Skip to content

Maak kennis met de Air Jordan 1

Tijdens Michael Jordans eerste seizoen in de NBA verzekerde hij zichzelf niet alleen van een plek bij de Chicago Bulls, maar hengelde hij ook een sponsorcontract met Nike binnen. Het kostte Jordan enige overtuigingskracht om over te stappen van Converse naar Nike (de Chuck Taylor was Jordan's favoriete sneaker tijdens zijn studie), maar de Air Jordan 1 overtuigde hem van zijn keuze.

De eerste Jordan sneaker die Michael Jordan in 1985 droeg was ontworpen door de voormalige creatieve ontwerper van Nike, Peter C. Moore. Jordan klaagde over de dikke zolen van Nike schoenen waardoor hij de baan niet goed kon voelen. Dit was dan ook een van de belangrijkste punten in het ontwerpen van een nieuwe sneaker.

De Air Jordan 1 verscheen in 1985. De sneaker combineerde elementen van Nike's klassieke silhouetten met de vooruitstrevende technologieën van het Jordan Brand. Het Wing-logo deed zijn intrede, evenals het Jumpman logo.

Fragment Design x Air Jordan 1

In 2014 werkte Jordan Brand samen met het Japanse label Fragment Design. De twee namen releaseden de Air Jordan 1 Retro in een 'Royal Blue' colorway. De sneaker heeft een upper gemaakt van leer. Zwarte overlays steken mooi af bij de koningsblauwe kleuren op de sneaker.

Het ontwerp wordt afgemaakt met een witte middenzool en een koningsblauwe rubberen buitenzool. De sneaker dropte op 27 december 2014 voor een retailprijs van € 185. Prijzen voor deze zeldzame colorway variëren tegenwoordig bij marktplaatsen als StockX van € 2.800 tot € 10.000. De sneaker is vooral geliefd om zijn tijdloze zwart/wit/koningsblauwe colorway en wordt geleverd met een extra set blauwe veters.

Populaire AJ1 Colorways

Air Jordan 11 OG Concord

Royal Blue

De Air Jordan 1 'Royal Blue', de eerste kleur die toegankelijk werd gemaakt voor het grote publiek, was de persoonlijke favoriet van Michael Jordan. Jordan verscheen in een vroege promotiecampagne in deze blauw-zwarte tint, ondanks dat deze kleuren niet Jordan's teamkleuren waren. Chuck Kuhn, een bekende sportfotograaf, schoot de campagne.

Het beeld van Jordan in Royal Blues met een bijpassende sweater tijdens de zonsondergang op een eenzame landingsbaan in Oregon is net zo beroemd als de sneaker die het vertegenwoordigt.

AJ11 OG BRED

Black Toe

Een van de originele AJ-1 colorway, de 'Black Toe', wordt nog steeds beschouwd als een van de meest iconische colorway van de sneaker. Hoewel Jordan de sneaker zelden op het veld droeg, was de Air Jordan 1 'Black Toe' wel de sneaker die ons het welbekende Jumpman-logo gaf.

Jordan droeg de 'Black Toe' colorway tijdens een fotoshoot die later ter inspiratie diende voor het Jumpman logo. Daarom zal deze colorway altijd worden beschouwd als een van de beste ooit.

Air Jordan 11 Retro Space Jam

Bred

Alleen de 'Bred' of 'Banned' Air Jordan 1 colorway kan worden omschreven als 'badass'. Nadat de sneaker verbannen werd in de NBA voor het overschrijden van kledingvoorschriften, kreeg Jordan een boete van $5.000 opgelegd elke keer dat hij de Chicago Bulls geïnspireerde sneakers tijdens een wedstrijd droeg. Dit hield hem echter niet tegen en de sneaker steeg in populariteit, mede door het rebelse imago dat het paar kreeg.

Later bleek dat het hier over de Nike Air Ship ging, niet over de Air Jordan 1. Desondanks is de Air Jordan 1 High 'Bred' nog altijd erg populair, evenals de andere Jordan silhouetten die deze colorway ontvangen hebben in de afgelopen jaren.

Air Jordan 11 Retro "Win Like '96"

UNC

Hoewel de 'UNC' colorway niet zo populair is als sommige andere Air Jordan 1 colorways die Jordan tijdens zijn 'rookie year' droeg, is het nog steeds een van de meest aansprekende colorways die op de Air Jordan 1 is verschenen. De 'UNC' brengt ode aan de University of North Carolina, de school waar Jordan in 1984 studeerde.

De Air Jordan 1 High 'UNC' arriveert in de kleuren van het tenue; wit, zwart en blauw.

Air Jordan 11 Retro Derek Jater

Shadow

Met de enorm populaire 'Bred' en 'Royal Blue' colorways, kan men de 'Shadow' colorway misschien over het hoofd zien. Zonde! Want de Air Jordan 1 High 'Shadow' is na 35 jaar nog altijd een van de strakste designs uit de Jordan serie. De sneaker gebruikt de kleuren grijs en zwart.

Banned Air Jordan 1 vintage photo

Chicago

In een poging om de controverse rond de 'Bred' op te lossen, creëerde Nike deze door de competitie goedgekeurde rode, witte en zwarte colorway, die al snel de AJ-1 zelf ging symboliseren. De 'Chicago' colorway werd geïntroduceerd, mogelijk de meest iconische sneaker ooit ontworpen.

De colorway haalt inspiratie uit het tenue van de Chicago Bulls. De sneaker werd in 1985 geïntroduceerd en was direct een hit. In de afgelopen jaren is de colorway meerdere keren gereleased en gebruikt in samenwerkingen. In 2017 ontwierp Virgil Abloh, oprichter Off-White, in samenwerking met Nike 'The Ten'. De collectie bestond uit de tien populairste Nike silhouetten, waaronder de Air Jordan 1 in de 'Chicago' colorway.

Air Jordan 1 Retro XQ

XQ

De China-exclusive 'XQ' colorway van de AJ-1 is een van de uniekste paren in de geschiedenis van Nike. De sneaker heeft een met sterren versierde upper, gemaakt van leer.

Ondanks de grote populariteit van de sneaker, heeft Nike de colorway slechts één keer opnieuw gereleased. De 'XQ' colorway toont hoe Nike uitblinkt wanneer het gaat om het nemen van creatieve risico's.

 Air Jordan 1 HARE 2009

Hare

De Air Jordan 1 'Hare', geïnspireerd op de Air Jordan 7 colorway met dezelfde naam, heeft zijn sporen nagelaten bij de meest geobsedeerde sneakerliefhebbers. De sneaker werd speciaal ontworpen voor de 23e verjaardag van de animatiefilm 'Space Jam', een film met Michael Jordan in de hoofdrol.

Ondanks de ingetogen colorway, heeft de sneaker een sprekende look, mede door de cartoon-achtige details. Het iconische Jumpman-logo is vervangen door Bugs Bunny, wat op papier misschien klinkt als een slecht idee, maar in de praktijk geeft dit detail de sneaker een unieke touch. De 'Hare' colorway is tot nu toe op verschillende Air Jordans gebruikt en met succes.

Air Jordan 1 Shattered Backboard 2015

Shattered Backboard

De 'Shattered Backboard' colorway is geïnspireerd op een oefenwedstrijd in Italië tijdens Jordan's eerste jaar. Tijdens deze wedstrijd, dunkte Jordan de basketbal zo hard door het net dat hij het backboard verbrijzelde. Hij droeg een oranje, zwart met wit uniform tijdens deze wedstrijd - de kleuren die vervolgens ook gebruikt zijn in de colorway.

Het incident vond plaats in 1985. In 2015, dertig jaar later, werd de 'Shattered Backboard' colorway uitgebracht. Vandaag de dag wordt de 'colorway' nog altijd beschouwd als een moderne klassieker en een van de beste colorways van de AJ-1.

Air Jordan 1 Igloo 2017

Igloo

De 'Igloo' colorway wordt beschouwd als een van de meest iconische colorways der tijden. De sneaker werd exclusief uitgebracht voor de kunstbeurs Art Basel. Het bovenwerk is van premium leer en gebruikt de kleuren mint, zwart en wit.

Het ontwerp is geïnspireerd op de waterkant van Miami's South Beach.

Of het echt gelukt is om de look en feel van South Beach vast te leggen, valt te betwisten, maar dat de 'Igloo' colorway een geliefde colorway is, staat vast.

Off-White x Air Jordan 1 OG 'Chicago' - The Ten

In 2017 kwamen Nike en Off-White samen voor een unieke samenwerking genaamd 'The Ten'. De Air Jordan 1 x Off-White, gemaakt door ontwerper Virgil Abloh, heeft een gedeconstrueerde esthetiek die hem onderscheidt van andere sneakers.

De sneaker arriveert in de klassieke 'Chicago' colorway en komt met unieke details, zoals een Swoosh die met zichtbare blauwe stiksels aan de schoen is bevestigd, 'Air' op de tussenzool en een Off-White ritssluiting op de kraag.

De shoebox die bij de sneakers wordt geleverd is ook gedeconstrueerd, met aan de binnenkant een zwarte basis en een gouden Jumpman-logo. De sneakers waren erg gewild en raakte snel uitverkocht. Het is geen verrassing dat deze schoen zo populair is, met verkoopprijzen op StockX variërend van € 5.000 tot € 10.000.