Skip to content
Editorial

Interview met de voorvechters van duurzame sneakers – SNKRS ‘N’ Houseplants

28 april 2022 14:00
Interview met de voorvechters van duurzame sneakers – SNKRS ‘N’ Houseplants

Kunnen jullie jezelf voorstellen – wie zijn jullie en wat zijn jullie rollen bij SNKRS ‘N’ Houseplants?

T: Ik ben Tasha, ik ben medeoprichter van SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS, een platform dat duurzaamheid in de sneakerindustrie onderzoekt. Mijn rol ligt in de ontwerp kant van ons platform. Dit omvat het maken van content en collages. Ik focus me ook op de inhoudelijke strategie, inclusief wat we willen uitzenden en het doel van onze posts. Ik zorg ervoor dat we onze boodschap met succes overbrengen.

J: Ik ben Joey, de andere medeoprichter. Ik schrijf de meeste teksten, inclusief onderschriften voor Instagram, veel van de gidsen die we maken en de tekst op sociale posts. Ook heb ik een enorme sneakerkennis. Ik leef en adem sneakers, dus ik zorg voor de feiten en statistieken. Ik ben een soort wandelende sneaker-encyclopedie!

tasha and joey snkrs n houseplants
@Size_ / Enya Arton

Jullie zijn ongeveer een jaar geleden met SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS begonnen. Wat was de motivatie erachter?

T: Joey en ik gingen naar dezelfde universiteit. Ik studeerde af in het eerste jaar van de pandemie, wat een hele uitdaging was. Al mijn plannen over waar ik heen wilde, vielen in duigen en ik verhuisde terug naar huis. Omdat we allebei van sneakers hielden, probeerden we een baan in de sneakerindustrie te krijgen, maar omdat we nog maar net van de universiteit af waren, hadden we niet de ervaring die bedrijven van ons verwachtten.

We hebben toen het platform opgericht als onze eigen manier om sneakers te ontdekken en ons eigen deel van de gemeenschap te ontwikkelen, zonder een baan in de industrie te hebben. Er waren niet echt andere platforms die over duurzaamheid spraken, dus we vonden een kleine niche en hielden die vast. Dit is zo gaan groeien.

one year of snkrs n houseplants
@snkrsnhouseplants

J: Als onderdeel van mijn afstudeerproject voor de universiteit ben ik mijn eigen tijdschrift begonnen dat zich richtte op duurzaamheid in streetwear. Hierin keek ik naar hoe streetwear werd geconsumeerd. Daarna ben ik mij gaan specialiseren in sneakers en ben ik gaan kijken naar duurzaamheid in de sneaker industrie. Mijn huis en dat van Tasha staat vol met kamerplanten, dus combineerden we dit met sneakers met de gedachte dat dit een onderwerp is waar nog niemand iets mee gedaan heeft.

Uiteraard proberen de grote merken het idee van duurzaamheid te promoten, maar je ziet dat mensen uit de sneaker scene zich daar niet altijd toe aangetrokken voelen. Ze horen het woord ‘duurzaam’ en denken dat de kwaliteit van een sneaker niet hetzelfde is. Dat is niet het geval en dat is wat wij proberen over te brengen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een gerecyclede of duurzame sneaker. We proberen duurzaamheid zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken en zo onze boodschap over te brengen.

Wat doen jullie precies bij SNKRS ‘N’ Houseplants?

T: We zijn een community-gebaseerd platform. Er is een mix van het delen van community-projecten die er al zijn en wat de community draagt, met een focus op kleine bedrijven en initiatieven die misschien niet de aandacht krijgen die zij verdienen. We hebben het gevoel dat dit erg belangrijk is, ook voor ons. Dit platform is gegroeid door de liefde vanuit de community.

Het andere deel van SNKRS ‘N’ Houseplants zijn de infographics die we maken, de reels en video’s met tips en trucs over hoe je een duurzamere sneakerhead wordt. We maken ook op content met oog op de geschiedenis van sneakers. Zo kun je meer leren over het verhaal achter een model en waardeer je het ontwerp en de geschiedenis achter de sneaker. Hier zit ook een element van duurzaamheid achter. Veel mensen waarderen een sneaker met een goed verhaal. Dit wil zeggen; het weten waar de sneaker vandaan komt en waar hij van gemaakt is. Dit soort informatie geeft je meer stof tot nadenken voor je een bepaalde sneaker koopt.

J: Een deel ervan is duurzaamheid, een ander deel is het delen van onze liefde voor sneakers met andere sneakerverzamelaars en -liefhebbers. Als je net in de sneakergemeenschap komt, lijkt het soms een beetje intimiderend en weet je niet goed waar je moet beginnen of hoe je met mensen moet praten. Een jaar geleden zou ik niet eens kunnen bevatten hoeveel ik nu over sneakers weet!

Wij willen mensen meer leren over sneakers en ze laten zien dat de industrie totaal niet intimiderend is, maar eigenlijk gevuld is met geweldige mensen met wie het heel makkelijk is om in contact te komen. We willen het toegankelijker maken voor mensen.

snkrs n houseplants zine

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jullie persoonlijk?

T: Voor mij gaat het meer om het gevoel van consumentisme. Als ik naar mijn sneakercollectie kijk, weet ik dat ik elke schoen heb gekocht omdat ik die schoen echt mooi vind. Toen je opgroeide en iets zag dat je echt mooi vond, moest je er voor sparen en als je het dan eindelijk had, waardeerde je het meer. Ik denk dat dat gevoel er ook bij hoort; waar je vandaan komt en hoe je bent opgegroeid. Ook al kan ik nu makkelijker de sneakers kopen die ik wil, gaat het meer om het waarderen van het ontwerp en het verhaal achter de schoen. Ik heb het gevoel dat het die nostalgie naar de voorgrond brengt.

Door de hype rond sneakers hebben mensen soms het gevoel dat ze elke sneaker moeten kopen die uitkomt. Of dat ze niet als verzamelaar worden gezien in de industrie omdat ze ‘die ene release’ hebben gemist. Ik wil het gevoel overbrengen dat je alleen de sneakers moet kopen waar je echt van houdt.

J: Ik denk dat het milieu in zijn geheel een enorm probleem is en dat onze generatie de brokken zal moeten oprapen. Als we dat niet doen, zijn wij uiteindelijk degenen die eronder zullen lijden, net als de volgende generatie. Het is iets waar mensen niet graag over praten. Wanneer het wel over duurzaamheid gaat, is het vaak maar een vijf minuten durend fragment op het nieuws voordat ze naar het volgende onderwerp gaan. Er wordt te weinig aandacht besteed.

Het gaat erom hoe we het idee van duurzaamheid aan de mensen kunnen uitleggen, in plaats van ze bang te maken met veel statistieken, grote getallen en enge ideeën zoals dat de wereld volgende week wordt opgeblazen als we niets doen. Het gaat erom dat je mensen gemakkelijk in het onderwerp meeneemt en het relateert aan wat mensen echt leuk vinden. Bijvoorbeeld, als je graag sneakers verzamelt, dan is dit een manier om dat op een duurzame manier te doen. En je helpt de planeet op hetzelfde moment, dus het is win win!

Ik denk dat het van cruciaal belang is dat onze generatie erover praat en het gesprek aangaat. De laatste paar jaar hebben laten zien dat er echt geweldige boodschappen kunnen worden gebracht.

snkrs n houseplants collage
@snkrsnhouseplants

De sneakerindustrie is een vrij lastige industrie om duurzamer te maken. Wat zijn jullie gedachten hierover?

J: Het is een lastig onderwerp, als sneakerverzamelaars weten we dat het geen duurzame industrie is. Maar er zijn grote merken zoals adidas die geweldige projecten hebben lopen, zoals hun samenwerking met Parley for the Oceans en hun nieuwe Made to Be Remade-project. Maar tegelijkertijd brengen ze wegwerpprojecten uit zoals de M&M Forum Low (2022). Ze willen schoenen maken die mensen willen consumeren en ze moeten geld verdienen, dat maakt het een moeilijk onderwerp.

Maar er zijn manieren om dit te omzeilen. Er zijn manieren om duurzamer te consumeren, zoals sneakers een tweede leven geven. Als je ze goed verzorgt, kun je ervoor zorgen dat ze heel lang meegaan. Ik denk dat merken nog steeds aan het onderzoeken zijn hoe ze dingen kunnen doen en hoe goed bedrijven als adidas ook bezig zijn met geweldige dingen, ze struikelen nog wel eens op bepaalde gebieden. Dit is ook niet meer dan normaal. Het is best spannend om te zien wat de toekomst brengt.

T: Ik denk dat er misschien een gebrek aan educatie is rond duurzaamheid. Consumenten kopen een schoen, dragen hem en gooien hem dan weg zonder te weten wat er daarna met die sneaker gebeurt. Sneakers worden gemaakt van gemengde materialen die niet allemaal gerecycled of afgebroken kunnen worden, dus als ze op de vuilnisbelt belanden, kan het lang duren voordat ze afgebroken zijn. Ik denk dat mensen daar niet echt over nadenken, over de levenscyclus van de producten die ze bezitten. Ze kopen gewoon wat ze op dat moment nodig hebben.

Ik vind dat merken iets moeten doen aan het gebrek aan voorlichting van consumenten over de feiten. Als je het over duurzaamheid hebt, kan het soms een lastig onderwerp zijn. Consumenten denken misschien dat het hen op dit moment niet echt raakt, dus dat ze er niet echt over hoeven na te denken. Maar omdat de sneakerindustrie een van de grootste vervuilers ter wereld is, is het wel iets waar je als consument juist over na moet denken.

snkrs n houseplants nike lumiere
@snkrsnhouseplants

Hebben jullie het gevoel dat er vooruitgang is in de huidige sneakerindustrie?

T: Ik heb het gevoel dat we niet alles meteen zullen oplossen, maar zolang iemand iets doet, denk ik dat er altijd vooruitgang zal zijn. Sommige merken hebben geweldige projecten gedaan, zoals adidas en Parley die plastic uit de oceanen gebruiken om hun collectie te maken. Ook VANS die een Earth Day-collectie uitbrengt die gemaakt is van gerecyclede en organische materialen. Nike Move to Zero met Nike Grind is een ander groot project.

Dat is allemaal goed en wel, maar soms denk ik dat het probleem met duurzame sneakers is dat ze niet bij iedereen in de smaak vallen. Soms zijn ze een beetje fel, of een beetje apart. Sommige mensen houden meer van een klassiek silhouet. Ik denk dat ze duurzame sneakers moeten maken, maar in klassieke ontwerpen. De Move to Zero Dunk-serie, die een paar maanden geleden uitkwam, sprak een grote markt aan. Deze zag er net zo uit als een normale Dunk, maar was gemaakt van duurzame materialen.

J: Je hebt bijvoorbeeld ook Stella McCartney. Ze heeft veel werk gedaan met adidas. Denk hierbij aan het maken van een aantal Stan Smiths waarvan je niet eens kunt zien dat ze duurzaam zijn. adidas heeft ook een aantal veganistische Samba’s gemaakt die er precies hetzelfde uitzien als het gewone model. Het kan zeker worden gedaan. Nike heeft hun Terrascape-reeks die net is uitgekomen, met een Air Max Plus en een Air Max 90, dus er is zeker vooruitgang.

Daar tegenover staan dan sneakers zoals de M&M Forum Low die worden uitgebracht en dan denk ik; moet je dat echt maken? Je bent op zo’n geweldige weg en ik denk dat adidas van iedereen, vooral met hun werk met Sean Wotherspoon, de weg vrijmaakt voor duurzaamheid in de industrie. Maar hoezeer er ook vooruitgang is, er zijn een paar dingen waar ze rekening mee moeten houden. Zoals; moet je echt een sneaker maken met verwijderbare plastic labels en onderdelen? Ik denk dat dit dingen zijn die de grote merken moeten overwegen.

sneaker and houseplant
@snkrsnhouseplants

Wat zijn de mogelijkheden voor de toekomst vanuit jullie perspectieven?

T: Ik wil dat elke sneaker een recyclebaar of geupcycled element bevat. Dat kan zijn door een geupcycled materiaal voor de veters te gebruiken of een zool gemaakt van oude gerecyclede sneakers die van de stortplaats zijn gehaald, gerecycled en opnieuw ontworpen. Zo zorgen we ervoor dat merken duurzaamheid altijd op de voorgrond plaatsen in hun ontwerp- en verpakkingsproces.

J: Met hun Space Hippie-collectie heeft Nike hun verpakking veranderd, zodat de leveringsdoos in feite de schoenendoos was. Ze zoeken nu naar manieren om dat voor al hun producten aan te passen. Dat is heel goed, want gewoon karton met duurzame inkt is een stuk beter dan de roodgeverfde dozen die ze nu gebruiken.

Wat volgens mij ook heel goed zou zijn, is dat merken betrokken raken bij of zelfs hun eigen initiatieven of goede doelen opzetten waar mensen oude sneakers kunnen doneren. Re-sole in Londen neemt gebruikte sneakers in, maakt ze schoon en geeft ze aan daklozen die minder fortuinlijk zijn. Dit soort projecten zijn fantastisch. In de toekomst zou het cool zijn als merken soortgelijke projecten opzetten of deze goede doelen steunen.

Tot nu toe zijn jullie druk bezig geweest met het posten van content op Instagram en het geven van meer informatie over duurzaamheid in de sneaker scene. Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

T: We zijn vorig jaar met het platform begonnen en het doel was om alleen maar te groeien en bewustzijn te creëren, maar nu hebben we een aantal aankomende workshops. Hierin willen we jongen mensen de kans geven om nieuwe creatieve vaardigheden te leren op het gebied van duurzaamheid. We doen een upcycling workshop in een jeugdcentrum waar jongeren kunnen leren hoe ze een sneaker kunnen upcyclen door verschillende materialen te gebruiken, veters te verwisselen of natuurlijke kleurstoffen te gebruiken voor maatwerk. We hebben ook een workshop waarin we een magazine maken. Hier hergebruiken we materialen die we al in huis hebben.

De workshops zullen plaats vinden in lokale jongerencentra. Ook willen we video’s opnemen met tips en trucs over hoe je dingen kunt maken zoals magazines. Ook laten we zien hoe je jouw sneakers schoon kan maken en hoe je geüpcyclede plantenpotten maakt. We willen dat mensen overal toegang toe hebben, ongeacht hun achtergrond of waar ze vandaan komen.

J: Ja, zelfs als iemand maar één paar sneakers heeft, wil dat nog niet zeggen dat hij geen sneakerhead is! Je hebt tenslotte maar één paar voeten.

We willen ook beginnen met het maken van coole items om zo het woord te verspreiden en de gemeenschap te laten groeien. We willen natuurlijk mensen leren over duurzaamheid, dat is het hoofddoel, maar we willen ook ruimte creëren voor mensen om andere mensen te ontmoeten en met elkaar in contact te komen. Hierin kunnen de workshops en andere evenementen hopelijk een rol spelen. En misschien maken we in de toekomst wel een duurzame sneaker van SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS. Wie weet?

Nike, if you’re reading this, hit us up!

Wat zijn jouw favoriete (duurzame) sneakers op dit moment, en waarom?

T: Mijn favoriete zijn de Sean Wotherspoon x adidas ZX 8000 ‘Superearth’, omdat dit de eerste sneakers zijn die ik kocht die duurzaam en recyclebaar zijn. Ik hou van het ontwerp met de draden en het patchwork en mensen spreken me er altijd op aan! Ze vragen waar ze van gemaakt zijn en ze zijn altijd geïnteresseerd in het verhaal. Ik vind Sean Wotherspoon’s werk met adidas geweldig, en hij zet duurzaamheid echt op de voorgrond.

Sean Wotherspoon x adidas ZX 8000 'Superearth'
(43einhalb)
Nike Terrascape Air Max 90 Hot curry
(Nike)

J: Persoonlijk ben ik gek op de Nike Terrascape Air Max 90. Ik ben geobsedeerd door Air Max, en Air Max Month was een groot ding voor SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS. De Terrascape is het perfecte voorbeeld van hoe je een duurzame en toch goed uitziende sneaker maakt, zonder in te leveren op stijl. Ik geloof dat ik ook gezien heb dat LORENZO G een paar geverfd heeft en ze zien er ongelooflijk tof uit, dus het is ook een goed canvas voor customising.

Ik denk dat de Space Hippies een goed concept waren, en er was een publiek dat ervan genoot, maar ze zijn nog steeds een beetje ver gezocht. Projecten als de Next Nature Dunks die onlangs zijn uitgekomen, laten meer vooruitgang zien in het maken van goed uitziende sneakers die duurzaam zijn.

nike space hippies
(Nike)

T: Ik houd ook van het werk van Helen Kirkum. Ze neemt restjes van oude schoenen en creëert nieuwe fantastische silhouetten. Ze heeft onlangs een samenwerking gedaan met ASICS, wat erg tof is en laat zien wat er kan gebeuren als een creatief individu zijn passie gebruikt om iets ongelofelijks te creëren.

helen kirkum asics
(ASICS)

Dank je wel SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS voor het delen van jullie passie met ons! Check hun Instagram @snkrsnhouseplants voor meer inspiratie in de wereld van duurzaamheid, sneakers, en natuurlijk, kamerplanten!


Limited Edition SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS Stickers

SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS heeft samengewerkt met Lauren Fernandes (@laurenfernandesdesigns) om een limited reeks van SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS stickers te creëren als een manier om hun eerste verjaardag en creatieve groei te promoten.

Plak ze op je telefoon, laptop, of een schoenendoos!

Stickers komen uit in mei 2022, houd hun socials in de gaten voor meer info …

SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS Workshop Info

In de zomer van ’22 zal SNKRS ‘N’ HOUSEPLANTS samenwerken met Cassie Quinn, die de Sustainable Fashion Factory runt.

Sustainable Fashion Factory wordt georganiseerd op @weare_spotlight. De workshop is bedoeld voor 15- tot 19-jarigen die willen begrijpen hoe ze een portfolio kunnen opbouwen waarin ze hun vaardigheden op het gebied van duurzame mode laten zien.

Zij zullen met de jongeren een workshop sneakerupcycling organiseren. Hierin leren hoe ze een duurzamere sneakerhead kunnen worden, hoe ze kunnen ontwerpen en hoe ze bij hun creatieve vaardigheden echt rekening kunnen houden met duurzaamheid.