Skip to content
Editorial

Nike Air Max Month: De Big Bubble keert terug

13 januari 2023 19:43
Nike Air Max Month: De Big Bubble keert terug

It’s a revolution.

Als het gaat om sneakers is de Nike Air Max 1 een absolute topper. Weinig schoenen zijn zo kenmerkend, en 35 jaar na de oorspronkelijke release (ok… eerder 36… maar wie houdt dat bij?) komt hij terug met een knaller. Begin 2022 werden de geruchten bevestigd dat de Nike Air Max 1 ‘Big Bubble’ 86 eindelijk een comeback zal gaan maken!

Tijdens de SNKRS Live sessie met DJ Sneakerhead hebben Jamie Paige, manager van de Nike Air Max productlijn, en Jon Kosenick, schoenontwerper, de geruchten over de langverwachte terugkeer van de Air Max 1 bevestigd en uitgelegd dat het drie jaar heeft geduurd om het oorspronkelijke ontwerp van de Air Max 1 zo terug te krijgen.

De “Big Bubble” of “Big Window” zoals hij soms wordt genoemd, zal gaan releasen tijdens Air Max Maand 2023, waarschijnlijk op Air Max Day, 26 maart.

Nike

The Big Bubble

Wat is er nu zo geweldig aan de Big Bubble?, zullen sommigen zich afvragen, Het is toch gewoon een grotere bubbel. Maar als we één ding weten: we houden van een OG. En deze… wel… dit is DE OG.

Nike Air Max 1 '86 OG 'University Red'

DQ3989-100 · Prijs vanaf €75,-

Naar alle aanbieders

De Nike Air Max 1 zoals wij die kennen en liefhebben werd oorspronkelijk ontwikkeld in 1987 met een grotere Air Unit in de tussenzool, maar hij bleef maar een paar maanden in productie omdat hij in het beginstadium van zijn release een aantal tests niet haalde. Nike testers vonden dat de Air Bubble kraakte bij kouder weer, waardoor de sneaker ongeschikt werd.

De “Big Bubble” werd toen vervangen door een iets kleiner exemplaar dat dit probleem leek te verhelpen. Gelukkig is het nu 2023 en kunnen we met de huidige technologie de “Big Bubble” weer in al zijn glorie zien.

Baanbrekende technologie

Om het belang van deze uitgave goed te begrijpen, moeten we teruggaan naar 1978, toen de Nike Tailwind voor het eerst werd gelanceerd met gevulde zakken in de tussenzool. Nike gebruikte voorgevormde EVA-tussenzolen. Deze nieuwe fase in de geschiedenis van Nike was behoorlijk baanbrekend – zozeer zelfs dat de Air Max 1 met zijn zichtbare Air pas bijna 10 jaar later, op 26 maart 1987, zou worden gelanceerd. De Tailwind had zich toen staande gehouden.

The Nike Air Tailwind pulled apart, and its air unit.
Nike

Max it out (wrijf het uit)

Dit leidde uiteindelijk tot de allereerste Air Max Day, die 27 jaar later, op 26 maart 2014, zou plaatsvinden. Hiermee zou een grote traditie ontstaan; Nike zou voortaan met belangrijke Air Max releases komen op deze dag, elk jaar vanaf 2014. Drie jaar na de introductie werd Air Max Day een hele Air Max Month toen we de 30e verjaardag van de Air Max 1 vierden.

De reden voor de verandering naar één maand was de enorme hoeveelheid evenementen en bijbehorende publiciteit die Nike over de hele wereld voor het Air Max product deed. Alleen al voor de 30e verjaardag bracht het merk Swoosh negen paar Air Max uit en won de ontwerper Sean Wotherspoon de “Vote Forward”-wedstrijd. Wotherspoon bracht in 2018 één van de grootste Air Maxen aller tijden uit: de Sean Wotherspoon Air Max 1/97.

Nike x Sean Wotherspoon Air Max 1/97

AJ4219-400 · Prijs vanaf €571,-

Naar alle aanbieders
8 Air Max Releases in hands
Nike

Een close call

Hoewel Air Max duidelijk een succes was, ging het bijna niet door.

Oorspronkelijk stelde Marion Franklin Rudy, een voormalig NASA ruimtevaartingenieur, het idee van Air Units voor aan het Three Stripes merk adidas. adidas lachte echter om het idee, dus Marion gaf zijn aanbod door aan concurrent Nike. De oprichter van Nike, Phil Knight, leek aanvankelijk niet onder de indruk van het concept en was sceptisch, vervolgens maakte hij prototypes, en stopte deze in zijn eigen schoenen en testte ze tijdens een 6-mijlsloop.

Toen hij terugkwam, was hij dolblij! Hij vond dat ze goed werk hadden verricht, maar was ook blij met het feit dat adidas het idee had afgewezen, wat hem aanspoorde om het revolutionaire ontwerp tot een succes te maken. Destijds werd afgesproken dat Rudy ongeveer 15 cent per verkocht paar zou ontvangen. Ook geen slechte deal voor Rudy.

Marion Franklin Rudy with air units
Nike

Tinker around

Na het succes van de Tailwind brak een nieuw tijdperk aan waarin sneakermerken nieuwe wegen insloegen met technologie en felle kleuren; Nike moest dus ook een tandje bijzetten. Architect Tinker Hatfield kwam in beeld.

Tinker werkte voor Nike als bedrijfsarchitect voor de Oregon campus en werd vervolgens gedetacheerd om zijn architectonische geest toe te passen op sneaker ontwerpen. Toen het op de Air Max 1 aankwam, wist hij dat hij iets bijzonders op het spoor was. Hoewel hij voor de Air Max 1 niet specifiek werd beïnvloed door het Pompidou-gebouw in Parijs, zei Hatfield dat het ontwerp van het gebouw zijn architecturale geest zeker op zijn kop zette en hem outside of the box liet denken – of in dit geval, buiten de schoen.

Een zet die ertoe leidde dat zijn collega’s zijn ontslag eisten.

Tinker Hatfield with an Air Max 1
@lediable

Maar dat dreef hem alleen maar om de sneaker zo opvallend mogelijk te maken. Hij was niet het soort ontwerper dat terugschrok voor flitsende ontwerpen, dus vond hij dat het wit en grijs van de sneaker iets nodig had om het in evenwicht te brengen; en zo werd de iconische felrode band, of “Rand”, geboren.

Een obstakel op de weg

Nu het product klaar was, moest het alleen nog op de markt worden gebracht. Nike’s reclamebureau Wieden & Kennedy leverde een opvallende, aandachttrekkende commercial, overigens de eerste voor Nike op televisie. En de Air Max 1 was de hoofdattractie. De commercial zorgde voor onmiddellijke verkoop, maar helaas ook voor juridische problemen voor het bedrijf, dat door Apple Records werd aangeklaagd voor 15 miljoen dollar.

Nike Air Shock Treatment for the Road advert.
Nike
Air Max 1 Nike Air is not a Show advert
Nike

Zij hadden Michael Jackson en EMI Capitol Records, de houders van de rechten op het Beatles-nummer “Revolution”, betaald om het nummer te gebruiken in hun televisiecommercials. Apple Records vond echter dat Nike hun persoonlijkheid en reputatie zonder toestemming had gebruikt. Nike verdedigde zich tegen de beschuldiging en sloot zijn gedrukte verklaring af met de woorden: “Deze reclamecampagne gaat over de fitnessrevolutie in Amerika en de verschuiving naar een gezondere levensstijl. Wij denken dat dat een boodschap is waar we trots op kunnen zijn.”

De resultaten van het juridische geschil zijn nog vertrouwelijk.

Runners World advert of the Air Max 1
Runners World

Nike zou iconische advertenties blijven maken voor print, met beelden van de White-Grey-University Red colorway gekoppeld aan eenvoudige uitspraken als ‘Shock Treatment for the Road’ en ‘Nike Air is Not a Shoe’. Hopelijk krijgt de ‘Big Bubble’ in 2023 dezelfde behandeling.

Voor alle details over Air Max Day releases van 2014 tot nu, bekijk Sneakerjagers Geschiedenis van Air Max Day.

Ben je benieuwd naar de komende en huidige Air Max releases? Bekijk dan de Sneakerjagers release kalender.