Skip to content
Sustainability

Nike introduceert de duurzame One Box

17 april 2022 18:00
Nike introduceert de duurzame One Box

Op 14 april 2022 kondigde Nike het project One Box aan. In de afgelopen maanden heeft Nike gekeken hoe zij het verpakken en verzenden van sneakers kunnen verduurzamen. Met de One Box worden de sneakers niet meer double-boxed verzonden. Rich Hastings vertelt de motivatie achter het project.

Nike’s One Box

Nike heeft een nieuw hoofdstuk in hun Move To Zero campagne: de One Box. De One Box combineert de schoenendoos en de verpakking bij het verzenden van de sneaker in één ontwerp. Op deze manier wilt Nike weggegooid karton reduceren. Volgens Rich Hastings, brein achter de One Box, is dit een stap in de goede richting.

Rich Hastings One Box
Rich Hastings in het productieproces One Box l Nike

“Packaging is sometimes an afterthought”, vertelt Rich Hastings. “But what people may not realize is that it can have a huge impact on the environment.” Momenteel worden de sneakers die jij via Nike besteld double-boxed verzonden. Met de One Box is dit niet meer nodig en functioneert de doos als schoenendoos én verzenddoos.

Rich en zijn team werkte in 2020 aan de Nike Space Hippie, een sneaker dat tussen de 25 en 50 procent bestaat uit gerecyclede materialen. Ondanks dat dit model als limited release was ontworpen, sloeg het paartje bij het grote publiek aan. De Space Hippie liet zien wat duurzaamheid bij Nike kon betekenen en de One Box was de volgende stap.

Duurzaamheid bij Nike

“Space Hippie was the jumping off point,” vertelt Erica Swanson van sustainable product operations bij Nike. “We wanted to have an innovative system that shipped a shoe in its own container, rather than shipping a box within another box.”

Erica Swanson One Box
Erica Swanson in productieproces One Box l Nike

Nike is tegenwoordig druk bezig met het verbeteren van de duurzaamheid in de sneaker scene. Met hun Move To Zero campagne ontwerpt het merk duurzame sneakers. Nike streeft naar een CO2-neutraal en afvalvrij productieproces. De One Box is de volgende stap in de juiste richting.

Rich en het team hebben de One Box uitgebreid getest. Om te garanderen dat de doos heel aan zou komen bij verzending, werden er ‘pletproeven’ gedaan. Aan de hand van deze testen is de doos vervolgens verbeterd en verstevigd waar nodig. Dit om zo de meest stevige One Box te creëren.

Less is More

In vergelijking met de voorgaande Nike verpakkingen, biedt One Box een vermindering van 51 procent in afval voor afzonderlijke online bestellingen, ongeacht de schoen die erin zit. Ook over het ontwerp van de One Box is goed nagedacht.

One Box Nike
Minimalistische design van de One Box l Nike

Zo heeft de doos een minimalistische look om op deze manier zo min mogelijk materialen te verbruiken. De One Box gebruikt alleen witte inkt, om zo te voorkomen dat de inkt op de sneakers eindigt. Ook heeft de doos een tweede plakstrip gekregen om zo retourneren makkelijker te maken.

Voorlopig zijn de huidige Nike shoe boxes nog niet verdwenen. Rich’s team is realistisch maar ook optimistisch over de One Box: “Even though it’s large, we’re still in pilot mode,” vertelt Erica. “There’s opportunity for One Box to evolve over time – how it looks, what it’s used for and how many boxes we can save.”