Skip to content
Editorial

Vrouwelijke designers in de sneaker scene om in 2023 goed in de gaten te houden

12 maart 2023 14:39
Vrouwelijke designers in de sneaker scene om in 2023 goed in de gaten te houden

De sneaker scene wordt anno 2023 steeds meer gedomineerd door vrouwen. Designers als Yoon Ahn, Aleali May, Titi Finlay, Melody Ehsani en velen meer hebben in de afgelopen jaren hun sporen achtergelaten in de sneaker scene. Check hier een aantal vrouwelijke designers die je niet kunt missen in 2023.

WMNS in sneakers

De sneaker scene is aan het veranderen. Waar vroeger de mannen de overhand hadden, nemen steeds meer vrouwelijke designers hun plaats in de sneaker industrie. Grote spelers als Titi Finlay en Aleali May zetten de toon en brachten aandacht naar de positie van vrouwen in de sneakerwereld. Anno 2023 zien we steeds meer vrouwelijke spelers in een wereld die voornamelijk gerund wordt door mannen.

Titi Finlay
Beeld: Titi Finlay

Ook bij grote merken als Nike, PUMA en adidas is er steeds meer plek voor input vanuit vrouwen. Samenwerkingen met Rihanna, Dua Lipa, Yoon Ahn en Melody Ehsani zetten de toon en ook het jaar 2023 belooft een groot jaar te worden als het gaat om WMNS in sneakers.

Rihanna keert terug bij PUMA

Rihanna PUMA
Foto Andy Kropa

Na meer dan vijf jaar keert Rihanna terug bij PUMA. Onder de naam FENTY, tevens de derde naam van de zangeres, komen de twee namen met een uniseks collectie. In 2014 werkte Rihanna voor het eerst samen met het Duitse sportmerk en bracht designs als de Creeper en de Fenty Bow uit.

Kort na de Superbowl Halftime Show in 2023, kondigde PUMA de collab met Rihanna aan. “She’s back”, vertelde Arne Freundt, CEO PUMA, in een statement. PUMA en Rihanna hebben nog niet veel weggegeven over de samenwerking, maar dat de twee terug komen, is een feit.

Yoon Ahn met AMBUSH

Yoon Ahn AMBUSH
Beeld Nike

Een andere vrouwelijke designer die ook in 2023 een grote rol speelt in de sneaker scene, is Yoon Ahn. De oprichtster van AMBUSH heeft in het verleden al verschillende samenwerkingen met Nike gehad en ook in 2023 komen de twee opnieuw samen. De designs van Ahn zijn modern, strak en ietwat futuristisch.

In de voorgaande samenwerkingen met Nike kreeg de Swoosh een vergrote look en ook in de collabs in 2023 keert dit kenmerkende element terug. Ook AMBUSH’s eigen collectie, bestaande uit kleding en sieraden, komt met unieke items in 2023. Kortom; Yoon Ahn is zeker een naam die we veel gaan horen komend jaar.

Sam Zegelink met Saint Muze

Sam Zegelink, oprichtster van Saint Muze, staat bekend om haar puffertassen. Op 19-jarige leeftijd richtte ze haar eigen merk op en focust Sam zich op duurzaamheid binnen de fashionindustrie. Sinds de oprichting van Saint Muze in 2020 is het hard gegaan en is de Nederlandse designer verschenen op platforms als Hypebae en Sneakerjagers.

Naast haar welbekende puffer tassen, komt Sam met haar eigen kledinglijn onder de naam Saint Muze. Evenals de tassen, is de lijn ontworpen met oog op duurzaamheid. De Saint Muze kledingcollectie komt met items voor dames en heren en maakt in 2023 zijn debuut.

Titi Finlay bij Nike

Misschien wel een van de bekendste namen wanneer het gaat om WMNS in de sneaker scene; Titi Finlay. De Britse designer maakt zich al jaren hard voor genderneutraliteit in de sneaker scene. Sinds 2020 werkt ze samen met Nike en zet ze haar prints met quotes als ‘Make Sneakers Gender Neutral‘ op tote bags, shirts en op stickers.

In 2023 brengt Titi haar eigen prints uit. De werken zijn in beperkte oplagen te verkrijgen en zijn met de hand gemaakt. Elke oplage komt met een handtekening van designer. Lees hier het interview met Titi Finlay over genderneutraliteit in de sneaker scene.

Sanne Poeze en Nav Gill met boek ‘She Kicks’

Foto She Kicks

Eind 2022 kwam het eerste sneakerboek voor vrouwen uit; ‘She Kicks’, geschreven door Sanne Poeze en Nav Gill. In het boek worden de verhalen van vrouwen uit de sneaker scene verteld. Het boek staat vol met interviews met meiden als Melody Ehsani, Andrea Perez, Aleali May en velen meer en vertelt de verhalen achter diverse sneaker designs.

Het boek is geschreven door Sanne Poeze (@girlonkicks) en Nav Gill (@roboticlove), editor bij Hypebae. De twee leerde elkaar voor corona kennen via een interview dat Nav deed voor Hypebae. Sindsdien zijn de twee goed bevriend gebleven en kwamen eind 2022 met hun eerste boek. ‘She Kicks’ is momenteel nog te verkrijgen bij Studio96. Lees hier het interview met Sanne Poeze over ‘She Kicks’.

Tasha Bains met initiatief SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS

Tasha Bains
@tashabains._

Ook Tasha Bains mag niet ontbreken in deze lijst en richt zich op duurzaamheid binnen de sneaker scene. Samen met haar vriend Joey Birch richtte ze platform SNKRS ‘N’ Houseplants op en geeft ze workshops in en rondom Londen. Met haar creatieve visie houdt Tasha zich bezig met sneakers en zet ze ze zich in voor een duurzame sneaker industrie. Ook voor 2023 heeft SNKRS ‘N’ Houseplants grote plannen en wij zijn er helemaal klaar voor.

Dit zijn een aantal vrouwen uit de sneaker scene die je zeker in de gaten moet houden in het jaar 2023. Natuurlijk zijn dit slechts een aantal voorbeelden en mogen we samenwerkingen met namen als Billie Eilish en Beyoncé niet vergeten, laat staan de vrouwen behind the scenes bij merken als Nike en New Balance.

Vergeet niet het @sneakerjagers_womens Instagram account te volgen en blijf op de hoogte van het laatste nieuws betreft vrouwen in de sneaker scene.