Skip to content
Upcoming

Nike bespreekt doelen en uitdagingen in tweede kwartaal 2022 meeting

5 januari 2022 09:30
Nike bespreekt doelen en uitdagingen in tweede kwartaal 2022 meeting

In het tweede kwartaal 2022 meeting van Nike kwamen er een hoop belangrijke onderwerpen naar voren. Van het uitleggen van de SNKRS Dedication Score tot aan een eerbetoon aan Virgil Abloh, CEO John Donahoe en CFO Matt Friend behandelden de belangrijkste onderwerpen betreffend het jaar 2022 en de toekomstige doelen van Nike.

Nike cijfers tweede kwartaal 2022

Eind december werd er in een meeting bij Nike de cijfers voor het tweede kwartaal van 2022 besproken. Deze meeting werd ingelast nadat Nike de cijfers een uur eerder publiceerde. In deze cijfers was te zien dat de omzet van het tweede kwartaal slechts 1% gestegen was ten opzichte van het jaar ervoor, tot $11,4 miljard. Hierbij was de directe verkoop aan consumenten met 8 procent toegenomen, tot $4,7 miljard, en de digitale verkoop van Nike met 11 procent.

In het persbericht schreef Nike dat de vlakke omzet het gewikt was van de aanhoudende uitdagingen in de toeleveringsketen. In de regio’s Azië en Latijns-Amerika waren er problemen met de voorraad. Dit als gevolg van de COVID-19 gerelateerde fabriekssluitingen.

Tijdens deze call gingen Nike CEO John Donahoe en CFO Matt Friend meer in detail over de komende uitdagingen, successen en aandachtspunten van de toekomst van Nike. Ook verschillende andere topics kwamen naar boven tijdens deze call.

De SNKRS Dedication Score

Nike SNKRS Dedication score
Foto van Nike

Het concept van ‘Dedication Score’ is in het verleden al meerdere keren voorbij gekomen. Tijdens de call ging Donahoe wat dieper in op het concept. In het afgelopen jaar was er kritiek op de SNKRS app en hoe lastig het tegenwoordig is om een sneaker te pakken. De Dedication Score moet hier verandering in brengen.

Zo was er tijdens de drop van de Air Jordan 11 ‘Cool Grey’ gebruik gemaakt van deze score. Hier waren de kopers geselecteerd op de affiniteit die zij hadden met het product. Ook werd er gebruik gemaakt van push notifications die de koper op de hoogte bracht van het komende paartje.

Ook bij de Off-White x Dunk Low collectie werd er gekeken naar de “most deserving” kopers. Nike heeft in het verleden al vaker kort gehad over de score, maar is er nog nooit zo transparant over geweest.

Een eerbetoon aan Virgil Abloh

Virgil Abloh
©Getty Images / Dimitrios Kambouris

Daarnaast had Donahoe het ook over Virgil Abloh, die overleed in 2021. In het verleden hebben Donahoe en Abloh gewerkt aan verschillende Nike modellen. Zo begon Donahoe voordat de meeting begon met een klein eerbetoon aan de designer. “I want to take a moment to acknowledge the recent passing of Virgil Abloh”, begon Donahoe.

“Since 2016, Virgil’s been a beloved member of the Nike, Jordan, and Converse family. He was a brilliant creative force who shared a passion for challenging the status quo and pushing forward a new vision while inspiring multiple generations along the way”, vertelt Donahoe. “But what stood out to me personally about Virgil was his humility and his humanity.”

Er zijn nog een aantal unfinished Off-White projecten die in de toekomst gereleased zullen worden. Donahoe eindigde zijn eerbetoon met condoleances naar de familie en naasten van Virgil.

Het sluiten van 130 miljoen units

Nike 130 million units
Foto van Getty

Het gevolg van het sluiten van fabrieken in Vietnam na de gevolgen van corona, was zo groot dat Nike 130 miljoen units wereldwijd moest sluiten. Volgens Friend heeft Nike in 2021 drie maanden aan productievolume verloren. Ook heeft het maanden geduurd voordat de fabrieken weer op normaal productieniveau konden draaien.

Volgens Friend draaien de fabrieken nu weer op 80% en gaat dit vooruit. Ook de regio’s China en Latijns-Amerika leden onder de effecten van corona. Volgens Friend zijn de cijfers van SNKRS in China met 50 procent gedaald in vergelijking met voorgaand jaar. Dit omdat Nike niet de man had om gecoördineerde lancering van sneakers wereldwijd uit te kunnen voeren. Dit is dan ook de reden dat verschillende releases uitgesteld zijn om zo weer de wereldwijde launches synchroon te laten lopen.

Het inzetten van robots

Nike
Foto van Haksell

Een ander opvallend onderwerp uit de meeting, was dat Nike nu robots in gaat zetten. Om de vooruitgang in distributienetwerk te verbeteren, heeft Nike robots ingezet in distributiecentra.

“On automation, we have added more than 1,000 robots in our distribution centers to handle the digital growth,” vertelt Friend. “In our digital distribution center in Memphis, robots handled more than 10 million units that would have otherwise required manual labor.”

Virtual sneakers met RFKT

nike rfkt

Ook de overname van NFT bedrijf RTFKT kwam ter sprake. Op 14 december 2021 kondigde Nike de overname van NFT Collectible brand RTFKT aan. Dit bedrijf specialiseert zich in het ontwerpen van NFT kunstwerken. Iets wat in de afgelopen maanden een steeds groter concept is geworden.

Volgens Donahoe is dit een grote stap in de wereld van online creaties. “The Nike, Jordan, and Converse brands have always thrived at the intersection of sport, creativity, innovation, and culture,” vertelt Donahoe. “The RTFKT acquisition allows us to extend this reach to serve and delight consumers and creators in both the physical and virtual worlds.”

Nike stopt samenwerking met meer wholesale partners

In de afgelopen jaren heeft Nike de samenwerking meer wholesale partners gestopt. Het merk wilt meer direct-to-costumer diensten leveren en dit is ten koste gegaan van de samenwerkingen met groothandel partners.

“Over the past four years, North America has reduced the number of wholesale accounts by roughly 50 percent,” vertelt Friend. “While delivering strong growth and recapturing consumer demand through Nike direct and our strategic wholesale partners.”

In 2017 waarschuwde Nike al dat het merk plannen had om selectiever te zijn met betrekking tot groothandel stores. Hierbij waarschuwde toenmalig brand president Trevor Edwards dat veel groothandel branches deze stap niet zouden overleven.

Wat doet Nike met Omicron

Nike Omicron
Foto van Getty

Het laatste topic dat besproken werd in de meeting, was de plannen van Nike in betrekking tot het virus Omicron. In het vragenrondje na afloop van de meeting, werd Donahoe en Friend de vraag gesteld wat de totale effecten van Corona hadden op het bedrijf. Hierop reageerde Donahoe dat Nike binnenkort weer mensen op fysiek kantoor hoopt te verwachten.

Friend ging niet uitgebreid in op de vraag of het Omicron-variant Nike’s financiële doelen zou kunnen afschrikken. Volgens hem had de toekomstige voorspelling van Nike al rekening gehouden met de volatiliteit van de sportkledingbusiness op dit moment.