Skip to content
Editorial

Genderneutraliteit is de volgende stap in sneakers – Interview Titi Finlay

1 juni 2022 17:30
Genderneutraliteit is de volgende stap in sneakers – Interview Titi Finlay

Make sneakers genderneutral – Dat is de boodschap die Titi Finlay wilt overbrengen aan grote sneakermerken als Nike en adidas. Titi is bekend sneakerhead en werkt samen met Nike. Met haar werk en graphics wil ze genderneutrale maatvoering naar de sneakerindustrie brengen.

Maak kennis met Titi

Voor degenen die Titi Finlay nog niet kennen, Titi is een general creative en woont in Londen. Ze heeft een grote passie voor sneakers en heeft een aantal unieke paren in haar collectie. Haar passie voor sneakers begon al op jonge leeftijd. Als kind-zijnde was ze groot fan van de Vans Slip-On. “Ik was een artistiek kind en was vooral fan van Vans skateschoenen.”

Later begon ze hakken en ander footwear te dragen. Sneakers werden pas echt een groot deel van haar leven, toen ze naar Londen verhuisde. “Pas toen ik begin twintig naar Londen verhuisde en ik de streetwearcultuur zag opkomen, met mensen die sneakers droegen voor de mode, besefte ik dat het iets was wat ik ook kon doen”.

Dit begon met een paar Nike Air Max 95’s. “Ik voelde me er zo cool in. Het begon allemaal met dat paar”, vertelt Titi. Op de vraag waarom sneakers zo interessant zijn voor haar, moet Titi twee seconden nadenken. “Ik heb nooit echt geweten waarom sneakers mij zo aanspraken, maar het was altijd iets wat ik leuk vond. Sneakers zijn een emotioneel ding voor mij, ik koop ze niet voor de hype. Sommige sneakers hebben een bepaald effect op me, ik moet ze gewoon hebben!”

Titi’s werk

Toen Titi naar Londen verhuisde, nam haar passie voor sneakers een vlucht. Ze ging werken bij ASOS en Laced, waar ze haar kennis van sneakers kon vertalen naar haar dagelijkse werk. “Het viel allemaal een beetje op zijn plaats”, vertelt ze. “Toen ik bij ASOS werkte als presentatrice van hun sneaker show, bouwde ik achter de schermen relaties op met grote sneaker merken zoals Nike en adidas. Dit was erg nuttig en ik werd meer openbaar over wie ik was in de sneakercultuur.”

Titi Finlay Nike

Na haar baan bij ASOS ging ze aan de slag bij Laced, waar de content uitsluitend gericht was op sneakers. Een droom die uitkwam voor Titi. Rond 2020 kwam ze in contact met Nike. “Mijn samenwerking met Nike begon aanvankelijk vanuit de connecties die ik met hen maakte bij Asos”, vertelt ze. “Ik denk dat het Air Max Day 2020 was, waar ik een partnerschap met ze aanging dat ging over zelfzorg en geestelijke gezondheid. Ik heb toen contact met ze opgenomen en gevraagd of ze geïnteresseerd waren om dit event te sponsoren en dat hebben ze gedaan.”

Dit resulteerde in een langdurige partnerschap met Nike en in 2020 ontwierp ze haar eigen sneaker met hen. Op dit moment werkt ze als freelancer en neemt ze verschillende projecten aan. Ze heeft een grote aanhang op Instagram en deelt haar graphics met de boodschap: “Make sneakers gender neutral”. Met deze ontwerpen wil ze een stem geven aan vrouwen in de sneaker scene.

Genderneutraliteit in de sneaker scene

Toen Titi in 2020 bij Nike haar eigen sneaker ontwierp, ging het hard “In 2020 deed Nike een By You project in verschillende steden, waar ze 20 creatives uit elke stad kozen om eigen colorways te ontwerpen”. Binnen drie zinnen moest Titi Nike vertellen wat ze zou ontwerpen als ze werd uitgekozen. “Ik vertelde hen dat ik mijn design zou ontwerpen voor de vrouwen in de Londense sneakergemeenschap. Ook wou ik met mijn design vrouwelijke sneakerheads steunen. Ze vonden het blijkbaar een goed idee, want ik werd uitgekozen om een sneaker te ontwerpen.”

Titi’s design voor Nike

Titi’s ontwerp van de Nike Air Max 90 haalt zijn inspiratie uit verschillende iconische Nike colorways. “Het design is geïnspireerd op de herensilhouetten, en is een mix van de Air Max 90 ‘Spruce Lime’ en de Air Max 1 ‘Watermelon’, die beide alleen in herenmaten kwamen. Het grote witte gedeelte is een verwijzing naar Sacai’s Air Max 90. Ik vond het erg interessant hoe ze dat deden en het vertegenwoordigt de plek voor vrouwen in de sneaker scene”.

Met haar ontwerp begon Titi het gesprek over de positie van vrouwen in de sneakerwereld. Kort nadat de sneaker was uitgebracht, begon ze zich meer te richten op genderneutraliteit en postte ze meer graphics op haar Instagram. Deze ontwierp ze met behulp van haar eigen vaardigheden uit de schilderkunst en nadat haar partner, een grafisch ontwerper, haar had geleerd hoe ze met verschillende programma’s graphics kon maken. “Mijn werk werd zo veel gedeeld, dat was bizar. Nike wilde opnieuw met me samenwerken en een product maken.”

Sindsdien zijn haar werken gedrukt op tote bags, shirts en verwerkt tot patches. Titi had twee collecties bij Nike en haar patches zijn verkrijgbaar bij NikeTown in Londen. Haar prints zijn kleurrijk en hebben een jaren 90 vibe. Maar het belangrijkste: de ontwerpen hebben een duidelijke boodschap. “Ik bracht deze ontwerpen uit omdat ik het gevoel had dat ik iets moest zeggen. Ik realiseerde me niet hoeveel mensen hetzelfde voelden.”

Just blend it

“Het kwam aanvankelijk voort uit frustratie”, antwoordt Titi op de vraag waarom ze zich uit begon te spreken over genderneutraliteit binnen de sneakerwereld. “Er waren zoveel sneakers die ik wilde, maar die er niet waren in mijn maat – ik heb maat UK 4 – en de meeste herenschoenen beginnen bij maat UK 6.” Hier heeft ze het vooral over de retros en iconische colorways waar ze vooral in geïnteresseerd was. “Als je vanwege je maat iets mist, voelt dat erg oneerlijk.”

Titi vertelt over de vrouwenreleases en waarom dit niet is wat vrouwen willen, hoe ironisch dit ook klinkt. “Toen de Dunk zijn moment had, maakten ze de Disrupts voor vrouwen. Een chunky versie van een silhouet dat al prima was, daar hadden we niet om gevraagd. Onlangs hebben ze zelfs een platformversie van de Air Jordan 1 Low gemaakt en dan denk ik, maar waarom?”

Titi Finlay Nike

Het is niet zo dat Titi een probleem heeft met vrouwen releases, maar het is de scheiding tussen mannen en vrouwen die haar stoort. “Als je colorways voor vrouwen gaat maken, dat is prima, maar geef ons dan tenminste ook toegang tot de general releases die we echt willen.” Hier praat ze over de Nike releases. Ook al werkt ze samen met Nike, ze ziet nog steeds veel ruimte voor verbetering. “Kijk naar Yeezy, zij doen alle colorways in alle maten en het is allemaal genderneutraal.”

Onlangs probeerde Titi een paar DC sneakers te kopen, die voor haar een nostalgische feel hebben. “Ik houd ervan hoe grof ze zijn”, vertelt ze, “maar toen ik een paar in mijn maat wilde passen, hadden ze alleen degene met roze glittertjes.” Met haar (soms rebelse) werk bij Nike ziet ze dat het gesprek rond genderneutraliteit een grote stap heeft gezet. Dat is positief, maar de grote veranderingen zijn nog niet zichtbaar en tot op de dag van vandaag worden er nog steeds vrouwen releases gedropt. “Just blend it, ik denk dat dat is waar iedereen naartoe beweegt”.

Toekomstplannen

Titi is optimistisch over de toekomst. Ze kijkt uit naar wat de samenwerking met Nike in de toekomst zal brengen en geniet van haar werk als freelancer. “Mijn grootste doel is om plezier te hebben en ik ben in een heel gelukkige positie waarin ik de dingen kan doen die ik wil doen”, vertelt ze. “Ik zou ook graag met Nike samen willen werken aan het ontwerpen en creëren van meer producten.”

Titi Finlay Nike

Hier heeft Titi het over een mogelijke volgende sneaker collab. “Ik zou graag ergens in de nabije toekomst nog een samenwerking met hen aangaan. Ik zou dan denk ik een colorway van de Air Max BW doen, waar ik gek op ben”, vertelt ze terwijl ze de Air Max BW ‘Beijing’ uit haar kast pakt. “Onlangs vond ik een paar van deze uit het ‘City’ pack, die waren echt moeilijk te krijgen, maar het is me gelukt!”

Hoewel Titi blij is om met Nike te werken, sluit ze samenwerkingen met andere merken niet uit. Hier spreekt ze over een mogelijke samenwerking met adidas of New Balance. Ze verwijst ook naar kleinere brands zoals Lilith en Salomon. “Ik zou graag samenwerken met Lilith, zij komt uit New York en ontwerpt sneakers exclusief voor vrouwen. Salomon zou ook wel gaaf zijn, die zijn op dit moment behoorlijk up and coming.”

Ook is Titi enthousiast over de comeback van skateschoenen. Merken als DC en Etnies brengen hun grove silhouetten terug en Titi is hier groot fan van. “Ik heb het gevoel dat skateschoenen op het punt staan een comeback te maken. Het zou mij enorm aanspreken als ik daar ook iets mee zou kunnen doen aangezien mijn roots daar een beetje liggen.”

Titi’s toekomstige favorieten

Wat Titi’s volgende werk ook gaat worden, wij zijn er klaar voor. Met haar ontwerpen spreekt ze voor alle vrouwen in de sneaker scene en heeft ze een gesprek op gang gebracht binnen de grote merken. Ook al zijn de grote veranderingen misschien nog niet zichtbaar in de huidige releases, Titi denkt dat dit in de toekomst zal veranderen. “De grote merken luisteren echt wel”, vertelt ze. “Er zijn zoveel vrouwen die zich erover uitspreken en ook mannen, het zou stom zijn om hier niet naar te luisteren. Ik heb het gevoel dat het uiteindelijk wel zal gebeuren.”

Titi Finlay Nike

In deze discussie over genderneutraliteit is Titi’s liefde voor sneakers nooit veranderd. “Ik kijk erg uit naar de AMBUSH x Nike Air Adjust Force in de zwart-witte colorway”, vertelt Titi wanneer haar wordt gevraagd over welke sneaker releases ze enthousiast is. “De Joe Freshgoods ‘Inside Voices’ zijn ook fantastisch, zowel de roze als de blauwe versie. Die ga ik zeker proberen te pakken.”

Ook is Titi enthousiast over de terugkeer van de Air Pennies bij Social Status. “Het is tof om te zien dat deze terugkomen en hopelijk zullen we daar in de toekomst meer van zien”, aldus Titi.

We zijn in ieder geval erg benieuwd naar wat Titi in de toekomst ons gaat brengen en kunnen niet wachten om meer van haar te zien. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de designs en het werk van Titi, neem dan zeker een kijkje op haar Instagram.