Skip to content

Air Jordan Brand

Een van de meest erkende en gewilde sneakermerken ter wereld is Nike's sportmerk Air Jordan. Door de associatie met basketballegende Michael Jordan en zijn buitengewone prestaties op het veld verkreeg het merk zijn populariteit.

Met zijn iconische sneakers die vrijwel meteen na de release uitverkocht zijn, is het merk Air Jordan een wereldwijd fenomeen geworden.

Naast het overstijgen van sport, is Air Jordan een integraal onderdeel geworden van de sneakercultuur en streetwear. Kortom, een populaire sneakerlijn met een invloedrijke geschiedenis.

Sneaker Ontwerp & Technologie

Jordan sneakers staan bekend om het innovatieve gebruik van de Nike Air dempingtechnologie. Bij deze technologie zijn luchtunits onder druk in de zool van de schoen ingebed, wat het comfort en de schokabsorptie verbetert. Dit ontwerpelement is niet alleen functioneel, maar maakt de sneakers ook visueel aantrekkelijk.

Een ander belangrijk kenmerk van de Air Jordan-lijn is het Jumpman-logo dat Michael Jordan midden in een dunk afbeeldt. De Jumpman is een van de meest iconische logo's der tijden.

De sneakers uit de Jordan lijn gebruiken hoogwaardige materialen als leer, suède en synthetische stoffen. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar geven de sneakers ook een chique uitstraling en presteren goed op het basketbalveld.

De geschiedenis van Air Jordan

Portrait image of Peter Moore

1984

Peter Moore ontwierp en produceerde de allereerste Jordan Brand sneakers.

1985s AJ1

1985

De Air Jordan 1 High wordt uitgebracht. Ondanks de populariteit en aandacht wordt de Air Jordan 1 verboden door de NBA wegens overtreding van de uniformregels.

Vintage Air Jordan 2 image

1986

Voortbordurend op het succes van de vorige Air Jordan lancering werd dit jaar de Air Jordan 2 uitgebracht, een model van Italiaanse makelij zonder de welbekende Nike Swoosh. Michael Jordan scoorde ooit 61 punten in één wedstrijd op deze sneakers.

Air Jordan 3 sketches

1988

Met een nooit eerder vertoond Jumpman logo was de Air Jordan 3 een uniek paar. Het model kwam met een olifantenprint dat over de mudguard was geplaatst. In plaats van het Nike Air logo was er een Jumpman logo op de tong geplaatst.

Jordan Air Jordan 5 Retro high-top

1990

Met een reflecterende tong en een doorzichtige buitenzool is de Air Jordan 5 geïnspireerd op straaljagers uit de Tweede Wereldoorlog.

First drawings of Air Jordan 11

1995

Tijdens de terugkeer van Michael Jordan in basketbal en zijn rol in de film 'Space Jam' wordt de Air Jordan 11 met zijn lakleren constructie en golvende middenzool een cultureel fenomeen.

Air Jordan XX8 Gym Red/White product picture

2000s

Tijdens de tweede Air Jordan 1 Retro run in de jaren 2000 introduceerde Jordan retro modellen gebaseerd op de originele kleurstellingen. Daarnaast dropten modellen als de XX8 (met een high-top ontwerp met een unieke rits) en werd de AJ11 'Space Jam' gelanceerd die de 20e verjaardag van de film vierde.

Air Jordan Vandaag

De sneakers van Air Jordan zijn tot op de dag van vandaag nog erg populair binnen diverse sporten, culturen en markten. Moderne Air Jordan sneakers zijn succesvol dankzij de combinatie van een rijk merkerfgoed, innovatief design, strategische marketing en het vermogen om relevant en gewild te blijven in een steeds veranderende sneakermarkt.

Wist je dat?

Op 18 oktober 1984 droeg Jordan een rode en zwarte Air Jordan 1, wat in strijd was met verschillende NBA-regels. Schoenen moesten passen bij die van de teamgenoten, die voor 51% wit bevatten. Dit resulteerde in een speelverbod en een boete elke keer dat Jordan de sneaker droeg.

Nike lanceerde een reclamecampagne voor de 'Banned' colorway van de Air Jordan 1 zodra het zich bewust werd van de controverse. De commercial en de colorway had een grote impact op de sneakercultuur en de 'Banned' colorway steeg in populariteit. Later bleek dat het hier ging om de Nike Air Ship, die een opvallend gelijk silhouet had als de Air Jordan 1.