Skip to content
Editorial

Homegrown: Calico Club’s nieuwe winkel is zen-inspired

6 februari 2023 10:54
Homegrown: Calico Club’s nieuwe winkel is zen-inspired

Met onze nieuwe blogserie ‘Homegrown’ duiken wij in de Nederlandse mode en sneaker scene. Het eerste artikel in deze serie trappen wij af met Calico Club, voorheen Calico Jack. De retailer heeft een gloednieuwe winkel geopend en heeft in 2022 grote stappen gezet. Het Limburgse concept kent al twee winkels in Venlo, maar de nieuwe ‘cottage’ is te vinden in Nistelrode.

Van Calico Jack naar Calico Club

Calico Jack is sinds 4 mei 2022 overgenomen door Van Tilburg Mode & Sport. De bekende streetwearwinkel uit Limburg is nu onderdeel van het familiebedrijf uit Nistelrode. Niet alleen de naam werd per 1 augustus 2022 veranderd naar Calico Club, maar de store kreeg ook een rebranding.

In 2013 werd Calico Jack opgericht door Rolph van Heyster en Erik Morrenhof. Na inmiddels tien jaar ondernemen, was het duo opzoek naar een nieuwe stap voor hun retail store. De twee blijven nog altijd verbonden met het nieuwe concept, zo is Rolph de Creative Director en Erik de Retail- en Community Manager.

De concepten van het voormalige Calico Jack en van Van Tilburg Mode & Sport vullen elkaar goed aan. Zo kwam je bij Calico Jack terecht als je op zoek was naar een high-end en niche mode aanbod, maar kan je bij van Van Tilburg Mode & Sport terecht voor een midden- en hoogsegment. De partners versterken en verbreden het aanbod van Calico Club samen.

Sinds 1 augustus is er dus een hoop veranderd voor de voormalige, en nieuwe huidige eigenaren. Calico Jack wordt naar een hoger level getild en omgedoopt tot Calico Club. Het mode concept wordt zelfs uitgebreid met twee extra locaties.

Calico Club
Exterieur Calico Club / cottage

De huidige locaties Calico Club / studio en Calico Club / terrace behouden het high-end streetwear aanbod met merken als J Press, Stone Island en Stüssy. De nieuwe locaties zijn geopend in Nistelrode. Calico Club / gallery is een shop-in-shop van driehonderd vierkante meter in het Van Tilburg Mode & Sport warenhuis. Hier vind je de commerciëlere merken als Daily Paper, Carhartt en Polo Ralph Lauren. Voor een mix van Japanse streetwear, Italiaanse sportswear en outdoor luxury en tech ben je bij Calico Club / cottage aan het juiste adres.

Calico Club / cottage

Calico Club’s nieuwe winkel, de ‘cottage’ is eind oktober 2022 geopend. De retail omgeving is geïnspireerd op kalmte. Met deze inspiratie wordt de cottage een omgeving voor creativiteit en rust in een dynamische wereld. De cottage is de bestemming geworden voor grote modeliefhebbers.

Calico Club
cottage

Nistelrode is voor de meeste sneaker- en modeliefhebbers toch een eindje weg, maar de van oorsprong Limburgse retailer heeft het de rit waard gemaakt. De boerderij bestaat al minstens honderd jaar en heeft een kalmerende makeover gekregen met zowel Japanse invloeden als Nederlandse.

“Ons beoogde doel was een experience creëren waar mensen zich prettig voelen, waar ze met respect behandeld worden en geïnspireerd worden. First thing first: ik denk dat we een geweldige staff hebben die mensen mee neemt in wat we doen. Vanuit daar denk ik dat we met de contrasten in de verschillende ruimtes, de presentaties en de vibe iets neerzetten dat echt anders is dan een normale winkel beleving.”

Rolph van Heyster, Creative Director Calico Club

Het vloerplan van de winkel is gebaseerd op een Japanse zen garden. Ook de traditionele Japanse interieur elementen zoals steen, water en planten keren terug in de winkel op een moderne en abstracte manier. Zo worden er grote keien gebruikt als decor, maar ook als retail display, zijn delen van de vloer gemaakt met cement, en is er een licht verhoogd platform gemaakt met witte kleinere keien. De golvende spiegelplaten representeren water en de Japanse planten en bomen vallen erg op in combinatie met het neutrale kleurschema.

Van Heyster geeft aan dat een retail omgeving creëren op basis van kalmte een no-brainer was. “Ik wilde een tegenbeweging vormen tegen de so-called key city approach. Een retail experience brengen op een bijzondere plek, echt een destination zijn voor mensen.”

Om het interieur helemaal af te maken zijn de kassabalie, kastjes en paskamers custom-made van walnoot hout en gevoerd met linnen.

Calico Club
cottage

De Calico Club / cottage vertegenwoordigt een hoop verschillende merken. Onder andere A-COLD-WALL*, And Wander, BYBORRE, C.P. Company, MM6 Maison Margiela, Martine Rose en Snow Peak zijn verkrijgbaar in de boerderij.

Neem een virtuele tour door de winkel met de video hieronder.

Toekomstplannen

Voorlopig is Calico Club nog niet van plan om richting de randstad te komen. “Voor de mid-long term ligt onze ambitie vooral in dingen heel erg goed doen. Juist op dat vlak zijn we concurrerend, daarom zien we voor nu vooral ontzettend veel potentie in het uitbouwen van onze twee super mooie locaties in Venlo en Nistelrode”, vertelt Rolph.

2023 wordt een bijzonder jaar voor de Limburgse retailer. Tien jaar geleden begon Calico Jack als een kleine sneaker winkel met wat kleding. De Creative Director vertelt met trots dat ze de groei van de afgelopen jaren willen eren en dat ze dit jaar hun concepten op een consistente manier in de markt willen laten performen. “We zijn er klaar voor! Beide concepten hebben haar eigen focus en we komen daarnaast met een extra ding, maar daar horen jullie later meer over!”

Calico Club winkels

Voor de Calico Club / studio kan je terecht op de Kloosterstraat 18 in Venlo.

De Calico Club / terrace is ook gevestigd in Venlo, maar op de Parade 45.

De Calico Club / gallery is gevestigd in het Van Tilburg Mode & Sport warenhuis in Nistelrode op de Laar 8.

De gloednieuwe Calico Club / cottage is te vinden in dezelfde straat als de gallery in Nistelrode.

Alle collecties komen samen op de website. Klik op de knop hieronder om doorverbonden te worden naar het digitale platform.