Skip to content

Nike Air Max 1

18 resultatenPagina 1 van 1

De Nike Air Max 1

De Air Max 1 was een revolutionair ontwerp voor Nike, omdat het de eerste sneaker was met een luchtunit in de hiel. In eerste instantie gemaakt als een hardloopschoen, is er geen sneaker fan vandaag de dag die niet een paar van de Air Max 1 trots in hun collectie heeft zitten.

Wie heeft de Air Max 1 gemaakt?

Een reis naar Frankrijk was alles wat ontwerper Tinker Hatfield nodig had voor de inspiratie om de AM1 te creëren. Het Parijse Center George Pompidou gebouw was ontstaan nadat de architecten ervan op het idee waren gekomen om een gebouw binnenstebuiten te keren, en het was deze manier van denken die resulteerde in de zichtbare luchtunit in de Air Max 1 van Hatfield.

De air unit werd in de hiel van de Air Max 1 geplaatst om optimale ondersteuning te creëren, en de sneakers waren flexibel en comfortabel met goede demping van de schuimzool. Het bovenwerk was gemaakt van mesh en suède.

De Air technologie van Nike bestond eigenlijk al een tijdje. Het was voormalig NASA medewerker Frank Rudy die ontdekte hoe je gas in de zolen van sneakers kon plaatsen. De technologie werd in 1978 geïntroduceerd in de Air Tailwind.

Wanneer is de Nike Air Max 1 uitgekomen?

Het was op 26 maart 1987, toen de eerste Air Max officieel werd uitgebracht in de kleurstellingen ‘Sport Red’ en ‘Varsity Blue’. Hoewel het niet meteen veel indruk maakte, zette Nike veel reclamebudget achter het model en zette de sneaker op sterren als Michael Jordan en tennisser John McEnroe. In de marketing voor de AM1 werd zelfs voor het eerst en als enige een Beatles-opname (‘Revolution’) gebruikt in een reclame, iets wat veel stof deed opwaaien en eindigde in een minnelijke schikking. De algemene campagne wist de AM1 veel populariteit te bezorgen.

Jaren van experimenteren met het ontwerp en de materialen volgden, maar het kwam nooit echt van de grond, toen uiteindelijk eind jaren ’90 het ontwerp zich stabiliseerde met leer, mesh en suède die allemaal in het model werden gebruikt.

De eerste collab voor de AM1 was met het Japanse merk Atmos, dat ter gelegenheid van de 15e verjaardag van het model de beroemde Safari print op het spatbord plaatste en een aardse oranje kleurstelling gebruikte om de look af te ronden. Hun opvolger, de Air Max 1 ‘Elephant’, kwam uit in 2007 en wordt door velen gezien als de beste Air Max colorway aller tijden. Het was de eerste sneaker, behalve de Air Jordan 3, die het patroon van de olifantenhuid gebruikte, en had contrasterend wit leer, zwart suède en groenblauwe details.

In 2021 verspreidde het Amsterdamse Patta vier Air Max 1 releases in een collectie getiteld ‘The Wave’. Elke sneaker ging vergezeld van een korte film gemaakt door filmmaker Mahaneela in samenwerking met regisseur Steve McQueen, en de serie omhelsde de thema’s vrijheid, creativiteit, en inspiratie. Het ontwerp had een golvend spatbord en verscheen in de kleurvarianten ‘Monarch’, ‘Aqua Noise’, ‘Rush Maroon’ en ‘Black’. Elke iteratie bleek waanzinnig populair, en de releases waren onmiddellijk uitverkocht.

Air Max Day

Om de geschiedenis van het begeerde model goed te vieren, riep het merk uit dat elke 26 maart ‘Air Max Day’ zou worden. Elk jaar werden nieuwe Air Max sneakers en limited-edition stijlen uitgebracht, te beginnen met de Air Max 1 ‘Air Max Day 3.26’ in 2014 toen het allemaal begon. De colorway gaf een nieuwe draai aan de originele AM1 met een knalgele tussenzool en onderkant van de tong.

Hoeveel kost de Air Max 1?

Bij de lancering zal de AM1 tussen €140 en €170 gaan kosten.

Voldoet de Air Max 1 aan de maat?

Over het algemeen valt de Air Max 1 goed op maat.