De Nike Air Force 1
Als een van de meest iconische modellen in de sneaker wereld, is de Nike Air Force 1 een klassieker die bekend staat om zijn veelzijdige stijl, comfortabele pasvorm en brede scala aan kleurstellingen. De basketbal geworden lifestyle sneaker is een favoriet onder beroemdheden en sneakerheads.
Bruce Kilgore was de jonge schoenontwerper die een manier vond om Nike’s Air technologie te integreren in een basketbal sneaker, en zo Nike hielp om de basketbalscene te betreden met de Nike Air Force 1. De technologie werkte met onder druk gezette lucht in een zak die bijdroeg aan de elasticiteit, duurzaamheid en flexibiliteit van de zool.
De high-top sneaker, ontworpen voor intense actie, was voorzien van een cirkelvormige zool zodat spelers hun grip op het veld konden behouden. Amper een jaar na de lancering van het model tekenden zes topspelers van de NBA een contract met het merk om de high-top versie op het veld te dragen.
Oorspronkelijk was de schoen voorzien van een mesh zijpaneel, toebox en spatbord, maar bij latere versies is dit detail verdwenen. De originele stiksels op de zijpanelen zijn ook niet meer aanwezig op de moderne versie van de AF1. Een onderscheidend kenmerk dat is gebleven ondanks tweaks en variaties op het model is het zilveren medaillon aan de onderkant van de veters.
Het model is genoemd naar het vliegtuig Air Force One waarin de president van de Verenigde Staten vliegt.
De Nike Air Force 1 kwam voor het eerst uit in 1982 als een high-top model. Een jaar later, werd de AF1 Low op de markt gebracht. Maar in 1984 werd het model stopgezet als gevolg van voortdurende innovatie in andere sectoren van de sneaker wereld.
De populariteit van de AF1 zorgde ervoor dat Nike hun beslissing om het model te stoppen terugdraaide en de schoen een jaar later weer in productie nam. De uitbreiding van de productie was te danken aan drie Baltimore retailers (Charley Rudo Sports, Downtown Locker Room, en Cinderella Shoes) die Nike overtuigden om hen nieuwe en exclusieve Air Force 1 colorways te laten verkopen. Deze samenwerking was een van de eerste tussen een sneaker winkel en sneaker merk, en maakte de weg vrij voor nu gebruikelijke regionale exclusieve, gelimiteerde product en Quickstrike release producten.
De eerste 1.200 paar waren snel uitverkocht, en er vlogen er steeds meer uit de schappen. De winkeliers vroegen Nike om elke maand een nieuwe colorway, en de inwoners van Baltimore hapten toe. Al snel maakten mensen road trips van New York en D.C. naar de stad, alleen voor de exclusieve sneakers. Het ‘Kleur van de Maand’ initiatief was een groot succes en betekende een grote overgang voor de Air Force 1 naar de modewereld.
In de jaren negentig bracht Nike de geheel witte Air Force 1 Low-top uit, waarmee de schoen zijn status als klassieker verstevigde dankzij een bestaande inner-city fanbase. Het model bleef steeds beter verkopen, omdat Nike regelmatig gelimiteerde, speciale edities en premium ontwerpen uitbracht.
In het begin van de jaren 2000, werd de Air Force 1 een belangrijk modeartikel in de muziekindustrie. Rappers als Jay-Z, Nelly en G-Unit gaven het model shout-outs in een aantal van hun hitsingles, en Nike creëerde een enorme reeks van handtekening AF1s voor iedereen, van Fat Joe tot Roc-a-Fella Records.
Voor de 35e verjaardag van het silhouet in 2017, werkte Nike samen met Off-White, Roc-a-Fella, Just Don, Travis Scott en Acronym om vijf wit-op-wit colorways te creëren. Deze releases waren enorm populair, vooral de Off-White x Air Force 1 Low by Virgil Abloh die voorzien was van een metallic zilveren Swoosh.
De Nike Air Force 1 Low en Mid worden bij de release normaal verkocht tussen de € 100-120, terwijl de Nike Air Force 1 High normaal verkocht wordt voor € 130-140.
Over het algemeen vallen Air Force 1’s een beetje groot uit, dus het kan zijn dat je een halve maat kleiner moet nemen. De middelste en hoge versies zitten echter strakker dan het lage silhouet.