Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme Nike Air Force 1 FAQ

26 februari 2023 09:42
De ultieme Nike Air Force 1 FAQ

Wanneer je denkt aan een legendarische sneaker, dan denk je al snel aan de Air Force 1 van Nike. De schoen werd oorspronkelijk geïntroduceerd voor basketbal. Maar het silhouet wordt natuurlijk al decennia lang ook gewoon op straat gedragen als casual sneaker. Vandaag gaan we dieper in op de geschiedenis van deze Air Force en beantwoorden we de tien meest gestelde vragen!

De geschiedenis van de Air Force 1

In 2022 vierden we de 40e verjaardag van de Nike Air Force 1 en zijn geschiedenis gaat dan ook ver terug. In 1982 werd deze schoen namelijk als eerste basketbalschoen ooit met Nike Air technologie geïntroduceerd.

Het design van Bruce Kilgore zou het basketbal en de sneakercultuur voor altijd veranderen. Zo bracht de Force serie Nike Air demping naar het spel in de zaal. Buiten het basketbalveld was het onder andere een groot succes binnen de hiphop community.

Veel van ons kennen de Air Force 1 door het Low model. Maar wist je dat de eerste modellen uitgebracht werden in de High uitvoering? Kijk maar eens naar het eerste Nike Air Force 1 model hieronder!

De eerste Nike Air Force 1 als basketbalschoen
Nike

Wij vinden dat deze sneaker in geen enkele garderobe meer mag ontbreken. Maar hoe is die populariteit precies ontstaan?

De AF1 werd in 1983 gedragen door Nike’s beste NBA-spelers uit die tijd. Denk bijvoorbeeld aan Michael Cooper, Bobby Jones en Moses Malone. Dit zorgde al snel voor veel belangstelling bij de sneaker liefhebbers. Toch wist Nike de populariteit niet vast te houden. In een tijdperk van constante innovatie raakte de eenvoudige, maar functionele sneaker in vergetelheid. Het leidde er zelfs naar dat Nike slechts twee jaar na hun oorspronkelijke release de productie van de Air Force stop zette.

Toen vervolgens drie retailers in Baltimore in 1985 de Air Force 1 in de kleurencombinaties Royal Blue en Chocolate Brown herintroduceerde, waren de 3000 paar bijna meteen uitverkocht. Deze drie retailers uit Baltimore worden om die reden ook wel als de redders van de Air Force 1 gezien. Niet veel later was de sneaker opnieuw overal op straat te zien.

Nadat retailers van 1986 tot 1991 eenmalige AF1 designs uitbrachten, verspreidde de belangstelling voor de schoenen vanuit Baltimore al snel over de hele oostkust. Ook Nike speelde hier op in. Ze brachten beperkte oplages uit van speciale en premium edities rond evenementen en feestdagen. Midden jaren 90-2000 was de sneaker zelfs zo populair onder verzamelaars dat winkels de vraag niet konden bijhouden.

Tot slot werd de schoen helemaal een cultuuricoon toen ook wereldberoemde rappers en hiphopartiesten de Air Force 1 gingen dragen. In die tijd vervaagde de grens tussen basketbal en hiphop en begonnen ze elementen van elkaar over te nemen. Vooral in Harlem, New York namen artiesten Forces over als hun eigen schoenen. Dit leidde ertoe dat de wijk de enige locatie werd voor de nieuwste colorways. Wilde je de meeste gewilde paren scoren? Dan wist je dat je in die tijd in uptown Manhattan moest zijn! Zo is ook de bijnaam ‘Uptowns’ ontstaan voor de sneakers.

De eerste colorways van de Nike Air Force 1
Nike
Eenmalige AF1 designs van retailers
Nike

The Ultimate Nike Air Force 1 FAQ

Hoe valt de Nike Air Force 1?

De AF1 valt true to size. Dit betekent dat de schoen gelijk valt aan jouw echte maat. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de Mids en Highs strakker zitten dan de Lows. Wij raden het daarom aan om bij deze modellen een halve maat groot te nemen.

Hoe strik je de AF1?

De Air Force 1 strik je met een standaardknoop. Dit doe je door de volgende stappen te volgen. Kruis de veters en maak een ‘X’; wikkel de onderste veter om de bovenste en haal ze door elkaar; creëer een lus aan één kant van de veter; wikkel de andere veter eenmaal om de lus; creëer een nieuwe kleine lus met de gewikkelde schoenveter en haal die door het ‘gat’ in het midden.

Een andere populaire manier is de untied fit. Hier laat je het laatste stukje veter los hangen uit het laatste veteroogje. Je krijgt dus geen lus of andere knoop. Hier haal je de veters tweemaal door het voorlaatste oogje om de veters in te korten. Daarna alleen nog oversteken en de veters door het bovenste veteroogje halen!

Wil je je veters van je sneakers verbergen? Dat kan door de uiteinden van de veters aan de binnenkant van je schoen te stoppen. Maak hiervoor wel eerst een strik zoals je normaal zou doen. Alleen nu verberg je hem dus om de lip van je sneaker.

Waar kan ik de Nike Air Force 1 kopen?

Nike Air Force 1’s kun je kopen bij Nike zelf en geselecteerde retailers. Dit kan wel verschillen per AF1. Niet alle gereleasde schoenen zijn nog overal verkrijgbaar. Door de populariteit zijn ze bovendien in veel winkels uitverkocht.

Heb je een schoen op het oog? Met onze sneaker zoekmachine weet je precies waar en wanneer je een sneaker kunt kopen. Zo blijf je bovendien op de hoogte van Air Force 1 restocks!

Hoe stijl je de AF1?

De Air Force 1 stijl je het beste met een baggy broek of streetwear tracksuit. Lows gaan bijvoorbeeld goed met een losvallende Dickies broek. Mids en Highs style je goed met een Nike joggingbroek. Doordat ze verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, kun je ze dragen bij verschillende outfits. Zowel in de zomer als winter.

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om je schoenen te stylen. Veel inspiratie en tips vind je in een van onze vele style guides: Hoe style ik de Nike Air Force 1. Meer styling content ontdek je in onze sneaker news!

Hoe maak je een Nike Air Force schoon?

Een Air Force 1 kun je het beste schoonmaken met de hand. Dit kan onder andere met mild wasmiddel, zuiveringszout en waterstofperoxide, bleekmiddel, toiletpapier en citroen en zonlicht. Precieze schoonmaakmanieren en tips ontdek je in de do’s and don’ts van sneaker cleaning.

Daarnaast raden wij het af om je schoenen in de wasmachine te doen. Vooral sneakers van leer en suède kunnen er beschadigd uitkomen. Bij schoenen van canvas of katoen is het risico minder, maar blijft de kans op beschadigde sneakers zeker aanwezig. Wij raden dus aan om je sneakers altijd met de hand te wassen. Stop je ze toch in de wasmachine. Plaats de schoenen dan in een oude kussensloop.

Wat is het verschil tussen Nike Air Force 1 en 07?

Het grootste verschil tussen de AF1 en AF1 ’07 is zichtbaar in de schoenzool, materialen en mode. Zo is de zool bij de ’07 net iets hoger. Waar bij de AF1 bewust is gekozen voor een klassieke basketbal look, dus geen drukte, is bij de AF1 ’07 juist wel gekozen voor verschillende materialen. Bovendien worden de Air Forces steeds meer in de ’07 uitvoering uitgebracht. Tot slot kun je wel zeggen dat de Air Force 1 een klassieke uitstraling heeft en de Air Force 1 ’07 over meer modische details beschikt.

Nike Air Force 1 Low 'Brushstroke'

DX2646-100 · Prijs vanaf €79,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Force 1 '07

DV0788-100 · Prijs vanaf €67,-

Naar alle aanbieders
Hoe herken je een neppe AF1?

Je herkent neppe Air Forces niet door één vaste indicator. Het is namelijk een combinatie van indicatoren die per paar verschillend zijn. Wel kun je met deze indicatoren zo goed als zeker bepalen of een paar AF1’s echt zijn: materiaal en kleur, plaatsing van de Swoosh, vorm van de hiel, afwijkingen op de tong, neus en binnen- en buitenzool, fouten op de maatlabel, de doos, ontbreken van of afwijkingen in accessoires en tot slot het beoordelen van prijzen en verkopers.

Is de Nike Air Force van leer?

Veel standaard Air Forces worden gemaakt van stug synthetisch leer. Daarnaast is de middenzool van foam, vind je perforaties in de neus en heeft het een rubberen zool.

Daarnaast brengt Nike steeds meer milieuvriendelijke (vegan) schoenen op de markt. Hier zul je dus geen echt lederen, wol, zijde of lijm vinden. Ook natuurlijke materialen van plantaardige oorsprong worden gebruikt. Bijvoorbeeld kurk, natuurlijk rubber, hennep en katoen. Bij de originele Air Force 1 basketbalschoen zijn nu bijvoorbeeld het bovenwerk en de zolen gemaakt van productieresten en gerecycleerde materialen. Deze Next Nature sneakers hebben een gelijkaardige look en feel, maar zijn gemaakt van een totaal andere grondstof.

Hoe lang bestaat de Nike Air Force 1?

De Nike Air Force 1 bestaat al meer dan 40 jaar. In 1982 werd de schoen als eerste geïntroduceerd als basketbalschoen en in 2022 vierde het iconische silhouet zijn 40e verjaardag.

Wat is het verschil tussen een mannen en vrouwen Air Force 1?

Bij Nike geldt dat een vrouwen Air Force 1 op papier 0.5 centimeter groter is dan een mannen schoen. Ook kan een WMNS schoen net wat smaller aanvoelen. Dit doordat de hiel iets slanker is.

Nike Air Force 1 '07 'Triple White'

CW2288-111 · Prijs vanaf €79,-

Naar alle aanbieders

Nike Air Force 1 07 WMNS 'Triple White'

DD8959-100 · Prijs vanaf €63,-

Naar alle aanbieders
Schets uit 1982 van de Nike Air Force 1
Nike

Ook al komen we hier tot een einde wat betreft de FAQ, zijn we natuurlijk lang niet uitgesproken als het gaat om de Air Force 1 van Nike. Wil je dan ook graag meer weten over deze schoen? Op onze nieuwspagina vind je eindeloos veel verhalen en informatie over dit icoon van Nike! Ook graag op de hoogte blijven van AF1 of andere releases? Houd dan onze Sneakerjagers releasekalender in de gaten!