Skip to content
Sustainability

Het plan van adidas voor een toekomst zonder plastic afval ♻️

15 juli 2021 18:00
Het plan van adidas voor een toekomst zonder plastic afval ♻️

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aspect in zowel de modewereld als sneakerwereld. Grote merken als adidas anticiperen hier op door een toekomst te zien zonder plastic afval. Dit doen ze door middel van doelen stellen en deze zo gauw mogelijk te behalen.

Plastic is één van de grootste boosdoeners voor het milieu. Vandaar dat er nu ook een verbod is op plastic rietjes en we voor een plastic tasje bij de supermarkt moeten betalen. Plastic zit ook in kleding en in schoenen. Hoe gaan de grote merken dan te werk als dit het milieu vervuilt?

adidas wil hun plastic afval verminderen

adidas weet dat ze meedoen aan de vervuiling van onze planeet. Ze erkennen hun fouten en willen deze oplossen met innovatie. Met de innovatieve technologieën die adidas inmiddels al heeft ontwikkeld willen ze hun CO2-voetafdruk verkleinen.

Er zijn drie punten die het Duitse sportmerk hielp om het probleem van plastic afval in te zien.
1. Iedere dag wordt er plastic in de oceaan gedumpt door gemiddeld 1440 kiepwagens.
2. Er is een ton aan plastic in de oceaan voor ieder persoon op aarde.
3. Als we op deze manier doorgaan zal er in 2050 meer plastic in het water zitten dan dat er vissen zwemmen.

adidas heeft een serie op hun YouTube waarmee ze hun proces delen om uiteindelijk geen plastic afval meer te produceren. Bekijk de eerste aflevering hieronder.

Tijdens dit proces heeft adidas een strategie bedacht met drie mogelijkheden met recycling als eerste methode. Door het gebruik van gerecyclede materialen gebruik je al minder plastic.
De circulaire methode gaat over het opnieuw gebruiken van gebruikt plastic. Het is nou eenmaal al op de aarde, dus dan kan het net zo goed een nuttige functie krijgen.
De laatste methode is de herstellende. Deze methode draait om het gebruik van natuurlijke materialen en natuurlijke processen.

Het sportmerk heeft tips gedeeld waarmee we allemaal onze CO2-voetafdruk kunnen verkleinen. Zij kunnen als merk een groot verschil maken, maar als wij met z’n allen niks doen heeft het plan van adidas weinig zin.
1. Rijd zuinig of rijd niet. Door auto te rijden verspreid je veel koolstofdioxide dat de lucht vervuild.
2. Consumeer verstandig. Rood vlees is ook een grote boosdoener. Probeer zo veel mogelijk lokaal geproduceerde etenswaren te kopen.
3. Doe je elektronica uit. Staan je lampen aan terwijl het licht is of staat je koffiemachine nog aan terwijl je het helemaal niet aan het drinken bent? Zet het uit om het stroomverbruik te verminderen.
4. Gebruik duurzame energie. Door het gebruik van duurzame energie zal je verbruik en vervuiling verminderen.
5. Gebruik minder water. Door minder water te gebruiken verspil je ook minder. Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen of douche korter.

adidas x Parley for the oceans

Parley for the Oceans is een milieuorganisatie die zich richt op de bescherming van de oceanen. Zij zijn bezig met grote projecten om hun doel te behalen. Daarnaast hebben ze ook evenementen en lezingen waar zij meer vertellen over deze vervuiling en hoe jij het beste actie kan ondernemen. Wil jij meer weten over deze organisatie? Klik dan op de knop hieronder.

De samenwerking tussen adidas en Parley begon al in 2015. De twee partijen presenteerden hun concept bij de Verenigde Naties. Het bovenwerk van de prestatiegerichte conceptschoen was gemaakt van speciaal garen. Dit garen bestond uit gerecycled oceaanplastic en illegale diepzeevisnetten. Hiermee konden ze het probleem van de vervuiling goed aankaarten.

adidas x Parley oceaan plastic
Image by adidas

Het bleef niet bij een conceptschoen. adidas en Parley ontwierpen samen een adidas Ultra Boost waarvan het bovenwerk van plastic flesjes was gemaakt. Door het plastic fijn te maken is het mogelijk om er een polyester garen van te maken. Dit garen wordt gebruikt op alle producten die adidas en Parley samen uitbrengen. Bekijk het productieproces van dit duurzame materiaal hieronder.

adidas Primeblue
Image by adidas

Door het bestaan van dit gerecycled polyester gebruikte adidas in het einde van 2020 op minder dan de helft van hun producten nieuw polyester. Hun doel is nu om in 2024 alleen nog maar gerecycled polyester te gebruiken.

adidas heeft met het Parley Ocean Plastic ‘Primeblue’ ontworpen. Dit is een high-performance materiaal dat goed gebruikt kan worden voor de sportindustrie. Aan het einde van 2020 heeft het merk meer dan dertig miljoen schoenen geproduceerd met dit duurzame materiaal.

Plastic is een ontwerpfoutje. Het is een materiaal dat eigenlijk nooit op deze planeet zou moeten voorkomen.

Cyrill Gutsch, oprichter Parley for the Oceans

adidas en Parley hebben in de afgelopen zes jaar een hoop samengewerkt. Ze hebben niet alleen aan schoenen gewerkt, maar ook aan kleding en accessoires. Wil jij meehelpen met het doel van adidas om plastic afval te verminderen? Neem dan een kijkje in de adidas x Parley collectie via de knop hieronder.


Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de sneakerwereld? Volg ons dan op Instagram en houd onze blogs dagelijks in de gaten.