Skip to content
Editorial

Boek ‘She Kicks’ geeft podium aan vrouwen in de sneaker scene – Interview Sanne Poeze

1 december 2022 11:45
Boek ‘She Kicks’ geeft podium aan vrouwen in de sneaker scene – Interview Sanne Poeze
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

Sanne Poeze, beter bekend als Girl on Kicks, komt met haar eigen boek She Kicks. Het boek is in samenwerking met Nav Gill, eerder werkzaam bij Hypebae, geschreven en wordt uitgebracht door uitgeverij Studio 96 Publishing. She Kicks is het eerste boek dat zich richt op vrouwen uit de sneaker scene en komt met interviews met namen als Aleali May, Melody Ehsani en Titi Finlay. Sanne vertelt hoe She Kicks tot stand is gekomen.

Girl on Kicks

Sanne Poeze is de naam achter Girl on Kicks (@girlonkicks). Acht jaar geleden begon Sanne met delen van sneaker content onder de naam Girl On Kicks. “Dit begon eigenlijk als creatieve uitlaatklep naast mijn fulltime baan en heeft uiteindelijk geresulteerd in het platform dat het nu is”, vertelt Sanne. “Door de jaren heen is dit gaan groeien en heb ik zes jaar geleden mijn baan opgezegd en mij volledig op Girl on Kicks gestort.”

Dit heeft Sanne in de afgelopen jaren op een hoop verschillende plekken gebracht. In 2019 bracht Sanne haar eigen sneaker uit met Reebok, de Daytona DMX. Datzelfde jaar werkte ze ook met Jukserei samen aan een eigen streetwear-inspired sieradencollectie. De volgende stap: het uitbrengen van een eigen boek. “Dit was al lang een droom van mij”, vertelt Sanne.

Girl on Kicks interview
Sanne met de Reebok Daytona DMX – Foto Viënne E Sinay

Al sinds haar zestiende is Sanne bezig met sneakers. “Via een vriend raakte ik bekend met de wereld van sneakers, forums en exclusieve releases. Ik heb toen mijn eerste paar sneakers via eBay gekocht.” Hier ging het om de Nike Air Max 1 Atmos Beast Pack, die nog altijd in de woonkamer van Sanne tentoongesteld staat. Toen Sanne tijdens haar studie bij de Nike Store in Amsterdam ging werken, groeide haar interesse in sneakers. “Hier leerde ik meer over de geschiedenis van sneakers en de wereld erachter.”

Vrouwen in de sneaker scene

Ondanks dat Sanne niet graag de term ‘female sneakerhead’ gebruikt, wordt ze door veel van haar volgers wel gezien als vrouwelijk voorbeeld in de scene. “Ik heb mij nooit bewust als ‘vrouwelijke’ sneakerliefhebber neergezet. Ik deed gewoon wat ik leuk vond en deelde dat, de rest volgde eigenlijk vanzelf.” Al snel merkte Sanne dat ze met haar content voornamelijk vrouwelijke volgers trok en leidde dit tot waar ze nu staat, met ruim veertigduizend volgers op haar Instagram.

She Kicks book
She Kicks book
Studio 96

Sanne is zelf al meer dan tien jaar actief in de sneaker scene en merkt dat de vrouwen community steeds groter wordt. “Er is steeds meer plek voor vrouwen in de wereld van sneakers, dat zie je overal. Denk bijvoorbeeld aan de WMNS exclusieve releases, die hoeven van mij niet te blijven, maar die zijn zeker relevant voor andere type meiden die sneakers tof vinden.” Hier refereert ze ook naar het werk van Titi Finlay: “Ik denk dat genderneutraliteit in de sneakerwereld een stap in de goede richting is”, aldus Sanne.

She Kicks book
Studio 96

Titi Finlay is een van de vrouwelijke sneaker liefhebbers die een feature in het boek She Kicks heeft. Samen met Nav Gill, voormalig werkzaam bij Hypebae, kwam Sanne op het idee om een ‘female’ sneakerboek te maken. “Ik leerde Nav kennen via een interview dat ik een tijd geleden deed voor Hypebae, sindsdien zijn we eigenlijk goed bevriend gebleven. Toen ik aan Nav vroeg waarom er geen boek voor vrouwelijke sneakerliefhebbers was, had zij precies dezelfde vraag en kwam ons idee voor She Kicks.”

She Kicks

Het idee voor She Kicks was volgens Sanne in de eerste fase nog geen concreet plan. “We waren af en toe aan het brainstormen over hoe tof het zou zijn om een boek te schrijven. Op een gegeven moment dacht ik: dit moeten we gewoon doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Nav en Sanne hebben zich een weekend lang opgesloten in een Airbnb en hier aan hun pitch gezeten. “We hadden beiden nog nooit een boek geschreven en hadden dus ook geen idee hoe we dit aan moesten pakken.”

Na het rondmaken van de pitch, heeft het idee voor She Kicks een jaartje stilgestaan. “Life happened”, vertelt Sanne. Zo kreeg Sanne dat jaar een kind, nam corona zijn intrede en veranderde Nav van baan. Een jaar na het vormen van de pitch, kreeg Sanne bij toeval een mail van uitgeverij Studio 96 Publishing en is het balletje opnieuw gaan rollen.

In de eerste fase van het maken van She Kicks, zijn de twee voornamelijk bezig geweest met het interviewen van vrouwen en personen achter grote merken als Nike en adidas. “Al borstvoedend heb ik deze interviews gedaan via Zoom”, vertelt Sanne lachend. “Ik denk dat ik net zo’n twee maanden rust heb genomen na mijn bevalling, voordat ik aan de slag ging met de interviews voor She Kicks.”

She Kicks
Studio 96

In deze periode hebben Nav en Sanne meer dan veertig (vrouwelijke) sneakerliefhebbers geïnterviewd die op hun eigen manier actief zijn in de sneaker scene. Aan de hand van de verhalen en quotes uit de interviews, is vervolgens de leidraad voor She Kicks ontstaan.

Inspirerend en innovatief

Met het boek willen Sanne en Nav vrouwen in de sneaker scene uitlichten. De geschiedenis van sneakers reikt tot vele jaren terug. Vrouwen spelen volgens Sanne pas later een grotere rol in deze industrie, die eerst voornamelijk gerund werd door mannen. Namen als Aleali May, Titi Finlay en Melody Ehsani komen in het boek voorbij, maar ook de dames achter de schermen bij de grote merken doen hun verhaal. Met namen als Deena Bahri, Stella McCartney en Andrea Perez is She Kicks gevuld met unieke verhalen en quotes. “Inspirerende verhalen, bijzondere anekdotes en een interactieve ervaring. Ik denk dat dat het boek het beetje het beste omschrijft”, aldus Sanne.

She Kicks book
Studio 96

Ook over de sneaker op de kaft, de Air Jordan 1 High Satin ‘Shattered Backboard’ 1.0, is goed nagedacht. Deze colorway haalt zijn naam uit de wedstrijd waarin Michael Jordan het scorebord vernielde met zijn dunk. “Deze powerful move wouden we ook terugbrengen in dit boek”, vertelt Sanne. “The women in this book are shattering backboards, een beetje die gedachte. Daarnaast staat de softness van het satijn op de sneaker symbool voor de zachtheid van de vrouw.”

She Kicks book
Studio 96

Naast de focus op vrouwen in de sneakerwereld, richt She Kicks ook op de toekomst van de sneaker cultuur. Onderwerpen als NFT’s en duurzaamheid komen naar voren in het boek en ook komt She Kicks met een interactieve feature. Zo kunnen bladzijden uit het boek gescand worden met de Studio 96 Publishing app en kun je meedoen met giveaways, krijg je video’s te zien of kun je een NFT bekijken.

“Ik ben voornamelijk enthousiast over het idee dat het boek zo te verkrijgen is”, vertelt Sanne. “Als ik naar She Kicks kijk, denk ik: dit is gewoon ons boek. Dat is heel bijzonder.”

She Kicks wordt op 1 december 2022 gereleased en pre-orders kunnen nu al geplaatst worden.