Skip to content
Upcoming

De iconische en revolutionaire Nike Air Max 90 OG ‘Infrared’

17 maart 2021 14:14
De iconische en revolutionaire Nike Air Max 90 OG ‘Infrared’

Als er één sneaker zijn eigen ster op de Walk of Fame verdient, dan is het waarschijnlijk de Nike Air Max 90 (III) ‘Infrared’. Deze sneaker is naar verluidt de tweede in een reeks legendes die we aan je zullen voorstellen in onze ‘10 dagen Air Max 2021‘.

De creatie van een iconische sneaker

“In veel opzichten gaat ontwerpen over het anticiperen op de behoeften van de toekomst.”, zegt Tinker Hatfield over zijn werk, in een Netflix documentaire. Dat is precies wat de iconische schoenontwerper deed met de Air Max 1, die de sneakerwereld in 1987 op zijn kop zette.

Het succes van de schoen werd gevolgd door twee nauwelijks te onderscheiden opvolgers: de Air Max Light en de Air Walker Max. In 1989 kwam er een vervolg. De Air Max 2 verschilde van het origineel, met gekartelde panelen en een tussenzool van EVA-schuim.

Nike Air Max 3

Hatfield zorgde met gemak voor de doorbraak van de Air Max lijn. Met de Air Max 3 voegde hij namelijk nog een icon toe aan zijn ontwerp-carrière. De Air Max 3 uit 1990 had een grotere Air unit dan zijn voorgangers en een groter venster waardoor het licht kon binnenvallen. Deze innovatie plaatste de Air Max 3 in het middelpunt van het schoenontwerp.

Tinker Hatfield Air Sketch
Tinker Hatfields eerste Air-Sketch

“People struggle with stuff they don’t understand. Design that’s different than what they’re used to. Yet, what creates excitement and gets people to pay attention, may actually leads to some breakthroughs in performance, it’s the kind of force the destructive nature of like ’that’s a big idea’. That’s way I do. That’s my job.”

Tinker Hatfield, in Abstract

Net wanneer Hatfield’s werk aan de Air Jordan 3 effect had op de hele Jordan lijn, bewees de Air Max 3 dat de bliksem meer dan eens kan inslaan. Dit maakte de weg vrij voor vele samenwerkingen en classics. De schoen is zowel door het ontwerp als door de eerste iconische colorway, “Infrared” succesvol geworden.

Nike Air Max 90 (III) 'Infrared'

Nike Air Max 90 (III) ‘Infrared’

Het kleurenschema van de Nike Air Max 90 OG ‘Infrared’ is samengesteld uit wit, grijs, zwart en het kenmerkende Infrared. Het is een heel speciaal helder rood dat de cultschoen kenmerkt. Eigenlijk heette het model Air Max 3, omdat het de derde was in de reeks van Nike die lucht zichtbaar maakte.

De opvallende rood/roze neon accenten trokken onmiddellijk de aandacht naar de Air unit. Bijpassende details op de hiel, de teen en de oogjes brengen de overige kleuren in balans. De mudguard was gemaakt van zwart leer. Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het silhouet, werd in 2020 de Air Max 90 OG opnieuw uitgebracht.

Nike Air Max 90 (III) 'Infrared'

CT1685-100 · Prijs vanaf €70,-

Naar alle aanbieders

Een rolmodel voor de volgende generaties

De iconische waarde van de schoen kan niet langer worden ontkend. Ondanks het succes van de originele modellen blijven de ontwerpers van Nike steeds nieuwe ideeën ontwikkelen voor de Air Max. In de loop van de geschiedenis zijn dat onder andere de Air Max 95, 97, Air Max Thea en Air Max 270.

Bekijk gerust deze video voor nog meer info. Met name de video over de ontwikkelingsgeschiedenis van de Air Max 2090, die is geïnspireerd op de Air Max 90.

De populariteit van deze schoen is onbetwist. In de loop der jaren hebben nog veel meer colorways de sneakerwereld op zijn kop gezet. Wij zijn er zeker van dat het hier niet ophoudt. Wij hebben alle releases voor jou in onze kalender staan. Check them out!

In onze ‘Ten days of Air Max 2021’, geven we nog meer Air Max hoogtepunten het podium dat ze verdienen. Dus voel je vrij om ons sneakernieuws te bekijken. Blijf ons ook volgen! Wij geven deze tien dagen namelijk een aantal giveaways weg via de app en onze Instagram.