Skip to content
Editorial

Sneaker Reselling Guide – Sneakerjagers Gids – Deel 1

21 januari 2021 19:42
Sneaker Reselling Guide – Sneakerjagers Gids – Deel 1

Vandaag starten we met ons eerste deel van een nieuwe serie. Het gaat over het doorverkopen of resellen van sneakers, denk bijvoorbeeld aan het doorverkopen van sneakers die in gelimiteerde oplagen zijn gereleased. Veel echte sneakerheads zijn hier nog steeds fel op tegen. Aan de andere kant zijn er veel fans en ondertussen ook enkele mensen die er zelfs hun brood mee verdienen. Welke andere factoren er nog meer bij komen kijken en wat er allemaal belangrijk is aan het resellen van sneakers kun je hier bij ons te weten komen.

De basis

We beginnen bij het begin, voor absolute nieuwkomers in het veld. Wie al bekend is met het onderwerp en denkt: ‘Ik weet alles al’, zal in ieder geval een artikel hebben om aan oma en opa uit te leggen waarom er altijd schoenen bij hen worden afgeleverd.

Veel sneakers die worden uitgebracht zijn zo beperkt, met een aanzienlijk hogere vraag op hetzelfde moment, dat deze schoenen kunnen worden verkocht op de secundaire markt voor een hogere prijs dan dat er betaald is in de winkel. Omdat de sneakers zo zeldzaam zijn en veel mensen een paartje willen hebben, zijn er vaak ‘Raffles’ voor. Je voert daar je gegevens in en er wordt een loting gehouden om te zien wie de schoen mag kopen. Een deel van de gelukkige winnaars dragen de schoen direct, terwijl anderen de sneaker voor een hogere prijs verkopen aan degenen die de sneaker graag aan hun collectie toevoegen.

Veel mensen die de schoen echt willen dragen, ergeren zich natuurlijk aan de gestegen prijzen op de secundaire markt en beschouwen de handel in deze producten als immoreel. De wederverkopers stellen dat ze hetzelfde recht hebben om deel te nemen aan de loterij en wat ze dan met de schoenen doen is hun verantwoordelijkheid.

De bekendste marktplaats voor sneakers is StockX. Kijk eens rond en krijg een indruk.

Immoreel?

Of het immoreel is of niet is iets wat iedereen zelf kan beslissen. Maar het wordt nog kritischer als sommige mensen illegaal voordeel halen uit de selectie van de winnaars. Dit gebeurt meestal met behulp van een bot. Een bot is computersoftware die de kansen van de gebruiker vele malen kan vergroten. Deze bots kosten soms veel geld, maar met deze bots heb je de kans om zelfs meer dan 1 paar schoenen te winnen.

Er kunnen verschillende adressen en betaalmethoden worden opgegeven en zo kan één persoon bijvoorbeeld 10 of 20 paar schoenen krijgen. Andere die dit niet gebruiken hebben een veel kleinere kans om een paartje te bemachtigen.

Wat doen de fabrikanten eraan?

Sommige winkels en fabrikanten doen er alles aan om het deze bots zo moeilijk mogelijk te maken. Anderen weten het, maar laten het gewoon doorgaan. Het probleem is dat de botsoftware ook aan het evolueren is, dus het is een soort kat en muis spelletje. In principe is het volgens de richtlijnen illegaal. Er wordt echter meestal niet veel aan gedaan, omdat het de merken en fabrikanten helemaal niet schaadt. De hele hype maakt de schoenen en het imago bijzonder en verhoogt dus ook de verkoopcijfers van de meer normale schoenen.