Skip to content
Brand

Stefan Janoski en Nike SB: een iconische match

19 juni 2023 20:24
Stefan Janoski en Nike SB: een iconische match

Een silhouet dat een bepalende rol heeft gespeeld in de opkomst van Nike SB binnen zowel de sneaker- als skateboardcultuur is de Nike SB Stefan Janoski. Het design dat is ontworpen door een skateboarder voor skateboarders, is nu meer dan tien jaar oud, maar heeft al de status van een legendarische favoriet in de lijst van skateboardklassiekers.

Ga met ons mee en ontdek de geschiedenis en hoogtepunten van het succesverhaal tussen Stefan Janoski en Nike Skateboarding!

Wie is Stefan Janoski?

Stefan Janoski, geboren op 18 juli 1979, is een veelzijdige Amerikaanse professional binnen de skateboardwereld. Voor velen van jullie is hij natuurlijk het meest bekend vanwege zijn kenmerkende Nike SB modellen. Maar naast zijn skateboardcarrière staat hij ook bekend als kunstenaar, schrijver en muzikant.

Stefan Janoski

De beginjaren van skateboarden en Stefan Janoski

In de beginjaren van skateboarden was de sport een rebelse reactie op de traditionele sporten. De populairste sporten ter wereld waren op dat moment voetbal, honkbal en basketbal. Sporten die grotendeels gebaseerd waren op teamwork.

Voor skateboarders was dit een beetje achterbaks. Een skateboarder die opgroeide in de jaren 70 zal je vertellen dat het bij georganiseerde sport over iets heel anders ging. Samenspel was namelijk een verkapte poging om uniformiteit te verbergen en individualiteit te onderdrukken. Skateboarden werd daardoor niet alleen tijdverdrijf, maar ook een anti-cultuurbeweging.

In die tijd hadden skaters daardoor een status van subcultuur en opstandigheid, iets wat sommige kinderen als een jonge Janoski aantrok. Tegelijk werden de mogelijkheid van creativiteit zonder beperkingen en de nadruk op vrijheid iets heel unieks voor skateboarden.

Professionele carrière in skateboarden

Naarmate Janoski ouder werd, begon hij te schitteren in de wereld van professioneel skateboarden. Met zijn unieke stijl, technische vaardigheden en creatieve benadering van het skateboarden wist hij de aandacht van de skatewereld te trekken. Zo staat Janoski bekend om zijn ‘switch-stance’ vaardigheden en nonchalante stijl.

Het toonaangevende merk Nike SB

Nike SB is de skateboardschoenen- en streetweardivisie van het bekende merk Nike. Bovendien heeft Nike Skateboarding zich gevestigd als een van de meest gerespecteerde namen in de skateboardgemeenschap. Zo staat het bekend om zijn innovatieve ontwerpen en technologieën die speciaal zijn ontwikkeld voor skateboarden.

Maar naast professionele skateboarders, is Nike SB ook geliefd bij liefhebbers van urban fashion door de combinatie van stijl, functionaliteit en kwaliteit.

Stefan Janoski skateboarding

De samenwerking tussen Stefan Janoski en Nike SB

De samenwerking tussen Stefan Janoski en Nike SB is een perfect voorbeeld van hoe twee sterke namen elkaar kunnen versterken. Stefan Janoski’s inzicht in de skateboardcultuur en zijn creatieve visie gecombineerd met Nike SB’s expertise op het gebied van technologie en productontwikkeling hebben geleid tot een reeks schoenen en kleding die zowel skateboarders als sneakerfans aanspreekt.

De weg naar de samenwerking

Voordat er een Janoski en Nike samenwerking was, kozen skateboarders (die niet gesponsord werden) al voor Nike. Toen waren vooral basketbalmodellen populair. Zo was de Nike Blazer, een klassieker uit de basketbalgeschiedenis, een bestseller onder skaters.

Alleen het ontwerp en de technologie van de basketbalsneaker evolueerde. Een nadelig gevolg voor skaters hiervan was de dikkere tussenzool, aangezien zij veel waarde hechten aan het boardgevoel.

Het verhaal van Janoski en het Nike SB team begon als reactie op dit probleem. Daarnaast begon Nike in 2002 een selectie te maken van gerenommeerde skateboarders met indrukwekkende wedstrijdresultaten. Dit was belangrijk om meer diepgang te geven aan het merk, dat toen nog weinig ervaring had.

Tot op dat moment misten de ontwerpen van Nike een culturele context en voldeden ze niet volledig aan de functionele eisen. Dankzij deze nieuwe samenwerkingen nam Nike SB een belangrijke stap door de Dunk basketbalsneakers weer te introduceren. De Dunks werden al snel populair onder skateboarders vanwege hun minimalistische tussenzool.

De eerste Nike SB x Stefan Janoski schoen

Het hoogtepunt van het verhaal draait natuurlijk om de sneaker. Met zijn eenvoudige ontwerp en lage instap was er bij de eerste release nauwelijks kritiek.

Het is altijd geweldig wanneer een sport de aandacht krijgt van een gigant in de sportindustrie. Maar de release van het Stefan Janoski Nike-model had een bredere betekenis. De Janoski’s vertegenwoordigen namelijk iets unieks. Het is niet zomaar een release die afkomstig is van een ontwerpteam dat niets met de sport te maken heeft. Eerdere pogingen van Nike op dit gebied lieten een nare nasmaak achter van een potentiële cash cow.

Voor deze release werkte Janoski samen met de bekende Nike SB-ontwerper James Arizumi. Hierbij stelde hij strenge eisen die gericht waren op skateboarden wat betreft de constructie en verhoudingen van de schoen. “Stefan wilde dat elk onderdeel van de schoen een specifiek doel diende”, aldus James Arizumi.

Met een knipoog naar de wijnmakerij van zijn familie in Vacaville, Californië, zorgde Stefan ervoor dat de zool van het oorspronkelijke model van kurk werd gemaakt. Op andere plaatsen bleek het gebruik van een meer traditionele gevulkaniseerde zool – voor het eerst toegepast in een Nike SB-schoen – een meesterzet te zijn. Ondanks het minimalistische ontwerp zorgde de Nike SB Janoski voor een revolutionaire verandering in de skatewereld.

Overige schoenen uit de samenwerking

De Nike Janoski’s groeiden al snel uit tot must haves binnen de streetwear en werden daardoor naast skaters ook gedragen door casuals. Beetje ironisch dat de Janoski sneaker hierdoor al snel afweek van de eenvoud dat hem juist tot het hedendaagse meesterwerk maakte. Nike SB heeft hem namelijk in de loop der jaren aangepast aan zijn prestaties en lifestyle.

Hierdoor kwamen verschillende variaties op de markt zoals de OG Zoom Janoski, Janoski Max, Janoski Max 2, Hyperfeel, Mid, Slip en meer. Bovendien varieerde het materiaal van het bovenwerk tussen leer, canvas, mesh en suède.

Nike SB Stefan Janoski schoenen

Populaire Nike SB Stefan Janoski modellen

Als we het hebben over de Stefan Janoski x Nike SB collectie, zijn er een aantal modellen die er echt uitspringen. Welke dat zijn ontdek je hieronder!

1. Nike SB Zoom Stefan Janoski Canvas

De Nike SB Zoom Stefan Janoski Canvas is de klassieke canvasversie van de Janoski schoen die geliefd is om zijn eenvoudige en tijdloze design. Het duurzame canvas bovenwerk biedt optimale duurzaamheid en de Zoom Air unit zorgt voor responsieve demping tijdens het skateboarden.

Nike SB Zoom Janoski Canvas RM

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

2. Nike SB Stefan Janoski Max

De Nike SB Stefan Janoski Max combineert de iconische stijl van de Janoski schoenen met de comfortabele demping van de Nike Air Max. Het resultaat is een schoen die zowel stijlvol als zeer comfortabel is, of je nu aan het skateboarden bent of gewoon op straat loopt.

Nike Air Max Janoski 2

AQ7477-001 · Prijs vanaf €197,-

Naar alle aanbieders

3. Nike SB Stefan Janoski Slip

Voor degenen die op zoek zijn naar ultiem gemak en comfort, is de Nike SB Stefan Janoski Slip een geweldige keuze. Het ontbreken van veters maakt het gemakkelijk om de schoenen aan en uit te trekken, terwijl de Zoom Air unit zorgt voor demping en responsiviteit.

Nike SB Stefan Janoski Canvas Slip

882988-002 · Prijs vanaf €178,-

Naar alle aanbieders

4. Nike SB Stefan Janoski RM

De RM staat voor ‘Remastered’ en dit model is dan ook een geüpdatete versie van de originele Janoski schoen. De Nike SB Stefan Janoski RM heeft een verbeterde pasvorm, meer demping en extra duurzaamheid. Hierdoor is het een favoriet onder skateboarders die op zoek zijn naar prestaties en comfort.

Nike SB Zoom Janoski Rm

AQ7475-001 · Prijs vanaf €68,-

Naar alle aanbieders

5. Nike SB Stefan Janoski Hyperfeel

De Nike SB Stefan Janoski Hyperfeel is ontworpen met de Hyperfeel technologie van Nike SB, wat zorgt voor een nauwsluitende pasvorm en direct contact met het skateboard. Het biedt een ongeëvenaarde boardfeel en flexibiliteit, waardoor skateboarders optimale controle hebben tijdens hun tricks.

Waar Nike SB x Stefan Janoski kopen?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van Nike SB x Stefan Janoski sneakers, zijn er verschillende opties beschikbaar. Voornamelijk bekende retailers, Nike’s officiële website en marktplaatsen bieden deze schoenen aan. Je kunt gemakkelijk de beschikbare schoenen en maten ontdekken door de Sneakerjagers sneakerzoekmachine te gebruiken!

Nike SB x Stefan Janoski sizing guide

Bij het kopen van een Nike SB Stefan Janoski is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste maat kiest voor een optimale pasvorm en comfort. Antwoord op de vraag: “Hoe val de Nike SB Stefan Janoski?” vind je daarom hieronder!

Nike SB Stefan Janoski Max

Over het algemeen wordt aanbevolen om je normale schoenmaat te kiezen voor de Stefan Janoski Max. Deze schoen heeft een true to size pasvorm en biedt voldoende ruimte rond de tenen.

Nike SB Zoom Stefan Janoski Canvas

De canvasversie van de Stefan Janoski schoen heeft een iets strakkere pasvorm in vergelijking met de Max. We raden het daarom aan om een halve maat groter te kiezen dan je normale schoenmaat voor een comfortabele pasvorm.

Nike SB Zoom Stefan Janoski RM

De Nike SB Zoom Stefan Janoski RM heeft een verbeterde pasvorm vergeleken met de originele Janoski schoen. Hierdoor valt hij true to size. We adviseren daarom om je normale schoenmaat te kiezen voor een goede pasvorm.

Nike SB Zoom Stefan Janoski Slip

De Nike SB Zoom Stefan Janoski Slip heeft een iets lossere pasvorm vanwege het ontbreken van veters. Het wordt aanbevolen om je normale schoenmaat te kiezen. Twijfel je tussen twee maten? Kies dan de kleinere maat voor een betere pasvorm.

Nike SB Stefan Janoski Hyperfeel

De Nike SB Stefan Janoski Hyperfeel heeft een nauwsluitende pasvorm voor optimale boardfeel. Daarom raden we het aan om een halve maat kleiner te kiezen dan je normale schoenmaat voor een betere pasvorm.

Nike SB Stefan Janoski OG

De Nike SB Stefan Janoski OG heeft een true to size pasvorm. We raden je daarom aan om je normale schoenmaat te kiezen.

Nike SB Stefan Janoski Elite

De Nike SB Stefan Janoski Elite heeft een smallere pasvorm. We adviseren daarom om een halve maat groter te nemen dan je normale schoenmaat voor een comfortabele pasvorm.

Waar wacht je nog op?

Of je nu een fanatieke skateboarder bent of gewoon op zoek bent naar trendy streetwear, de Stefan Janoski x Nike SB collectie heeft voor elk wat wils. Dus waar wacht je nog op? Ga op zoek naar jouw perfecte paar Stefan Janoski’s of Nike SB sneakers en geniet van de iconische match die deze twee merken te bieden hebben!