Skip to content
Editorial

Women in sneakers – Interview met Yentl

4 december 2021 12:00
Women in sneakers – Interview met Yentl

In de serie Women in sneakers spreken we met verschillende vrouwelijke figuren in de sneakerscene. Hierin hebben we het over de positie van vrouwen in de sneakerwereld en wat hen drijft. In dit deel spreken we met Yentl (19). Zij werkt al sinds haar vijftiende in verschillende sneaker stores en is momenteel actief bij Patta.

Waar het allemaal begon

Yentl is al van kinds af aan geïnteresseerd in sneakers. Op jonge leeftijd werkte ze bij Snipes en Harlem 82. Voor haar opleiding deed ze stage bij Patta in Amsterdam. Hier is ze blijven hangen en staat ze tot op de dag van vandaag nog steeds in de winkel.

Yentl Women in Sneakers
Foto van DRE @akadrestudio

“Ik weet niet precies meer hoe mijn passie voor sneakers is begonnen”, vertelt Yentl. “Rond mijn elfde wilde ik heel graag Nike Air Max 1’s. Ik heb mijn moeder echt moeten smeken om die paartjes. Sindsdien ben ik eigenlijk altijd wel bezig geweest met sneakers.” Een aantal jaren later groeide de passie voor sneakers toen Yentl de Air Force 1 VLONE voorbij zag komen.

“Ik weet nog heel goed dat rond 2017 de Nike Air Force 1 VLONE uitkwam en ik deze op Instagram voorbij zag komen. Toen ontdekte ik de resell wereld van sneakers en dat er modellen waren die ik niet zomaar kon krijgen. Dit was toen nieuw voor mij”, vertelt Yentl.

De VLONE heeft ze niet in handen kunnen krijgen en staat nog hoog op haar lijstje. “Na de VLONE kwam het Air Force 1 ‘Swoosh Pack’ uit. Bij dit model konden de Swooshes met klittenband verwisseld worden. Deze heb ik toen via SNKRS kunnen pakken en hiermee is het eigenlijk allemaal een beetje mee begonnen.”

Grote passie voor sneakers

Sindsdien heeft Yentl haar schoenencollectie al flink uitgebreid en staan er zo’n 80 paartjes in haar kamer. “Tegenwoordig collect ik nog steeds wel sneakers, maar ik merk wel dat ik nu meer gericht op zoek ben naar de OG paartjes. Ik hoef niet meer iedere sneaker te pakken zoals ik hiervoor deed”, vertelt Yentl. “Het is een andere richting op gegaan.”

Wat Yentl zo tof vindt aan de sneaker scene, weet ze niet zo goed. “Eerlijk gezegd, ik heb geen idee wat mij zo erg trekt aan de sneakerwereld. Misschien heeft het te maken met het feit dat ik toen ik jong was wat meer ’tomboy’ kleding droeg. Hier pasten sneakers goed bij en dit is evolved naar wat het nu is.”

Yentl Women In Sneakers

Waar ze vroeger haar moeder nog moest smeken om Nike Air Max 1’s, heeft ze nu een volle schoenenkast met paartjes als Air Jordan 4’s, OG colorways van de AJ 1’s en een aantal Dunks. “Ik wou sinds m’n elfde al Nikes en Jordans. Toen ik eenmaal ging werken en de sneakers zelf kon betalen, ging het erg hard.”

Vrouwen in de sneakerwereld

Yentl werkt sinds haar vijftiende bij verschillende sneaker retailers en weet als geen ander hoe het is om als vrouw in de sneakerwereld werkzaam te zijn. “Ik merk wel dat er sinds het afgelopen jaar meer voor vrouwen is en dat de community ons meer hoort”, vertelt Yentl. “Wel is de sizing gewoon een ding bij verschillende merken. Ik denk dat ze ons wel horen, maar daar niet veel aan gaan of kunnen doen. Ik heb het gevoel dat er dingen aan het veranderen zijn, maar je merkt nog steeds dat vrouwen soms niet de dezelfde kansen krijgen als mannen.”

Yentl heeft zelf maat 37,5 en mist hierdoor bepaalde releases. “Het is jammer wanneer er een toffe sneaker uitkomt die vanaf maat 40 gaat en je die niet kan pakken. Dat is soms vervelend, maar je leert er ook mee leven en pakt dan andere sneakers. Ik kan er toch niet veel aan veranderen.”

Zelf heeft Yentl bij Snipes en Harlem 82 gewerkt en merkte ze dat ze niet altijd serieus genomen werd. In november 2020 postte ze een verhaal op haar Instagram waarin ze haar frustraties over de positie van vrouwen in de sneaker scene uitte. Hier kwam veel reactie op en startte ze een conversatie voor meiden die dit op dezelfde manier ervaarden.

“Ik weet niet echt wat mijn motivatie achter die post was. Ik weet nog wel dat ik in de trein zat en toen was ik even geïrriteerd”, vertelt Yentl. Ze kwam net terug van een werkdag in de sneakerwinkel en had een discussie met een klant betreffende damessneakers. “Toen ik mijn verhaal had gepost, kreeg ik hier heel veel reacties op. Zo’n 50 meiden dm’den mij met hun eigen ervaringen en vertelden dat zij ook niet altijd serieus genomen werden.”

Huidige sneakerscene

Tegenwoordig merkt Yentl dat de sneakerwereld stap voor stap aan het veranderen is. “Er zijn meer vrouwen collabs en meiden worden sneller betrokken in talks omtrent sneakers.” Als Yentl één ding mocht veranderen, dan is het de equality in de sneaker scene. “Het klinkt heel logisch, maar ik zou sneakers in alle maten uitbrengen en geen onderscheid maken in mannen of vrouwen schoenen. Er hoeft toch geen label aan?”

Daarnaast vindt Yentl het soms jammer dat geliefde sneaker modellen erg gepusht worden. Zo vind ze zelf de Dunk een tof model en baalt ze er soms van dat er voortdurend nieuwe colorways uitkomen. “Het maakt het collecten wat minder leuk,” vertelt ze. “Dat is jammer.”

Yentl heeft in haar eigen sneakerkast een hoop Nikes staan. Ook Yeezys komen naar voren en ze neigt sinds kort vaker naar de comfy sneakers van New Balance. “Ik probeer nu echt meer selectief te kiezen in mijn sneakers. Zo kijk ik nu bij nieuwe releases of het wel een innovatief model is en niet weer hetzelfde silhouet.”

De sneakerkast van Yentl

In de kamer zien we een hoop diverse paartjes staan. Van Dunks tot aan Air Jordan 4’s, maar ook Slides op het tapijt in een hoekje. De echte pareltjes staan tentoongesteld. Hier zien we de Off White x Air Jordan 4 ‘Sail’ en de Comme des Garçons x Nike Shox in het wit. Ook twee Air Jordan 1’s van Aleali May staan op de kast.

Yentl Women in Sneakers

“Deze heb ik recent op Sneakerness gekocht”, vertelt Yentl terwijl ze de Sean Wotherspoon x Nike Air Max 1/97 tevoorschijn haalt. “Ik had toen drie paartjes verkocht en had deze al langer op het oog. Ik vind die toch wel heel tof.”

Yentl Women in Sneakers

Ook de drie colorways van de Patta x Nike Air Max 1 worden tentoongesteld en de Nike Air Max 1 Atmos Animal Pack 2.0 staat op de plank. Wanneer ik vraag naar de sneakers die nog op haar lijstje staan, haalt ze haar notities erbij. “Ik wil er nog een hele hoop. Zo wil ik nog meer sneakers van Aleali May. Zij maakt wel echt toffe dingen en ik vind de verhalen achter haar designs erg belangrijk. Voor de women community is zij echt wel een voorbeeld.”

Yentl Women in Sneakers
Yentl Women in Sneakers

Al scrollend door haar notities komen we nog verschillende OG colorways van de Air Jordan 1 tegen en de collab met Off White uit 2018. “De Air Force 1 VLONE staat ook nog wel echt hoog op mijn lijstje. Daar is het allemaal mee begonnen en dat is toch nog wel een beetje een nostalgie dingetje”, aldus Yentl.