenzool en oogjes zijn eveneens grijs.

Wist je dat?

Toen Michael Jordan Hatfield vertelde wat hij wilde in een sneaker, luisterde Hatfield aandachtig; iets dat niet zo hoog was als wat iedereen droeg, iets dat comfortabel en berijdbaar was en iets dat er geraffineerd uitzag.

Tinker Hatfield Air jordan 3 sketches and prototype

Er was een olifant-achtige print op het bovenwerk, een zichtbare Air Unit in de hiel en een gemiddelde hoogte op het prototype dat aan Jordan werd gepresenteerd. Het Jumpman logo op de tong was een ander belangrijk nieuw kenmerk. Door de afwezigheid van Nike's beroemde Swoosh gaf de Air Jordan 3 Jordan de kans om een statement te maken. Het is niet verwonderlijk dat Jordan zijn Nike contract verlengde.

Iconische colorways

Al in november 1987 droeg Jordan de 'White Cement' colorway sporadisch, maar de meeste fans herinneren zich dat hij de Air Jordan 3 voor het eerst droeg tijdens de NBA All-Star game van 1988. Door de jaren heen zijn er veel heruitgaven geweest, maar de 'White Cement' en de 'Black Cement' Air Jordan 3 blijven de populairste colorways.