Skip to content
Upcoming

De Nike Air Max Tijdlijn: Deel 1

17 maart 2021 15:00
De Nike Air Max Tijdlijn: Deel 1

Attentie alle Nike Air Max Fans: Als je altijd al geïnteresseerd bent geweest in welke Air Max sneakers dan ook, dan ben je hier aan het juiste adres! Want we hebben voor jullie, verdeeld in drie delen, de complete Nike Air Max Tijdlijn – vanaf de creatie tot de dag van vandaag! Enjoy!

Het geheim van Nike Air Max succes? Een passie voor wetenschap! Sinds de oprichting is het ontwerp gericht op een revolutie in de sneakerervaring, waarbij de Air-technologie bij elke nieuwe release op innovatieve manieren wordt ontwikkeld.

Om de swoosh versierde schoenen die vandaag de dag gedragen worden beter te begrijpen, is het eerst nodig om de geschiedenis van de Air technologie te verkennen. Daarom geef ik je hieronder de volledige Nike Air Max tijdlijn:

‘Next to the Air Jordan line, the Air Max is the most important and significant piece of sneaker culture that exists.’

Zack Schlemmer

1978 – Air Technology

In 1978 werd voor het eerst luchttechnologie gebruikt in een sneaker. ‘Nike Air’ is gemaakt van samengeperste lucht in een robuuste en zeer flexibele zak, die meer flexibiliteit en veerkracht biedt. En dit zonder afbreuk te doen aan de structuur. De Air units behouden hun gegeven vorm, bieden elasticiteit, verlagen de impact en houden de sneaker strak en licht om op te starten.

Het revolutionaire idee om lucht aan een sneaker toe te voegen, was overigens afkomstig van voormalig NASA-ingenieur Frank Rudy. De Air Tailwind werd in 1978 in zeer beperkte oplage uitgebracht voor de Honolulu Marathon.

1987 – Nike Air Max 1

Ontworpen door Tinker Hatfield, was de Nike Air Max 1 de eerste sneaker die een venster bood op het inwendige van de zool. De laterale denker werd geïnspireerd door het Centre Georges Pompidou in Parijs.

Een sneaker ontwerpen die de Air Technology zichtbaar maakt – dat was het briljante idee. Er zijn nu zoveel geweldige Air Max 1 samenwerkingen dat het moeilijk is om er maar één uit te kiezen.

1988 – Nike Air Walker Max

Dit design heeft een soortgelijk ontwerp, maar is tegelijkertijd ook heel anders. De Air Walker Max kreeg een ander Swoosh-ontwerp en verschillende overlays.

Nike Air Walker Max

1989 – Nike Air Max Light

Net als de Air Max 1, maar dan minder zwaar – daarom heeft Nike zijn succesvolle silhouet geoptimaliseerd met EVA-schuim voor een gloednieuw gevoel.

90 sneakers
https://snkrjg.rs/c946393

1990 – Nike Air Max 90

Van de klassiekers is de Air Max 90 één van de populairste. Oorspronkelijk de Air Max 3 genoemd, maar de Air Max 90 vernieuwde de Air Max-sneaker volledig voor het nieuwe decennium. Vandaag de dag is de Air Max 90 nog steeds één van de populairste sneakers ter wereld.

1991 – Nike Air Max Classic BW

Een ongelooflijk belangrijk element voor de grootsheid van de Air Max is het feit dat er zoveel OG kleuren zijn die vandaag de dag nog steeds iconisch zijn. Dat is het geval met de Perzisch Paarse OG iteratie van de Nike Air Max BW.

De Nike Air Max Classic BW was oorspronkelijk een slankere versie van de Air Max 90 met een groter Air Window. (BW=Big Window) Meest recentelijk is de Nike Air Max BW geupdate met een Air zool over de gehele lengte, geleend van de Air Max 97.

nike air max classic BW
https://snkrjg.rs/eac4464

1992 – Nike Air Max 180

Tijd om speels te worden? De Nike Air Max 180 was de eerste Nike sneaker met Air technologie op de buitenzool. Het was in veel opzichten een afwijking van de beproefde en geteste formule van de vroege Air Max.

air max 180

1992 – Air Max ST

Tegenwoordig waarschijnlijk alleen bekend bij verzamelaars en echte Air Max-fans: de Air Max ST uit ’92. Wat hier ook nieuw is: het ontwerp van de Air window!

nike old school

1993 – Nike Air Max 93

De ontwerpers bleven het ‘blow-molding’-proces perfectioneren, wat leidde tot Air Max 93 en nam het ontwerp van de Air Max 180 over, waardoor we gekleurde air units, sokachtige pasvormen en 270 graden zichtbare Air kregen.

air max 93

Vond je de blog post leuk? Houd dan onze sneaker nieuws sectie in de gaten voor het tweede deel van de Nike Air Max Timeline! Daarnaast kun je hier meer spannende informatie en specials vinden over de speciale Air Max familie van Nike!